Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse: Μαζική διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει πελατολόγιο εγκληματιών

Alexey Novikov | Dreamstime.com
Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse: Μαζική διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει πελατολόγιο εγκληματιών
efsyn.gr
Σε δεινή θέση η μεγάλη ελβετική τράπεζα έπειτα από την τεράστια διαρροή εγγράφων που σχετίζονται με περίπου 30.000 πελάτες, με τα δεδομένα να αποκαλύπτουν ένα άκρως εγκληματικό πελατολόγιο.

Αρκετά από τα στοιχεία είναι ανούσια, ωστόσο ορισμένα δείχνουν πως η τράπεζα άνοιγε λογαριασμούς ή διατηρούσε λογαριασμούς για ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε βασανιστήρια, εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά και άλλα.

Τα στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα μεγάλα ΜΜΕ όπως η Sueddeutsche Zeitung, οι New York Times και ο Guardian περιλαμβάνουν δεδομένα από το 1940 έως και την περασμένη δεκαετία, δείχνοντας ότι η τράπεζα δεν πέτυχε να τηρήσει της δεσμεύσεις της να απομακρύνει και να αποκαλύψει σκοτεινούς πελάτες και παράνομα κεφάλαια.

Απαντώντας, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας με μεγάλο κύκλο εργασιών παγκοσμίως υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι «κυρίως ιστορικές» και πως «τα όσα δημοσιεύονται είναι βασισμένα σε ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που ελήφθησαν εκτός πλαισίου και δημιουργούν προκλητικές ερμηνείες για τις εργασίες της τράπεζας».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι έχει αξιολογήσει έναν μεγάλο αριθμό από λογαριασμούς που φέρονται να συνδέονται με τις κατηγορίες αυτές και πως περίπου το 90% από αυτούς έχουν κλείσει ή είναι στη διαδικασία κλεισίματος. Το 60% από αυτούς έχει κλείσει πριν από το 2015 λέει η Credit Suisse.

Τα έγγραφα φέρεται να έφτασαν στην κατοχή των συγκεκριμένων ανώνυμα πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο εάν η πηγή είναι ένα άτομο η ομάδα ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου