Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Πολεμικές Προετοιμασίες: Ο ΑΓΕΕΘΑ Φλώρος στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO


Με την ένταση να ανεβαίνει σε όλο το μέτωπο που εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία και Κίνα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνοδο για το 2022 της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO, των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των 30 κρατών – μελών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS).
Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης και οι δύο Ανώτατοι στρατηγικοί διοικητές Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe (SACEUR)) Πτέραρχος Tod Wolters και Μετασχηματισμού (Supreme Allied Commander Transformation (SACT)) Πτέραρχος Philippe Lavigne.
Έχει σημασία να παρακολουθήσουμε το αντικείμενο των συσκέψεων.
Η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου αφορούσε σε θέματα Στρατιωτικής Στρατηγικής και επικεντρώθηκε στην πρόοδο υλοποίησης του «Προεξάρχοντος Κειμένου Διεξαγωγής Πολέμου του NATO» (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept – NWCC) και του αντίστοιχου για την «Αποτροπή και Άμυνα στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area – DDA). 
Πρόκειται για «τα θεωρητικά και άλλα εργαλεία» για να αντεπεξέλθουν οι ΝΑΤΟικοί με επιτυχία στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις τις οποίες διαβλέπουν. Επίσης η σύνοδος επικεντρώθηκε και στην συνδρομή της Στρατιωτικής Επιτροπής στην κατάρτιση του νέου Στρατηγικού Δόγματος (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ, που σχεδιάζεται να εγκριθεί στην φετινή Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη στη Μαδρίτη.

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση καθώς και στις προτεραιότητες της Συμμαχίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο, «τονίζοντας την σημασία της στενής συνεργασίας του Πολιτικού και του Στρατιωτικού Σκέλους της Συμμαχίας για την διατήρηση της ενότητας και της ισχύος του ΝΑΤΟ».

Επίσης, η Στρατιωτική Επιτροπή συζήτησε την «Διάταξη Αποτροπής και Άμυνας» (Deterrence and Defence Posture) της Συμμαχίας, καθώς και την «Κατάσταση ασφαλείας» στην Γεωργία και στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι συνόδου αυτής είχε προηγηθεί άλλη έκτακτη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιστροπης του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων την Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2021. Τόσο η έκτακτη όσο και η τακτική σύνοδος των Αρχηγών συνδυάζεται με τις συνόδους των υπουργών άμυνας και εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά περίπτωση, το ίδιο διάστημα και όλες μαζί σχετίζονται με τις εξελίξεις στα “θερμά” μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η Στρατιωτική Επιτροπή στη Δομή του ΝΑΤΟ
Η Στρατιωτικής Επιτροπή αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ) όλων των κρατών – μελών. Είναι η ανώτερη στρατιωτική αρχή στο ΝΑΤΟ, που μαζί με το ανώτατο όργανο αποφάσεων του ΝΑΤΟ που είναι το «Βορειοατλαντικό Συμβούλιο» (North Atlantic Council – NAC), συστάθηκαν αμέσως μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Είναι το κύριο Σώμα που παρέχει στρατιωτική συμβουλή στο NAC και στην Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού (NPG), ενώ παρέχει κατευθύνσεις στους δύο ανώτατους στρατηγικούς διοικητές SACEUR και SACT. Αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζεται από ένα «Διεθνές στρατιωτικό επιτελείο» (International Military Staff – IMS), που αποτελείται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των χωρών.

Αλήθεια, τι σχέση έχει ο λαός μας με όλα αυτά;
Ακόμη περισσότερο, τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ειρήνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου