Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Νέα σελίδα για Ισραήλ - Τουρκία: Το μομέντουμ της ενέργειας

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Το πρώτο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι ότι το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ για την απομονωμένη Τουρκία μάλλον δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Σε δεύτερο επίπεδο φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ μια νέα πραγματικότητα στην Μεσόγειο που υπερβαίνει την στρατηγική της ελληνικής άρχουσας τάξης που επιδίωξε τον έλεγχο Αιγαίου-Μεσογείου μέσω του καθορισμού ΑΟΖ και των Αξόνων του Πολέμου, με κορυφαία στιγμιότυπα αυτής της αστικής πολιτικής της σύναξης στρατηγικών συμμαχιών με Ισραήλ και Γαλλία, όπως επίσης και με την 5χρονη ελληνο-αμερικανική πολεμική συμφωνία. Χαρακτηριστικό επεισόδιο ήταν το αμερικανικό μπλοκάρισμα του αγωγού EAST MED.
Οι ΗΠΑ ποτέ δεν απέκλεισαν από τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς την Τουρκία. Τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει μια νέα δυναμική σε όλα τα επίπεδα -γεωστρατηγικό, οικονομικό/ενεργειακό-ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών- και όλοι, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τοπικά αστικά κράτη χαράσσουν τις επόμενες κινήσεις. Τόσο η συνάντηση Ερντογάν-Χέρτζογκ, όσο και η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.
Όμως δεν είναι ένα ειρηνικό πλαίσιο. Η Προβολή Ισχύος του κάθε αστικού κράτους, οι ευρύτεροι ανταγωνισμοί και η γενικότερη αστάθεια, η επιδίωξη ανταγωνιστικών στρατηγικών επιδιώξεων εγκυμονούν νέες εντάσεις, ενισχύουν τις ανησυχίες για νέα όξυνση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού. 
Όλοι μιλούν για Διάλογο και όλοι Υπερεξοπλίζονται!
Η παρέμβαση του Αντιπολεμικού Κινήματος πιο αναγκαία από ποτέ.       

Νέα σελίδα για Ισραήλ - Τουρκία: Το μομέντουμ της ενέργειας
Ανδρέας Πιμπίσιης
Η συγκυρία προσφέρεται για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και η Τουρκία, έχοντας καταφέρει να κρατήσει ίσες αποστάσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, θέλει να εκμεταλλευθεί αυτό το μομέντουμ μέσα και από την αναβάθμιση των σχέσεων της με το Ισραήλ. Υποδεχόμενος τον Ισραηλινό Πρόεδρο στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας. Ο Ισαάκ Χέρτζογκ λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν είχε βάλει στην εξίσωση της περιφερειακής συνεργασίας την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τουρκία και Ισραήλ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής στην κρίση της Ουκρανίας να ακροβατήσουν κατά τρόπο που να μην επιφέρει ζημιές στις δύο χώρες. Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ιερουσαλήμ κινούνται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία προσπαθώντας να συμβάλουν στον μεταξύ τους διάλογο, αλλά και χωρίς την ίδια ώρα να συμμετέχουν στα σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία εκτός από την επίσκεψη Χέρτζογκ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα φώτα της διεθνούς προσοχής με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ενώ ακολουθούν οι επισκέψεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του καγκελάριου της Γερμανίας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο κοινός στόχος των δύο χωρών είναι να αναβιώσουν τον μεταξύ τους διάλογο, που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα. «Είναι στο χέρι μας να ανακτήσουμε τον πολιτισμό της ειρήνης, της ηρεμίας και της συνύπαρξης στην περιοχή μας. Εάν προωθήσουμε τη διμερή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο, θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για την ενέργεια, είπε ότι δήλωσε έτοιμος για συνεργασία στον τομέα αυτό καθώς και για την ενεργειακή ασφάλεια. «Η Τουρκία έχει την εμπειρία να υλοποιήσει τέτοια έργα», πρόσθεσε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα την Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για την υλοποίηση ενεργειακής συνεργασίας», ανέφερε. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας θα επισκεφθούν το Ισραήλ.

Στη δήλωσή του ο Ισαάκ Χερτζόγκ είπε ότι «οι σχέσεις μας μεταξύ των χωρών και των λαών μας έχουν αρχαίες ρίζες». Το Ισραήλ και η Τουρκία, «μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς», ανέφερε. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος είπε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του», προσθέτοντας ότι «αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση του διαλόγου». «Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό τον διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε για άλλη μια φορά πόσο κακοί είναι οι πόλεμοι και τη σημασία της οικοδόμησης γεφυρών μεταξύ των λαών», είπε ο Ισαάκ Χερτζόγκ.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, ο Ισαάκ Χέρτζογκ είχε τονίσει πως στην εξίσωση της συνεργασίας στην περιοχή βρίσκονται τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, παραπέμποντας στα ταξίδια που είχε κάνει στις δύο χώρες.

Δεν επηρεάστηκε το διμερές εμπόριο

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ έφτασαν σε οριακό σημείο μετά την ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara, με προορισμό τη Γάζα, σε διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Τούρκων. Οι πρεσβευτές αποσύρθηκαν, η Τουρκία προσέφερε όρους για ομαλοποίηση. Ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που σταματούσαν κατά καιρούς και διήρκεσαν χρόνια, οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία τον Ιούνιο του 2016 και οι νέοι πρεσβευτές ανέλαβαν καθήκοντα στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα στα τέλη του 2016.

Πάντως παρά τη στασιμότητα στις διπλωματικές σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ συνέχισαν γενικά να είναι θετικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια, έσπασε ρεκόρ πέρυσι και έφτασε τα 8,4 δις δολάρια. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Μητσοτάκης και μετά Σολτς

Το πρόγραμμα επαφών του Τούρκου Προέδρου ανανεώνεται συνεχώς με νέες επισκέψεις. Την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Δευτέρα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σε δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να παραμένουν ανοικτά τα «παράθυρα» του διαλόγου, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με διάθεση παραγωγική και «μετρημένες και ρεαλιστικές» προσδοκίες. «Πάγια θέση μου είναι ότι τα “παράθυρα” του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Σολτς θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου