Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ραγδαίες εξελίξεις: Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουκάνσκ – Νεκρός στρατιώτης, λέει ο ουκρανικός στρατός

Ραγδαίες εξελίξεις: Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουκάνσκ – Νεκρός στρατιώτης, λέει ο ουκρανικός στρατός

Αναμμένο το φιτίλι στην «πυριτιδαποθήκη» της ανατολικής Ουκρανίας - Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουκάνσκ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές σήμερα το πρωί συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Εν τω μεταξύ, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο πολιτικο-στρατιωτικός «πόλεμος νεύρων» στην Ανατολική Ουκρανία, με συνεχείς παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός, εκρήξεις, εκκενώσεις περιοχών και συνεχείς αλληλοκατηγορίες για νέα κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο Πάσετσνικ μάλιστα απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Οι κινήσεις αυτές καταγράφονται ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι αρχές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ ανέφεραν ακόμη σήμερα πως βολές του πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές σε σταθμό ύδρευσης στην περιφέρεια, στη Βασίλιεβκα, ο οποίος εξυπηρετεί περιοχές και στις δύο πλευρές της γραμμής οροθεσίας, ενώ βαρύ πυροβολικό έπληξε χωριά.

Η ηλεκτροδότηση σε μέρος της περιοχής επίσης διακόπηκε.

Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 12 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σήμερα το πρωί και άλλες 66 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε μέσω Facebook ότι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον 20 και πλέον οικισμών, ακόμη και με βαρύ πυροβολικό, κάτι απαγορευμένο δυνάμει των συμφωνιών του Μινσκ.

Στο μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου