Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από ΗΠΑ, Ισπανία και Δανία
efsyn.gr
Τη στιγμή που η Μόσχα σφίγγει τον στρατιωτικό κλοιό σε συγκεκριμένες περιοχές της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες δρομολογούν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλα 800 εκατ. δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Αυτό το πακέτο όπλων των 800 εκατ. δολαρίων ανεβάζει σε 3,4 δισ. δολάρια το ποσό της αμερικανικής συνδρομής στο θέμα της ασφάλειας, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δηλαδή τις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα δισ. δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία, επειδή το πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα είναι πλέον «σχεδόν εξαντλημένο». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «την ικανότητα να το κάνουν αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα», αλλά πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να διατηρήσουν τη διεθνή πίεση προς τη Ρωσία, ως αντίποινα για την εισβολή της.
Επίσης, την ώρα που η Μόσχα ανακοινώνει ότι «η Μαριούπολη είναι πλέον στα χέρια μας», ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι παρά τους σχετικούς ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, «δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία» ότι η πόλη «έχει πέσει εντελώς».
► Οι ΗΠΑ πρόκειται να αποδεσμεύσουν μια επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για να στηρίξουν την Ουκρανία, ένα ποσό που θα προστεθεί σε εκείνο (ύψους επίσης 500 εκατ. δολαρίων) που αποδέσμευσε τον Μάρτιο ο Μπάιντεν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η βοήθεια αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης, κατανέμοντας, ιδίως, τους μισθούς και τις συντάξεις και να αποφύγει μια επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Το ποσό θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Κογκρέσο.
Συνδρομή από Ισπανία, Δανία
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα από την ουκρανική πρωτεύουσα, ότι η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, μια προσφορά που αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί έως σήμερα από τη Μαδρίτη στο Κίεβο.
«Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ’ όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το "Ιζαμπέλ", απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», συμπλήρωσε ο Ισπανός ηγέτης και πρόσθεσε: «Αυτό το πλοίο μεταφέρει 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία».
Η Μαδρίτη έχει έως τώρα στείλει στην Ουκρανία περίπου 12 αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, ανέφερε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης είπε ότι το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας της Δανίας ανέρχεται σε περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βαριά όπλα προκειμένου να απωθήσει μια ρωσική εισβολή που τώρα έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη εδάφους στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς. Σημειώνουν επίσης ότι ενώ ο ελαφρύς οπλισμός και η τακτική της Ουκρανίας είχαν κάποια επιτυχία επιβραδύνοντας την προέλαση της Ρωσίας, η απόκρουση και η ανάσχεση της εισβολής θα χρειαστούν βαρύ οπλισμό στο πεδίο της μάχης όπως άρματα μάχης και οβιδοβόλα.
► Η Γερμανία εξετάζει τι θα χρειαστούν επιπρόσθετα σε συντήρηση και πυρομαχικά τα αποθέματά της σε οχήματα μάχης πεζικού Marder προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Κατά τη δεύτερη μέρα μιας περιοδείας στις Βαλτικές χώρες, η Μπέρμποκ απάντησε στις επικρίσεις συμμάχων και σχολιαστών ότι η Γερμανία φαίνεται να καθυστερεί την παράδοση οπλισμού που το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται προκειμένου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
«Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά θωρακισμένα οχήματα και άλλο οπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της. Νωρίτερα η εφημερίδα Bild είχε κατηγορήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι εμποδίζει τις παραδόσεις αρμάτων μάχης.
Η απορία της Μόσχας και η άρνηση του Ζελένσκι
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές προτάσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, και διερωτήθηκε γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί το έγγραφο με τις προτάσεις. Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το έγγραφο που το Κρεμλίνο είπε ότι έχει στείλει.
«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, όπως είπα και χθες, οι διατυπώσεις μας, στην ουσία στην τελευταία τους εκδοχή, διαβιβάσθηκαν στους συνομιλητές μας, στην ουκρανική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ενημερώθηκε για τη δήλωση του Ζελένσκι «η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το γιατί κανένας δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τις εκδοχές που υπάρχουν στο κείμενο».
Από την πλευρά του ο Ζελένσκι απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται» φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona. Η συνέντευξη αυτή αναδημοσιεύτηκε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Παρ’ όλ’ αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική ηγεσία στη Μόσχα, τα πάντα θα ήταν πιθανά», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν δείχνουν να υπογραμμίζουν το χάσμα που υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά κα την πενιχρή κατάσταση της μεταξύ τους επικοινωνίας, οκτώ εβδομάδες αφού η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της και τα άρματα μάχης στην Ουκρανία και τρεις εβδομάδες μετά τις τελευταίες απευθείας συνομιλίες που είχαν στις 29 Μαρτίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 12 Απριλίου ότι οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης καθώς η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της για τη νέα στρατιωτική επίθεσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου