Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Ιρανικό πρακτορείο: Ελεύθερο το τάνκερ που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο

Φωτογραφία αρχείου(AP Photo/Gaetano Adriano Pulvirenti)
Ιρανικό πρακτορείο: Ελεύθερο το τάνκερ που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο
efsyn. gr

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) ανακοίνωσε, σήμερα, ότι το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana που κατασχέθηκε τον Απρίλιο από την Ελλάδα δεν κρατείται πλέον και το φορτίο πετρελαίου του θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Με την ταχεία και έγκυρη δράση του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά μια εντολή και τώρα είμαστε μάρτυρες της άρσης της κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του», ανακοίνωσε ο PMO στο Mehr.
Το πλοίο, που παλαιότερα ονομαζόταν Pegas και μετονομάστηκε σε Lana τον Μάρτιο, είχε αναφέρει πρόβλημα στις μηχανές του τον Απρίλιο. Κατευθυνόταν προς τη νότια χερσόνησο της Πελοποννήσου για να εκφορτώσει το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο, αλλά η θαλασσοταραχή το ανάγκασε να δέσει λίγο έξω από την Κάρυστο όπου κατασχέθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση την περασμένη εβδομάδα που επέτρεπε την κατάσχεση από τις ΗΠΑ μέρους του ιρανικού φορτίου πετρελαίου του υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το περιστατικό οδήγησε σε μια οργισμένη απάντηση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου