Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Τραπεζίτες «στα όπλα»: Γιατί η πολεμική βιομηχανία έγινε η νέα αγαπημένη των ευρωπαϊκών τραπεζών

 Πώς η απόφαση του Όλαφ Σόλτς να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας αλλάζει τη στρατηγική των τραπεζών – Οι αντιδράσεις και τα ηθικά ζητήματα

Έπειτα από μία μακρά χρονική περίοδο όπου τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις την αμυντική βιομηχανία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να έχει οδηγήσει τους τραπεζίτες στην αναθεώρηση της στάσης τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στη γερμανική αμυντική πολιτική: ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να ανανεώσει τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και να δαπανήσει περισσότερο από το 2% του προϋπολογισμού της χώρας για τον στρατό. Έκανε μάλιστα λόγο για μία «νέα εποχή» για τις γερμανικές επενδύσεις.

Για τις τράπεζες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι μια μερίδα δυνητικών πελατών που μέχρι προσφάτως κρατούνταν σε απόσταση, καλείται τώρα να αναζητήσει τραπεζική χρηματοδότηση.
Η SEB AB, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι άρει την απαγόρευση για επενδύσεις σε όπλα και προσαρμόζει την πολιτική βιωσιμότητάς της ώστε να ταιριάζει με τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης. Και η γερμανική Commerzbank έδωσε σήμα ότι θέλει να διοχετεύσει κεφάλαια σε κατασκευαστές όπλων.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν πλέον περισσότερες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία εδώ στη Γερμανία, και είναι όλοι πελάτες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Μάνφερντ Νοφ, μιλώντας σε αναλυτές και επενδυτές αυτή την εβδομάδα. «Είναι σίγουρα μια καλή βάση. Τους γνωρίζουμε, μας ξέρουν και είμαι σίγουρος ότι θα μιλήσουν μαζί μας για περαιτέρω επενδύσεις».

Μόλις πριν από δύο μήνες, οι εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, καθώς αντιμετωπίζονταν ως «ξένο σώμα» σε έναν κόσμο που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς στόχους, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

To λόμπι των όπλων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Άρμιν Πέιπερτζερ, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία του είχε απολέσει την πίστωση από τους γερμανικούς δανειστές LBBW και BayernLB, λόγω των ανησυχιών τους για το κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια ESG. Η ASD, μια οργάνωση «ομπρέλα» των αμυντικά λόμπι με παρουσία σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, γνωρίζει παρόμοια παραδείγματα σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Γιαν Πάι.
Όλα αλλάζουν

Όμως, η ευρωπαϊκή απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα. Μετά τη δέσμευση του Σολτς στις 27 Φεβρουαρίου για αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι γερμανικές μετοχές στον τομέα της άμυνας σημείωσαν απότομη άνοδο.

Την ίδια στιγμή, το εν λόγω λόμπι καταβάλει προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια ESG στην αμυντική βιομηχανία και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη έχει ευήκοα ώτα.

Σε επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο που δόθηκε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα, η ΕΕ έκανε λόγο για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «οι πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα συνάδουν με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολύνει την επαρκή πρόσβαση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε χρηματοδότηση και επενδύσεις».

Το Οικονομικό Συμβούλιο, ένα γερμανικό λόμπι για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λέει ότι η ΕΕ αποφάσισε τώρα να καθυστερήσει την προώθηση των κοινωνικών προτεραιοτήτων, επικαλούμενος ανώνυμους αξιωματούχους. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η καθυστέρηση ήταν αποτέλεσμα έντονων πιέσεων από το λόμπι.

Η συζήτηση για τον χαρακτηρισμό των όπλων ως βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων έχει ανησυχήσει και έχει μπερδέψει πολλούς στη βιομηχανία ESG. Σύμφωνα με την Util, μια εταιρεία που συγκεντρώνει big data για να μετρήσει τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των επιχειρήσεων και των επενδυτικών δράσεων, η συζήτηση είναι άστοχη.

«Ο χαρακτηρισμός των εταιρειών κατασκευής όπλων ως επενδύσεων με θετικά ESG αποτελεί μια εσφαλμένη εκτίμηση των γεγονότων», δήλωσε ο Πάτρικ Γουντ Ουρίμπε, Διευθύνων Σύμβουλος της Util. «Ο σκοπός τους είναι ο πόλεμος, ο οποίος-παραμερίζοντας μια πληθώρα σημαντικών ηθικών ζητημάτων–δεν έχει σαφή θετικά κοινωνικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με ανάλυση της Util, η αμυντική βιομηχανία «ευθύνεται για πολλές από τις εφευρέσεις που βελτιώνουν το βιοτικό μας επίπεδο, καθώς και για τη δημιουργία ολόκληρων βιομηχανιών και εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική, τις νέες τεχνολογίες και τις τηλεπικοινωνίες». είπε. Όμως, «από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία ήταν και εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους».

Η SEB είπε ότι η αλλαγή της πολιτικής της, με βάση την άποψη ότι «οι επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της σταθερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αφορά μόνο ορισμένα κεφάλαια. Σημείωσε επίσης ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτά περιουσιακά στοιχεία και υπογράμμισε την πρόθεσή του να αποφύγει όλα τα όπλα που παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον CEO της Commerzbank η Γερμανία είναι μάρτυρας μιας «θεμελιώδoυς αλλαγής» στην πολιτική. «Είμαστε στο πλευρό των πελατών μας, των γερμανικών αμυντικών εταιρειών», είπε, «τους υποστηρίζουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου