Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Καταδικάζουμε την Εισβολή του Τουρκικού στρατού στο Ιράκ: Να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα της Τουρκία από Ιράκ-Συρία

Με την Ανοχή των Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και χωρίς καμιά αντίδραση από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία, ο Τουρκικός στρατός, στην σκιά της ρωσικής ιμπεριαλιστικής εισβολής στην Ουκρανία, προχωρά σε ανάλογες επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ εναντίον Κούρδων μαχητών. 
Μια εισβολή που πραγματοποιείται με συνδυασμένες επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Τουρκικά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν στόχους του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), ενώ Τούρκοι καταδρομείς, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και drones, μπήκαν στην περιοχή πεζοί ή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο ιστοσελίδα του υπουργείου. Ο Ακάρ είπε ότι τα αεροσκάφη έπληξαν επιτυχώς καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών και κεντρικά γραφεία που ανήκουν στο PKK. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των στρατευμάτων και των αεροσκαφών που συμμετείχαν.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τους «φίλους και συμμάχους» της Τουρκίας, πρόσθεσε το υπουργείο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μασούρ Μπαρζανί, πρωθυπουργό της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, η οποία ελέγχει τις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η εισβολή στόχευε «τρομοκράτες» και ότι επιδεικνύεται «μέγιστη ευαισθησία» για την αποφυγή ζημιών σε πολίτες και πολιτιστικές και θρησκευτικές δομές.

ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Έχει σημασία να παρακολουθήσουμε τη διεθνή αρθρογραφία καθώς παρουσιάζει την ηγεσία του Ιράκ να καταδικάζει την εισβολή του Τουρκικού στρατού αλλά να επιτίθεται στους Κούρδους μαχητές του Σενγκάλ. 
Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχέμ Σαλίχ δήλωσε: 
«Παρακολουθούμε στενά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το τουρκικό κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτές οι επιθέσεις απειλούν ξεκάθαρα την εθνική μας ασφάλεια. Αυτές οι συνεχιζόμενες επιθέσεις πραγματοποιούνται χωρίς την συγκατάθεσή μας. Έχουμε ζητήσει στο παρελθόν να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις».
Ο Σαλίχ ζήτησε διάλογο για τη λύση των προβλημάτων και είπε: 
«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαλόγου και δημοκρατικών μεθόδων. Το έχουμε ζητήσει πολλές φορές. Απορρίπτουμε και δεν αποδεχόμαστε τη συνέχιση των επιθέσεων του τουρκικού κράτους. Αναμένουμε σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και συμπλήρωσε: «Η ιρακινή εξωτερική μας πολιτική και οι κρατικές αποφάσεις μας απορρίπτουν απολύτως τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους. Δεν θα το δεχτούμε αυτό με κανέναν τρόπο».
Παρ' όλη τη «δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης του Ιράκ και σαν σε συνεννόηση με τους Τούρκους εισβολείς ο ιρακινός στρατός, παράλληλα με την επίθεση εισβολής του τουρκικού στρατού στις Αμυντικές Ζώνες Medya, που ξεκίνησαν στις 17 Απρίλη, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του, με τη στήριξη του KDP, στην αυτοδιοικούμενη περιοχή των Γιεζίντι του Σενγκάλ στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Αφού ο ιρακινός στρατός προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των σημείων που κυριαρχούν οι Δυνάμεις Ασφαλείας της Δημοκρατικής Αυτοδιοικούμενης περιοχής (Êzidxan Asayiş) κοντά στο Dugire τη Δευτέρα, επιτέθηκε σε θέσεις των Δυνάμεων Ασφαλείας στο Sinune, Shengal και Xanesor .
Οι ιρακινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο σημείο ελέγχου Cidalê κοντά στο Tilezer. Εκεί αναφέρθηκαν συγκρούσεις. Στη συνέχεια, ο στρατός επιτέθηκε σε θέσεις των Μονάδων Αντίστασης της Σενγκάλ (YBŞ) και των Γυναικείων Μονάδων του Σενγκάλ (YJŞ) στο Geliyê Silo και στο Sikêniye. Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της περιοχής συνεχίζεται. Ο ιρακινός στρατός μεταφέρει ενισχύσεις στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των YBŞ και YJŞ. Προφανώς ετοιμάζεται μια μεγάλη επίθεση.

ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΜΙΑΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαγκάνα» στοχεύει όχι μόνο στην καταστροφή αλλά και στην κατάληψη στρατοπέδων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ. 
Ουδεμία δυτική αντίδραση υπήρξε επίσης, όταν στις αρχές Απριλίου, εκδηλώθηκε επίθεση από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βορειοανατολική Συρία εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαινε και ο δημοφιλής Κούρδος ποιητής Φαρχάντ Μάρντε. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ένας επιβάτης και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Κούρδος ποιητής. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν περισσότερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και άμαχοι.
«Ο τουρκικός στρατός φαίνεται να εντείνει τις επιθέσεις του σε μειονότητες στη Συρία. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, καθώς το ΝΑΤΟ εξαρτάται ιδιαίτερα από την Τουρκία», λέει ο Καμάλ Σίντο, ειδικός για τους απειλούμενους πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή, στο Ινστιτούτο GfbV, στο Γκέτιγκεν της Γερμανίας. 
«Η γερμανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ δεν έχουν πει ούτε μια επικριτική λέξη για τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθέσεις σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία, σε παράβαση του διεθνούς δικαίου. Χάνουν έτσι κάθε αξιοπιστία στην περιοχή», προσθέτει ο δρ Σίντο.
Η Τουρκία αντιγράφει τον πόλεμο εναντίον αμάχων που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει τον παραλληλισμό: 
«Η Άγκυρα δημιούργησε έναν μισθοφορικό στρατό με πολιτοφυλακές ακραίων ισλαμιστών ανταρτών στη βόρεια Συρία. Με τη βοήθειά τους, η Τουρκία πραγματοποίησε τρεις παράνομες εισβολές στη βόρεια Συρία. Αυτοί οι μισθοφόροι έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πολέμου», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

ΑΝΑΚΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΕΘΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Η εισβολή του Τουρκικού στρατού φαίνεται να αποτελεί τμήμα γενικότερων ανακατατάξεων στην περιοχή, με την πολιτική του Τουρκικού κράτος να αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα αναζητάτε μια νέα ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, που δεν έρχεται σε ρήξη με την Ρωσία και παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ των εμπολέμων Ρωσίας-Ουκρανίας. 
Μια Τουρκίας που ολοένα υπολογίζεται από όλους ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη, προβάλλει τον Αυτόνομο ρόλο της και φέρεται να διεκδικεί θέση παγκόσμιας δύναμης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.   
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα σημαντικότερα κράτη της Μέσης Ανατολής συνειδητοποιούν ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι προσανατολισμένο καταρχήν στην Ρωσία και κυρίως στο πως θα αντιμετωπίσουν την Κίνα. Ταυτόχρονα όλοι κατανοούν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τον ρόλο της μόνης Υπερδύναμης και πλέον η νέα καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων χαρακτηρίζεται από πολυπολικότητα. 
Η σχέση των κρατών της περιοχής με τις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από αναμονή, ενώ ρίχνονται γέφυρες προς τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς πόλους -χαρακτηριστικές οι πωλήσεις όπλων της Ρωσίας, οι επενδύσεις της Κίνας και το ενδιαφέρον για την Ανοικοδόμηση της Συρίας. 
Παράλληλα, έχουμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό που πήραν τη μορφή μιας κοινής δήλωσης του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 13 Αυγούστου του 2020, καθώς και δύο συμφωνιών «εξομάλυνσης σχέσεων» ανάμεσα στο Ισραήλ και τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν. Πολλοί αναλυτές καταγράφουν τις επαφές μεταξύ Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Αιγύπτου, βλέπουν σε αυτές την συγκρότηση πόλου εναντίον του Ιράν, ενώ καθηγητές θεωρούν ότι αυτές οι διεργασίες πιθανώς να καταλήξουν σε ένα ΝΑΤΟ της Μέσης Ανατολής. 
Σε αυτό λοιπόν το πεδίο παρεμβαίνει το Τουρκικό κράτος που πλέον επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων του με τα σουνητικά αραβικά κράτη και το Ισραήλ, γυρνά την πλάτη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, μια συμμαχία που σφράγισε τους Νεοοθωμανικούς οραματισμούς με όχημα την προστασία των Μουσουλμάνων. Τώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι βλέπουν τα γραφεία τους να κλείνουν στην Πόλη και οι ηγέτες τους οδηγούνται στην Απέλαση καθώς πρέπει οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου να μπουν σε νέα φάση!  
Οι Κούρδοι αγωνιστές συνθλίβονται για μια ακόμη φορά από τον τουρκικό στρατό που γνωρίζει την ανοχή της ιμπεριαλιστικής δύσης αλλά και της Ρωσίας που προχωρά σε ανάλογη επιχείρηση στην Ουκρανία. Οι συμμαχίες τους με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ήταν πάντα επίφοβες, οι ΗΠΑ τους χρησιμοποίησαν και γύρισαν την πλάτη ξανά και ξανά, ενώ οι ποικίλες αντιθέσεις μεταξύ των Κούρδων δίνουν πάτημα στους εισβολείς.

Καταδικάζουμε την εισβολή του Τουρκικού στρατού στο Ιράκ όπως και του Ρωσικού στην Ουκρανία.
Καταδικάζουμε όμως και τον καιροσκοπισμό και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που επίσης βυθίζουν τους λαούς στο αίμα, την καταστροφή και την προσφυγιά. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι βλέψεις της αστικής τάξης της Ουκρανίας που ταυτίστηκε με το ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ οδήγησαν στον πόλεμο και τον ωθούν σε νέα ακόμη πιο δραματική φάση.
Για να αντιμετωπίσουν βεβαίως τους πρόσφυγες έχουν τον ελληνικό στρατό που βιαιοπραγεί και Επαναπροωθεί υπερασπιζόμενος τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο. 
Παράλληλα και ταυτόχρονα ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός οξύνεται καθώς οι βλέψεις για τις ΑΟΖ-Ενεργειακά Κοιτάσματα, τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου αλληλοδιαπλέκονται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι ιμπεριαλιστικές κυρώσεις προκαλούν δραματικές συνέπειες στους λαούς και θέτουν ακόμη πιο εμφατικά το ενεργειακό ζήτημα. 
Καλούμε τους Τούρκους φαντάρους να Αρνηθούν την συμμετοχή τους στην νέα βάρβαρη εισβολή και τον Τουρκικό λαό να αντιδράσει στο φιλοπόλεμο, αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.
Καλούμε τους συνφάνταρους να Αρνηθούν οποιαδήποτε υπηρεσία στην πολύ σοβαρή Εμπλοκή-Συμμετοχή του ελληνικού αστικού κράτους στον Ουκρανικό πόλεμο.
Έλληνες και Τούρκοι φαντάροι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε  σε όλους ότι
δεν Σκοτώνουμε και δεν Σκοτωνόμαστε για τα επιχειρηματικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, Δεν Κυνηγάμε Πρόσφυγες και Μετανάστες.
Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τους μεγαλοϊδεατικούς στόχους των αστικών τάξεων, από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχίες των αστικών τάξεων με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Οι υπερεξοπλισμοί και οι προσλήψεις χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών φέρνουν πιο κοντά τον πόλεμο, κάνουν πιο πιθανή την συμμετοχή στις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις καθώς εξυπηρετούν μόνο τους σχεδιασμούς αναβάθμισης των αστικών κρατών και την εξασφάλιση τμήματος της ιμπεριαλιστικής λείας για τους επιχειρηματίες. 
Ο επεκτατισμός και οι επεμβάσεις εκτός συνόρων προϋποθέτουν  την άγρια εκμετάλλευση και καθυπόταξη του κόσμου της εργασίας εντός συνόρων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ
Απάντηση μας μόνο ο Εργατικός Διεθνιστικός Αντιιμπεριαλιστικός Αντικαπιταλιστικός αγώνας, η κοινή δράση του κόσμου της εργασίας που πέρα από τους διαχωρισμούς γλώσσας-εθνότητας-θρησκείας θα αγωνιστούν ενάντια στις κυβερνήσεις, στο καπιταλιστικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που φέρνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση, τον πόλεμο και την προσφυγιά. 

ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 
Η ένταση της ταξικής πάλης και οι διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας,  το Αντιπολεμικό Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό για το Μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής, 
η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις, 
η άρνηση Υποταγής στην "εθνική ενότητα" που απαιτεί η άρχουσα τάξη για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία σε αίμα και χρήμα τους στρατηγικούς στόχους αναβάθμισης τους και τα κέρδη τους, 
η Άρνηση να Πολεμήσουμε για τα συμφέροντα της Ολιγαρχίας, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. 
  ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου