Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Συρία: Νέες πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ


Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη πυραυλική επίθεση του Ισραήλ εναντίων της Συρίας / Πηγή: SANA

Θέσεις του συριακού στρατού έπληξαν χτες βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, ισραηλινοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, σε περιοχή της νότιας Δαμασκού προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές.

Οι περισσότεροι πύραυλοι φέρεται πως αποκρούστηκαν από την συριακή αεράμυνα, κάτι που δεν είχε γίνει με την ίδια επιτυχία σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στις 13 Μάη με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ατόμων και στις 20 Μαίου με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Σύρων αξιωματικών.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το ίδιο διάστημα, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως δυνάμεις των στρατών της Συρίας και της Ρωσίας ενίσχυσαν θέσεις τους στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα κοντά στις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ όπου σχεδιάζεται νέα κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού και ενώ αναμένονται ρωσο-τουρκικές συνομιλίες και για αυτό το θέμα.

Το σαουδαραβικό δίκτυο επικαλέστηκε δηλώσεις εκπροσώπου των Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» πως Ρώσοι, Σύροι στρατιωτικοί και Ιρανοί – μέλη πολιτοφυλακών κινητοποιήθηκαν ενισχύοντας θέσεις των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων SDF που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό.

Την Κυριακή, ο Μαζλούμ Αμπντι, διοικητής των δυνάμεων SDF δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως ο συριακός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την αεράμυνά του κατά των τουρκικών αεροπλάνων επισημαίνοντας πως οι μαχητές της οργάνωσής του είναι ανοικτή σε μία συνεργασία με τον συριακό στρατό απέναντι στην Τουρκία.

Με την επικείμενη τουρκική νέα χερσαία επέμβαση έχουν διαφωνήσει (για τους δικούς τους λόγους) και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου