Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Δικαστική απόφαση – φρένο στη στοχοποίηση διαδηλωτών από την κυβέρνηση


Δικαστική απόφαση – φρένο στη στοχοποίηση διαδηλωτών από την κυβέρνηση
efsyn.gr
Στο αρχείο οι δικογραφίες για τους συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη 2020 • Απόφαση που μπορεί να φέρει σημαντικές εξελίξεις σε εκκρεμείς υποθέσεις και διώξεις κατά διαδηλωτών • Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κωστής Παπαδάκης • Η ανακοίνωση-απάντησή τους στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Δικαστικό φρένο σε μαζικές συλλήψεις και στοχοποίηση διαδηλωτών από την κυβέρνηση μπορεί να βάλει η απόφαση της εισαγγελίας να θέσει στο αρχείο τις δικογραφίες για περισσότερα από 40 άτομα που είχαν συλληφθεί την 6η Δεκέμβρη 2020, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στη μνήμη του δολοφονημένου από αστυνομικό, Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι είχαν γίνει και δέκτες προκλητικών σχολίων από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είχε δημιουργήσει φάμπρικα μαζικών συλλήψεων διαδηλωτών μέσω της αντισυνταγματικής απαγόρευσης διαδηλώσεων, με πρόσχημα την πανδημία και τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσαν οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, η εισαγγελία αποφάσισε να αρχειοθετήσει τις υποθέσεις, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε νομικό έρεισμα για την απαγόρευση της συγκέντρωσης τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Παράλληλα, έκρινε πως δεν υπήρξε μεταξύ των συλληφθέντων φορέας του κορονοϊού, ενώ επίσης δεν αποδείχθηκε ότι οι συλληφθέντες δεν φορούσαν μάσκα.

Η απόφαση αυτή, όπως δηλώνουν και οι δύο νομικοί, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα για εκκρεμείς ποινικές δίκες κατά δεκάδων άλλων διαδηλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση 62 διαδηλωτών, που είχαν συλληφθεί την ίδια ημέρα και για το ίδιο αδίκημα.

Η ανακοίνωση

Σε σημερινό τους κοινό δελτίο Τύπου οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης σχολιάζουν τη σημασία της απόφασης, αλλά δίνουν ακόμη μια απάντηση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τότε είχε χρησιμοποιήσει προκλητικούς όρους όπως «επώνυμους φωνακλάδες», στην προσπάθειά του να αποκρούσει τη σφοδρή κριτική για τις συλλήψεις.

Με την από 1.2.2022 αναφορά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών που εγκρίθηκε στις 22.5.2022 από την Εισαγγελία Εφετών και πρόσφατα ήρθε σε γνώση μας, τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματισθεί σε βάρος δεκάδων συλληφθέντων που επιχείρησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6.12.2020, ανάμεσα στους οποίους κι εμείς.

Οι συλλήψεις έγιναν για δήθεν παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. (παράβασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας), αλλά η αυτόφωρη διαδικασία τελικά δεν εφαρμόστηκε, γιατί οι συλλήψεις ήταν τόσο αυθαίρετες που η Εισαγγελία Πρωτοδικών αρνήθηκε να τις καλύψει και να δώσει έτσι νομιμοποίηση στις αυθαιρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του τότε πολιτικού της προϊσταμένου, Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το σκεπτικό της αρχειοθέτησης ήταν αφενός ότι δεν υπήρχε νομικό έρεισμα στην απαγόρευση συγκέντρωσης στις 6.12.2020, καθώς και ότι δεν υπήρξε μεταξύ των συλληφθέντων έστω και ένας φορέας του κορονοϊού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης σε άλλα πρόσωπα, αλλά και ούτε και αποδείχθηκε ότι οι συλληφθέντες δεν φορούσαν μάσκα.

Είναι προφανές, ότι με την διάταξη αυτή δικαιώνονται όλα όσα είχαμε υποστηρίξει και ολοκληρώνεται η εκφρασμένη από την ίδια ημέρα αποδοκιμασία της Εισαγγελίας προς τις αυθαίρετες συλλήψεις, ενώ διαμορφώνεται ισχυρή δυναμική για τις επικείμενες δίκες των λοιπών διαδηλωτών που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα. Πρόκειται για μία ακόμα βαρύνουσα και ηχηρή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής που είχε ανεχθεί την ημέρα εκείνη αφενός ένα καθεστώς απροκάλυπτης αστυνομοκρατίας και σπίλωσης της μνήμης του νεκρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με τον αστυνομικό που κατέστρεψε τα λουλούδια στο μνήμα του (ποια ποινή του επιβλήθηκε άραγε ; ), αλλά και προσβλητικών δηλώσεων του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κυρίως απέναντι στα πρόσωπα των συλληφθέντων δικηγόρων που η κυβέρνηση είχε την τόλμη να επιχειρήσει για πρώτη φορά σε όλη την μεταπολίτευση, την ώρα μάλιστα που οι δικηγόροι αυτοί ασκούσαμε τα καθήκοντα μας παρέχοντας νομικές υπηρεσίες στους υπόλοιπους διαδηλωτές προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην εκπλήρωση του δικαιώματος τους στην διαδήλωση.

Αναμένοντας τώρα την εξέλιξη της δικής μας μήνυσης εναντίον εκείνου που διέταξε τις συλλήψεις μας για παράβαση καθήκοντος, θα θέλαμε να θυμίσουμε την απάντηση που είχαμε δώσει τις επόμενες μέρες στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που είχε το θράσος από την Βουλή να μας χαρακτηρίσει «επώνυμους φωνακλάδες».

"Κλείνοντας την απάντηση στις ειρωνείες και τις αιτιάσεις του Υπουργού να θυμίσουμε ότι δεν είμαστε «φωνακλάδες» όταν δεν χρειάζεται. Και αν γίναμε «επώνυμοι», το οφείλουμε στη μακρόχρονη καθημερινή και συνεπή δράση μας στη μαχόμενη δικηγορία, τον συνδικαλισμό και την πολιτική. Ούτε στη βράβευση από το FBI, ούτε στον πολιτικό αμοραλισμό της εναλλαγής από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο, ούτε στην ψήφιση νομοσχεδίων που δεν διαβάζουμε, ούτε στην αποδοχή δοτών κυβερνητικών εξουσιών. Είχαμε και εμείς τα προσόντα για να γίνουμε καριερίστες της δημόσιας ζωής, αλλά δεν το καταδεχθήκαμε. Και η στάση μας επιβραβεύεται κάθε μέρα όλο και από μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Ένα μικρό δείγμα είναι η χθεσινή καθολική συμπαράσταση από το σύνολο του νομικού κόσμου και μεγάλη μερίδα πολιτικών και κοινωνικών φορέων και προσωπικοτήτων, μακράν πέραν της στενής πολιτικής εμβέλειας του χώρου μας. Και θα υπάρχουμε όπως τώρα όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει περάσει στα απορρίμματα της ιστορίας. Διαισθανόμαστε ότι διόλου δεν αργεί η ώρα, καθώς όλο και λιγότερες φωνές, ακόμα και μέσα από την κυβέρνηση (μόνο οι ακροδεξιές) υψώνονται για να τον στηρίξουν. Χθες τον άδειασε και η Εισαγγελία. Η ανάλωσή του ωριμάζει. Αν μέχρι τότε ο Υπουργός θεωρεί ότι η ποινικοποίηση της δράσης μας υπηρετεί τις κατασταλτικές του φιλοδοξίες, ας την επιχειρήσει ξανά. Δεν την φοβόμαστε. Και καμία ασυλία δεν του ζητάμε. Η παράδοση του χώρου μας περιλαμβάνει πολλές ιερές μορφές δικηγόρων (ένας από αυτούς αναφέρεται στο τέλος του κειμένου) που συνέβαλαν στην πεποίθηση ότι «οι δίκες δεν λυγίζουν τους αγωνιστές». Να ένας τίτλος που μάταια θα ψάξει κανείς να βρεί δίπλα στο όνομά του."

Πράγματι σήμερα ο κ. Χρυσοχοϊδης αποτελεί παρελθόν από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δυστυχώς η κρατική καταστολή δεν είναι καθόλου απούσα, πράγμα που τονίζει ακόμα περισσότερο την αναλωσιμότητά του και την πανηγυρική συντριβή των μεθοδεύσεών του. Εμείς είμαστε παρόντες μέσα και έξω από τα δικαστήρια στην προσπάθεια να απαλλαγούν και οι υπόλοιποι διαδηλωτές στις 6/12/2022 απ’ όλες τις δίκες και τα πρόστιμα και φυσικά για να καταδικαστούν ξανά οι ναζί στην δίκη που ξεκινάει σε λίγες μέρες.

Αθήνα, 7/6/2022

Θανάσης Καμπαγιάννης
Κώστας Παπαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου