Η Φινλανδία έκανε χτες ένα ακόμα βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε «κάποια μορφή στρατιωτικής συμμαχίας» ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το φινλανδικό Κοινοβούλιο ξεκίνησε χτες τη σχετική συζήτηση, με τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν να προβάλλουν αυτήν τη θέση. «Είναι προφανές ότι οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν φέρει τη Φινλανδία πολλά βήματα πιο κοντά στην αναγκαία στρατιωτική ευθυγράμμιση», είπε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας.
Η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας χρειάζεται ενίσχυση και η απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να ληφθεί εντός εβδομάδων, είπε η Μαρίν.
Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μετρηθεί μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και όχι μέσω δημοψηφίσματος, τα αποτελέσματα του οποίου, παρά τις εμφανιζόμενες δημοσκοπήσεις, είναι αμφίβολα.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Κόμμα του Κέντρου, δήλωσε ετοιμότητα να υποστηρίξει μια απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
8 από τους 10 αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων εξέφρασαν την υποστήριξή τους είτε για ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε για μια «στρατιωτική ευθυγράμμιση», ενώ ο αρχηγός της «Αριστερής Συμμαχίας», Γ. Σάραμο, τόνισε ότι δεν πρέπει να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση και κάλεσε σε ευρύτερη συζήτηση… Το κόμμα αυτό, που έχει 16 έδρες στο Κοινοβούλιο των 200 εδρών και αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μαρίν, παρότι εμφανίζεται να «αντιτίθεται» στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι δεν θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στηρίξει την ένταξη…
Ο Σάραμο σημείωσε ότι η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις εντάσεις στα σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας και ενδέχεται να καταστήσει τη Φινλανδία πιθανό στόχο του πρώτου χτυπήματος σε έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Ένας εθνικιστής βουλευτής, που εκπροσωπεί μια ομάδα με μόνο μία κοινοβουλευτική έδρα, ήταν ο μόνος που εξέφρασε άμεση αντίθεση σε ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου