Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Υπό πολιορκία το Κίεβο, «δεν θα καταθέσουμε τα όπλα» λέει ο Ζελένσκι

Υπό πολιορκία το Κίεβο, «δεν θα καταθέσουμε τα όπλα» λέει ο Ζελένσκι

«Είμαστε εδώ, θα υπερασπιστούμε το κράτος μας», δηλώνει ο ουκρανός Πρόεδρος διαψεύδοντας τις πληροφορίες για παράδοση. Μάχες κοντά σε Μαριούπολη, Χερσώνα και Οδησσό, κατέλαβαν το Μελιτοπόλ οι ρωσικές δυνάμεις. Διάσπαρτοι βομβαρδισμοί και πυρά στο κέντρο του Κιέβου.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Εξάλλου, βομβαρδισμοί ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου κάνει λόγο για δυο πυραύλους που έπληξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με τον έναν να πλήττει περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Zhuliany και τον δεύτερο να χτυπά κτίριο του Κιέβου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημοτική αρχή.

Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων, πυρά ακούστηκαν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο της πόλης η οποία όπως είπε αποκρούστηκε.

Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

"Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. "Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί".

Ζελένσκι: Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε βίντεο στο Twitter που τον δείχνει να περπατά στους δρόμους του Κιέβου σε μια προφανή προσπάθεια να καταπολεμήσει τις φήμες ότι κάλεσε τον στρατό να παραδοθεί στα ρωσικά στρατεύματα.

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο Διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε με φόντο το σπίτι Gorodetsky του Κιέβου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας φέρεται να απέρριψε αμερικανική πρόταση να τον φυγαδεύσουν από τη χώρα.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τον ίδιο να απορρίπτει την πρόταση, σύμφωνα με το Associated Press. «Ο πόλεμος είναι εδώ, θέλω πολεμοφόδια, όχι μεταφορικό μέσο», φέρεται να δηλώνει.
Ρωσία: Καταλάβαμε το Μελιτοπόλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι κατέλαβαν την πόλη Μελιτοπόλ - σε αυτό που περιγράφεται από το Reuters ως το πρώτο σημαντικό πληθυσμιακό κέντρο που καταλαμβάνεται από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία την Πέμπτη.

Το Μελιτοπόλ είναι μια πόλη μεσαίου μεγέθους που βρίσκεται κοντά στο βασικό ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, στη νότια περιοχή Zaporizhzhya της Ουκρανίας.

Υπολογίζεται ότι 150.000 Ουκρανοί ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή.
Σφοδρά πυρά στα περίχωρα του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας

Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της πόλης, στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μάχες αναφέρονται ακόμη στον βόρειο τομέα Όντολον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση.

Παράθυρο για διαπραγματεύσεις

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκίι Νικιφόροφ δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα.

Η Ρωσία είχε αποδεχθεί προηγουμένως την πρόταση του Ζελένσκι για συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τη χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρωσία θεωρεί πως η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου