Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Εχθρός το χιόνι, η βροχή, οι πρόσφυγες, ο Ερντογάν.... και οι Αόρατοι Πόλεμοι!

Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος μιλά για δυνητικές απειλές που έγιναν οξύτατες κρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας και ο Ύπατος Εκπρ. ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάνει λόγο για Αόρατους Πολέμους
Πρόσφατα, το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δημοσιοποίησε μια μελέτη με τίτλο Επιχειρηματικό Κράτος Άμυνας/Ασφάλειας: Διαρκή κατάσταση μεταξύ πολέμου και ειρήνης, με συναντίληψη για τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό
στην οποία επισημαίναμε:
Η ελληνική αστική τάξη κινείται στο πλαίσιο των σύγχρονων δογμάτων ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων άμυνας-ασφάλειας περιγράφοντας μια διαρκή κατάσταση μεταξύ πολέμου και ειρήνης, με συναντίληψη για τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό.
Ποντάρουν, λοιπόν, σε ένα διαρκές αφήγημα προστασίας των επενδύσεων, της ιδιοκτησίας και του έθνους, τα οποία κινδυνεύουν από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (εργαζόμενοι, μετανάστες, Ρομά) και τα κινήματά τους, (εργατικά και κοινωνικά κινήματα), από φυσικά φαινόμενα (πανδημία, πυρκαγιές, σεισμοί και πλημμύρες) και από τα κράτη της γύρω περιοχής με πρωταγωνιστή την Τουρκία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα: 

Τις διαπιστώσεις μας αυτές επιβεβαίωσε ο ΥΕΘΑ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής, όταν τόνισε:
 τα τελευταία χρόνια, οι δυνητικές απειλές έγιναν οξύτατες κρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες είναι αντιμέτωπες με αλλεπάλληλες και σαρωτικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, κλιματική κρίση). 
Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και την «αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας», λέγοντας ότι τα κράτη μετεξελίσσονται σε μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων και τα επόμενα χρόνια ο όρος που θα κρίνει την ικανότητα των κρατών να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις είναι η «ανθεκτικότητα» του κρατικού μηχανισμού.
Ο υπουργός Άμυνας περιέγραψε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια «νέα εθνική ανθεκτικότητα» του κρατικού μηχανισμού στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ουσιαστικά ο ΥΕΘΑ μιλά για αναδιαμόρφωση του κράτους Πολέμου/Καταστολής στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι σοβαρές αυτές διεργασίες του αστικού κατεστημένου κινούνται ταυτόχρονα με τις πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου που επιδιώκει τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής ατζέντας Άμυνας/Ασφάλειας, στοχεύοντας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαία όσα επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη σε κίνδυνο: Τι ακολουθεί για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ;»


Πρέπει να προσεχθεί η ορολογία που χρησιμοποίησε αλλά και η διασύνδεση των ζητημάτων, καθώς επεσήμανε τον κίνδυνο των «αόρατων πολέμων» και τη χρήση των πάντων ως όπλων!
«Στρατιωτικές συγκρούσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι οι ‘αόρατοι πόλεμοι’ παντού και η χρήση των πάντων ως όπλων: 
των μεταναστών, των εμβολίων, της ενέργειας», 
ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη και η ασφάλειά της βρίσκονται σε κίνδυνο. 
Χρειαζόμαστε απαντήσεις για την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, το ζήτημα Ουκρανίας-Ρωσίας και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και για τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Όσον αφορά το θέμα Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης στην ήπειρό μας. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και βαρύ εξοπλισμό στα ουκρανικά σύνορα. Εκφράζει ανοιχτές απειλές για χρήση βίας, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Διακυβεύονται η μοίρα της Ουκρανίας, αλλά και οι ευρύτερες αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας». 
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η παρούσα «κρίση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. 
Επιπροσθέτως, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στο ενεργειακό, σημειώνοντας ότι «υπάρχει η ενεργειακή διάσταση, όπου και πάλι ο ρόλος της ΕΕ είναι βασικός».
«Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την ρωσική ενέργεια και αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μας με την Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικό το να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την Πράσινη Συμφωνία, στο γεωπολιτικό πεδίο αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι « θα επηρεάσει επίσης τους άμεσους γείτονές μας στην Μεσόγειο» .
Τέλος, όσον αφορά στη στρατηγική πυξίδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να σώσει πολίτες σε μια κατάσταση όπως αυτή που είδαμε στο Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι. 
Ή να παρέμβει γρήγορα σε μια κρίση όπου η βία απειλεί τις ζωές των αμάχων. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε την ανάπτυξη μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ που θα μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε γρήγορα έως και 5.000 στρατιώτες για διαφορετικούς τύπους κρίσεων».
Φυσικά ο Μπορέλ δεν μίλησε για την Κατοχή του Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ, τις αιτίες του προσφυγικού ζητήματος, για την οργή των λαών του Σαχέλ για τον γαλλικό ιμπεριαλισμό, τις δραματικές συνέπειες των Ιδιωτικοποιήσεων, την όξυνση του κοινωνικού ζητήματος στο εσωτερικό των κρατών μελών της ΕΕ, την επιθετική αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική. 

Νομίζουμε όμως ότι από τα παραπάνω προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα.
Ο καπιταλισμός αλλάζει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, άρα αλλάζει το αστικό κράτος, οι όροι διεξαγωγής της ταξικής πάλης, οι ανταγωνισμοί μεταξύ  αστικών κρατών αλλά και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. 
Ο πόλεμος δεν είναι -και ποτέ δεν ήταν- κάτι στατικό, ένα γεγονός που κρίνονταν σε μια διακρατική σύγκρουση. Οι συγκρούσεις κουβαλούν την κληρονομιά των Ολοκληρωτικών αντιπαραθέσεων, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά δεν διακρίνονται κυρίως από το στοιχείο της διακρατικής διαμάχης, ενώ πλέον μπορούμε να διαπιστώσουμε την Ολιστική αντίληψη που διακατέχει τον αστικό κόσμο.
Είναι ένα δεδομένο που πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του το Αντιπολεμικό Κίνημα που και αυτό πρέπει να γυρίσει σελίδα.    
Επιστρέφοντας στην τοποθέτηση του ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλου θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
 Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην προσπάθεια περαιτέρω θωράκισης του Επιχειρηματικού κράτους Άμυνας – Ασφάλειας, με στόχο την όξυνση της επίθεσης απέναντι σε εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό, ως τη μόνη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία. 
Μόνο η πλήρης εξαθλίωση των κατώτερων στρωμάτων από τη μια και η εμπλοκή στους πολέμους που μαίνονται, μπορούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κέρδη που χρειάζεται η υπό κρίση ελληνική αστική τάξη ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της ως κύριος ρυθμιστής της περιοχής.
Και εδώ καταγράφεται η βαθύτερη συμφωνία ολόκληρου του αστικού κατεστημένου, ενώ αποδεικνύεται η ουσιαστική συναίνεση-συμβολή όλων των αστικών κομμάτων εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εφεδρειών από την Ακροδεξιά. 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου