Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Σουηδία: άλλο ένα βήμα στην Στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης-πολεμικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και επέκταση στην στρατιωτική θητεία

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία δίνει τη δυνατότητα στην καπιταλιστική Ευρώπη να επεκτείνει την στρατιωτικοποίηση και τον μιλιταρισμό, και προβάλλοντας την Ρωσία ως Εχθρική Απειλή να προχωρήσει σε γιγάντωση των εξοπλισμών και να ντύσει την νεολαία στα χακί.
Αίσθηση έκανε η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολεμικούς εξοπλισμούς 100 δις ευρώ και να κινηθεί στην επίτευξη του στόχου οι πολεμικές δαπάνες της να φτάνουν στο 2%, ικανοποιώντας μια μακροχρόνια απαίτηση των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις προσδοκίες κερδών των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.
Δεν είναι όμως μόνο η Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σουηδίας.
Εμείς ως ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα αποδείξουμε ότι η εμβάθυνση της στρατιωτικοποίησης ξεκινά το 2014 διαμονοποιώντας την Ρωσία, αλλά η αιτία βρίσκεται στο φυσικό αέριο!
Η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα πρόγραμμα που προβλέπει την επιτάχυνση της επανεπένδυσης στις ένοπλες δυνάμεις της, με στόχο οι πολεμικές δαπάνες να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ «το συντομότερο δυνατόν», λόγω της ρωσικής εισβολής στη Ρωσία!
Η Στοκχόλμη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει την αύξηση των πολεμικών δαπανών μετά το Πραξικόπημα που οργάνωσαν ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουκρανία και οδήγησαν στην ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο αυτόν το αργότερο σε μία δεκαετία, ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση.
«Οφείλουμε να τον επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν στην πράξη», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Σουηδία, η οποία αφιέρωνε μέχρι και το 4% του ΑΕΠ της στις πολεμικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τις είχε μειώσει δραστικά από τη δεκαετία του 1990 κοντά στο 1%.
Τώρα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο...
Οι συνολικές πολεμικές δαπάνες για το 2021 έφθασαν τα 66 δισεκατομμύρια κορώνες (περί τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και προγραμματίζεται η αύξησή τους στα 91 δισεκατομμύρια κορώνες μέχρι το 2025, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.
Το μερίδιο των πολεμικών δαπανών είχε ήδη ξεπεράσει το 1,2% το 2020 και θα φθάσει το 1,5% βραχυπρόθεσμα με βάση τις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των νέων που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Ας επιστρέψουμε όμως στο 2018, όταν γράφαμε σε ανακοίνωση μας:
Σουηδία: πανικοβάλλουν τον λαό για Πόλεμο και τον Στρατιωτικοποιούν


Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα φέρει "την ειρήνη και την ευημερία" μας λέει η καθεστωτική προπαγάνδα.
ΜΠΟΥΡΔΕΣ.
Παντού σπέρνουν το ΦΟΒΟ, Στρατιωτικοποιούν τον εργαζόμενο λαό και την νεολαία, αγοράζουν όπλα.
Κέρδη επομένως για τις πολεμικές βιομηχανίες και τις εταιρείες ασφάλειας, κέρδος για τις κυβερνήσεις που απαιτούν "εθνική ενότητα" και ελέγχουν-χειραγωγούν.
Το παράδειγμα της Νορβηγίας ακολουθεί η Σουηδία.

Δείτε πως:
Η Ρωσία... "κατέλαβε" τη Νορβηγία! Προπαγανδιστικό σήριαλ που καλλιεργεί την ρωσοφοβία! http://diktiospartakos.blogspot.gr
O εντεινόμενος ανταγωνισμός για τον έλεγχο της Αρκτικής επέβαλε την ισότητα στο θάνατο με την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών στη Νορβηγία.http://diktiospartakos.blogspot.gr
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ "ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ! http://diktiospartakos.blogspot.gr

Ακολουθεί η Σουηδία...
Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την αποστολή φυλλαδίου με τίτλο «σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», σε 4,7 εκατομμύρια νοικοκυριά όπου θα περιέχονται πληροφορίες, για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου…
Την είδηση δημοσιεύει η βρετανική Financial Times, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο που επανέρχεται για πρώτη φορά τον τελευταίο μισό αιώνα, καθώς το προηγούμενο είχε διανεμηθεί στον πληθυσμό το 1961.
Το φυλλάδιο θα αναφέρει, για παράδειγμα, τη συμμετοχή των πολιτών στην «παλλαϊκή άμυνα» εν καιρώ πολέμου, αλλά και τον τρόπο που θα εξασφαλίσει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών όπως για νερό, τρόφιμα και θέρμανση. Θα αναφέρεται επίσης το φυλλάδιο σε άλλες απειλές όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή.
Το φυλλάδιο, που έχει προσωρινό τίτλο «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο. Παρόμοιο έγγραφο είχε διανεμηθεί στα νοικοκυριά το 1961, αν και αργότερα εκδόθηκαν και άλλες εκδοχές του κειμένου, για εσωτερική κυβερνητική χρήση, έως το 1991.
Από το 2014 η Σουηδία ξεκίνησε να αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες, επανέφερε τη στρατιωτική θητεία και τοποθέτησε μόνιμα στρατεύματα στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με πολεμικά σενάρια.
Κερασάκι στην τούρτα;
Πλέον, το μεγάλο ερώτημα που έχει τεθεί και επ’ αυτού διεξάγεται δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, είναι το αν η χώρα θα πρέπει πλέον για την ασφάλειά της να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

2017

Ο σουηδικός στρατός μέχρι σήμερα στελεχωνόταν σε εθελοντική βάσηVilhelm Stokstad/TT , File via AP
Άνδρες-γυναίκες στον στρατό, λέει η Σουηδία
efsyn.gr
Την υποχρεωτική στράτευση και για τα δύο φύλα αποφάσισε η κυβέρνηση της Σουηδίας, έπειτα από πολλά χρόνια που η θητεία ήταν εθελοντική και αποκλειστικά για τους άνδρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη και γύρω από τη Σουηδία έχει χειροτερέψει και οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται ενίσχυση.

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο της μόνο εθελοντικής κατάταξης στον στρατό, που εφαρμόζεται από το 2010, «δεν εξασφάλισε στις ένοπλες δυνάμεις επαρκές προσωπικό για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών τους και η υποχρεωτική κατάταξη κρίνεται αναγκαία για λόγους στρατιωτικής ετοιμότητας».

Επιπλέον, τόνισε ότι η θητεία στον στρατό «είναι ουδέτερου γένους και αφορά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες».

Ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλκβιστ επισήμανε ότι η χώρα αισθάνεται αυξημένη πίεση από τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα (παραβιάσεις εναέριου χώρου, αύξηση των στρατευμάτων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ), την προσάρτηση της Κριμαίας και την «πίεση που ασκεί» στις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διατηρεί στράτευμα 20.000 ατόμων, εκ των οποίων το 84% είναι άνδρες και το 16% γυναίκες.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, υπάρχει ανάγκη για 1.000 μάχιμους και 7.000 εφέδρους. Επίσης εκτιμάται ότι με την υποχρεωτική στράτευση θα κληθούν σε κατάταξη για θητεία 13.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου