Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Εβδομαδιαίο ράλι 60% στο φυσικό αέριο, κίνδυνος για δελτίο το χειμώνα

Εβδομαδιαίο ράλι 60% στο φυσικό αέριο, κίνδυνος για δελτίο το χειμώνα

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος της τιμής από την αρχή του πολέμου έφερε την τιμή στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα. Η Gazprom μειώνει συνεχώς τη ροή στον Nord Stream και οι αποθήκες που τις τελευταίες εβδομάδες γέμιζαν, τώρα αρχίζουν να... αδειάζουν.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς οι περικοπές της προσφοράς αερίου από τη Μόσχα χτυπούν τη Γηραιά Ηπειρο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν σήμερα έως και 8,4%, ανεβάζοντας το ποσοστό για το σύνολο της εβδομάδας σε περίπου 60%, σημειώνει το Bloomberg.

Η Eni SpA θα λάβει μόλις τη μισή ποσότητα από αυτή που ζήτησε από την Gazprom σήμερα, σε σύγκριση με περίπου 2/3 χθες Πέμπτη. Η μείωση της ροής έπληξε ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές της Ευρώπης σε μια περίοδο που οι χώρες παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη.

Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για πολιτικούς σκοπούς, καθώς η μείωση της ροής συμπίπτει με ένα συμβολικό ταξίδι των ηγετών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ουκρανία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι οι περικοπές δεν είναι σκόπιμες αλλά οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα είναι «ψέματα». Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου καθώς η κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση.

Οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream -της μεγαλύτερης σύνδεσης από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- έχουν μειωθεί κατά περίπου 60%. Οι χώρες έχουν κάνει κινήσεις ώστε να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες. Ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, όμως, συνέβαλαν στο να βελτιωθεί η κατάσταση, μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο LNG στο Τέξας οδήγησε σε λιγότερη προσφορά από τις ΗΠΑ.

«Οι αποθήκες γέμιζαν με καλό ρυθμό», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Bank. «Ωστόσο, αυτό άλλαξε απότομα αυτή την εβδομάδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η μείωση της ροής του Nord Stream «είναι σημαντική» για την Ευρώπη.


Οι traders παρακολουθούν στενά το πώς η Ευρώπη αντικαθιστά τους όγκους που λείπουν. Οι χώροι αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη είναι κατά 52% γεμάτοι, μετά τις ποσότητες που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως το ποσοστό άρχισε να μειώνεται καθώς οι αγοραστές σπεύδουν να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η Ρωσία.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά είναι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της επιβράδυνσης που προκύπτει στις ενέσεις αποθήκευσης», δήλωσε ο Arun Toora, αναλυτής στο BloombergNEF.

Εάν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από τη Μόσχα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν θα φτάσουν στο όριο που απαιτείται για να βγει ο χειμώνας, σύμφωνα με την Toora.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 4,5% υψηλότερα στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα το μεσημέρι, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη πτώση. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε 3,2%.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου