Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Unicef: “Κοιτάξτε πέρα από την Ουκρανία” για να αποφευχθεί ο λιμός στη Σομαλία

Ο κόσμος πρέπει να «κοιτάξει πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία» προκειμένου η Σομαλία να μην βρεθεί αντιμέτωπη με λιμό, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, προειδοποιώντας ότι μόνο το ένα τρίτο των 250 εκατ. δολαρίων που απαιτούνται για να αποφευχθεί η καταστροφή έχει έως τώρα συγκεντρωθεί.

Τέσσερις διαδοχικές περίοδοι βροχοπτώσεων δεν έφεραν τις προσδοκώμενες βροχές στο Κέρας της Αφρικής –η χειρότερη ξηρασία εδώ και πάνω από 40 χρόνια– και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και κατά την επόμενη περίοδο τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο.

Η ξηρασία σε συνδυασμό με την παγκόσμια αύξηση τις τιμές τροφίμων και καυσίμων, που οδηγήθηκαν σε άνοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την ήπειρο, καθιστώντας απρόσιτα τα βασικά τρόφιμα για τις φτωχές οικογένειες και καταστρέφοντας σοδειές και ζωικό κεφάλαιο.

«Εάν ο κόσμος δεν κοιτάξει πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν ενεργήσει άμεσα, στο Κέρας της Αφρικής θα υπάρξει έκρηξη των θανάτων παιδιών», ανέφερε η Ράνια Νταγκάς, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Σομαλία έχει 386.000 παιδιά που χρειάζονται επειγόντως θεραπεία για υποσιτισμό που απειλεί τη ζωή τους, αριθμοί που είναι ήδη υψηλότεροι από τα 340.000 παιδιά που έχρηζαν θεραπείας το 2011, έναν χρόνο κατά τον οποίο ο λιμός οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, δήλωσε η ίδια.

Η χρηματοδότηση από δωρητές ήταν γενναιόδωρη αλλά μικρότερη από τα 250 εκατ. δολάρια που απαιτούνται, δήλωσε η Νταγκάς.

Ο υποτισιτισμός κατέστησε τα παιδιά περισσότερο ευπαθή σε ασθένειες και ανάγκασε εξαθλιωμένες οικογένειες να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με τα παιδιά για να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες, δήλωσε η Νταγκάς, αναφέροντας το παράδειγμα μια εγκύου που περπάτησε 120 χιλιόμετρα για να λάβουν θεραπεία τα δίδυμα αγόρια της, ηλικίας ενός έτους.

«Άκουσα για παιδιά που τα έθαψαν δίπλα στον δρόμο καθώς οι οικογένειές τους έκαναν το απεγνωσμένο ταξίδι για να βρουν βοήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου