Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Συνομιλίες κατασκόπων στα social «κάρφωσαν» τη ρωσική εισβολή

Συνομιλίες κατασκόπων στα social «κάρφωσαν» τη ρωσική εισβολή
Συνομιλίες κατασκόπων στα social «κάρφωσαν» τη ρωσική εισβολή – Οι σελίδες γνωριμιών Θησαυρός για τους Ουκρανούς Πράκτορες

Γράφει ο Ανδρέας Καραντζής στο geoeurope.org

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών βοήθησαν στη διερεύνηση της πορείας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρακολουθώντας τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από στρατιώτες ─ συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής για συναντήσεις ομοφυλοφίλων Grindr.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποιούνταν στα σύνορα με την Ουκρανία, οι Βρετανοί πράκτορες γίνονταν ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε μια πλήρη εισβολή, μετά από εξέταση μηνυμάτων που ανταλλάσσονταν σε ιστότοπους όπως το VKontakte, σε συντομογραφία VK, το οποίο είναι το ρωσικό αντίστοιχο του Facebook.

Μια ανώνυμη πηγή πληροφόρησε τη Daily Mail ότι μυστικά κοινοποιούνται σε ιστότοπους γνωριμιών όπως το Grindr. Ο Πούτιν απαγόρευσε την ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» το 2013, αλλά η εφαρμογή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται διακριτικά, ακόμη και στον στρατό.Συνομιλίες κατασκόπων στα social «κάρφωσαν» τη ρωσική εισβολή
Οι συνομιλίες κατασκόπων στα social ως θηραυρός

«Αυτοί οι ιστότοποι ήταν ένας θησαυρός για τους πράκτορές μας, και ειδικά οι εφαρμογές γνωριμιών ─ οι στρατιώτες και όσοι εμπλέκονται σε στρατιωτικές προσπάθειες ήταν ιδιαίτερα χαλαροί. Αυτό σήμαινε ότι ήμασταν πολύ εξοικειωμένοι με τα σχέδια και το αναπόφευκτο της εισβολής, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όπως τη μετακίνηση των αποθεμάτων αίματος για τα ρωσικά στρατεύματα», ανέφερουν πληροφορίες.

Οι πληροφορίες που έχουν μεταφερθεί στον ουκρανικό στρατό, μπορεί να είναι χρήσιμες για την εξέλιξη του πολέμου. Αυτό αποτελεί τη μια πλευρά αυτής της ιστορίας.

Η δεύτερη πλευρά και η πιο σημαντική, είναι η δυνατότητα των μυστικών υπηρεσιών να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και να μπορούν να τα επεξεργάζονται για διάφορους σκοπούς. Αυτή η εξέλιξη αφορά όσους αφελώς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει ιδιωτικότητα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως, ότι αυτή μπορεί να προστατευτεί.

Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι ο «κατασκοπευτικός καπιταλισμός», όπως τον αποκαλεί η Σοσάνα Ζούμποφ, λειτουργεί ταυτόχρονα και στο επίπεδο της ελεύθερης αγοράς, αλλά και στο επίπεδο της κρατικής επιτήρησης.

Πηγή geoeurope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου