Δημήτρης Σταμούλης
▸ Στα ύψη οι διεθνείς τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και δημητριακά
Μεγάλος χαμένος της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, στη χώρα μας, θα είναι για άλλη μια φορά ο λαός. Η πρωτοφανούς μεγέθους οικονομική αναμέτρηση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία θα προκαλέσει τρομακτικές συνέπειες στο εισόδημα και τις ζωές των εργαζόμενων, πρώτα από όλα στον κομβικό τομέα της ενέργειας καθώς ήδη οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει τα 110 δολ. το βαρέλι, σπάζοντας ρεκόρ επταετίας, ενώ το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 10% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 108,55 ευρώ/ μεγαβατώρα την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή η διεθνής εικόνα θα μεταφερθεί άμεσα και στη χώρα μας. Ήδη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έσπασε ρεκόρ 25ετίας σκαρφαλώνοντας στο 6,2%, τιμή που έχει να καταγραφεί από το 1997, επί δραχμής! Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, αλλά πλέον διαχέονται σε όλο τα φάσμα της οικονομίας. Ειδικά στον κλάδο των τροφίμων, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μεγάλες συνέπειες καθώς οι δύο εμπόλεμες χώρες αντιπροσωπεύουν, σε επίπεδο παγκόσμιων εξαγωγών, το 29% του σιταριού, το 19% του καλαμποκιού και το 80% του ηλιέλαιου. Αυτές τις μέρες, η διεθνή τιμή του σιταριού κατέγραψε υψηλό 14 ετών, με έντονη πλέον την ανησυχία για πιθανή διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού. Η ραγδαία άνοδος των τιμών σε πετρέλαιο και ζωοτροφές θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Αγώνας τώρα για μείωση φορολόγησης σε καύσιμα, βασικά αγαθά, πρώτη κατοικία, ουσιαστικές αυξήσεις
στους μισθούς
Μεγάλη αύξηση 31,6% παρουσίασε και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιανουάριο 2022, προοιωνίζοντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις στο λιανικό εμπόριο με τους κλάδους πετρελαίου και προϊόντων διύλισης να έχουν αύξηση 63,4%, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος 62%, παραγωγής επίπλων 16,3% κ.α. Τεράστιο θα είναι και το πλήγμα στον τουριστικό κλάδο που βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες στη χώρα μας. Μετά την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις με νέα λουκέτα και συνέχιση της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους που στρέφονται σε άλλες δουλειές. Προφανώς οι Ουκρανοί τουρίστες δεν θα έρθουν ποτέ, ενώ και οι προσδοκίες για μισό εκατομμύριο Ρώσων τινάχτηκαν στον αέρα μετά την απόφαση της Ρωσίας να καταργήσει τα τουριστικά πακέτα για τις χώρες που επέβαλαν μέτρα σε βάρος της, επομένως και της Ελλάδας. Μένουν οι ταπεινωτικές «προσφορές» του μεγαλοξενοδόχου Ανδρεάδη και του υπουργού Τουρισμού Κικίλια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες να έρθουν να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Η κρίση αυτή όμως έχει και μεγάλους κερδισμένους. Τα ΕΛΠΕ (έχουν την Elpedison) ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη 341 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίος (έχει την Protergia) 162 εκατ. ευρώ. Αλλά εκείνοι που κάνουν γλέντια είναι οι έλληνες εφοπλιστές που έχουν επενδύσει σε υπερ-στόλους πλοίων μεταφοράς LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), το οποίο όπως όλα δείχνουν θα πάρει τη θέση του ρωσικού αερίου. Πέρσι παρήγγειλαν τέτοια πλοία αξίας 3,63 δισ. δολαρίων κατακτώντας την παγκόσμια πρωτιά στη σχετική λίστα. Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την προοπτική συνεχίζει να προστατεύει το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του. Αντί να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα και να τον καταργήσει στα αγροτικά τιμολόγια, αντί να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και αγαθά, τον ΕΝΦΙΑ και άλλους ταξικούς φόρους, και να αυξήσει ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό, επιβάλλει «μαϊμού» πλαφόν στο… περιθώριο κέρδους και όχι στην τιμή
ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου