Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Κατακραυγή κατά Ερντογάν


«Tρομοκράτες», «σάπιους μέχρι το κόκαλο» και τις γυναίκες «σουρτούκες» (sürtük) που στα τουρκικά παραπέμπει σε «πόρνες», αποκάλεσε ο Ερντογάν τους διαδηλωτές της πλατείας ΓκεζίAP Photo/Emrah Gurel
Κατακραυγή κατά Ερντογάν

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κατέθεσε επισήμως στον ΟΗΕ αίτημα για αλλαγή του διεθνούς ονόματος της χώρας, ο νεο-οθωμανός πρόεδρος εκτόξευσε αγοραίες ύβρεις εναντίον των ακτιβιστών της πλατείας Γκεζί για να δεχθεί ομοβροντία επικρίσεων από σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης

Μπορεί η Τουρκία να άλλαξε από χθες διεθνή ονομασία, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στους αρνητικούς συνειρμούς και να εξωραΐσει τη δημόσια εικόνα της στο εξωτερικό, ο Ταγίπ Ερντογάν όμως δεν αλλάζει με τίποτα, εξακολουθώντας να προκαλεί τους πάντες και τα πάντα, εντός κι εκτός της χώρας. Αντί για «Turkey» λοιπόν -που αγγλιστί (και προφανώς υποτιμητικά για τους Τούρκους) σημαίνει «γαλοπούλα», παραπέμποντας επίσης σε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα» είτε σε «ανόητο ή ηλίθιο πρόσωπο», σύμφωνα με το Λεξικό του Κέμπριτζ που επικαλέστηκε το αγγλόφωνο κρατικό κανάλι TRT World- το νέο διεθνές όνομα της γείτονος θα είναι πλέον «Türkiye», όπως αυτοαποκαλείται από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1923.

Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την εντολή είχε δώσει τον Δεκέμβρη ο νεο-οθωμανός Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η ονομασία «Türkiye» αντιπροσωπεύει καλύτερα τον πολιτισμό και τις αξίες της χώρας. Ωστόσο «δεν ήταν σαφές», σημείωνε το Associated Press, «κατά πόσον το όνομα, με ένα γράμμα που δεν υπάρχει στο αγγλικό αλφάβητο, θα “πιάσει” ευρέως στο εξωτερικό».

Στο εσωτερικό πάντως συνεχίζει να επικρατεί αναβρασμός, εν μέσω και της φημολογίας για προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών πριν από το τέλος του χρόνου. Νέα κατακραυγή ήρθαν να πυροδοτήσουν οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για τους πολίτες που συμμετείχαν στα εμβληματικά και αιματoβαμμένα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια στο πάρκο Γκεζί, λίγες μέρες μετά την ένατη επέτειο από την έναρξή τους - επέτειος που σημαδεύτηκε ξανά από άγρια αστυνομική καταστολή σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη.
Οι προσφυγές

Μιλώντας την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο «σουλτάνος» κατηγόρησε έωλα τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις του 2013 ότι «λέρωσαν» με μπουκάλια μπίρας ένα τζαμί στη συνοικία Μπεσίκτας (αφού ορισμένοι κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν από βροχή δακρυγόνων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες), αποκαλώντας τους συλλήβδην «τρομοκράτες», «σάπιους μέχρι το κόκαλο» και τις γυναίκες «σουρτούκες» (sürtük) που στα τουρκικά παραπέμπει σε «πόρνες».

Ο σάλος στο twitter δεν άργησε να ξεσπάσει, με τη βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεβντά Ερντάν Κιλίτς, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και γυναικείες οργανώσεις να σπεύδουν να προσφύγουν νομικά κατά του Ερντογάν, καταγγέλλοντάς τον για «προσβολή» του τουρκικού λαού και «υποκίνηση εχθρότητας και μίσους». Φανταζόμαστε όλοι την τύχη των προσφυγών αυτών στα… ανεξάρτητα τουρκικά δικαστήρια. Έστω για την τιμή των όπλων πάντως, οι ρόλοι αυτή τη φορά αντιστράφηκαν (ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται για ψύλλου πήδημα, ως γνωστόν, να μηνύει για «προσβολή» όσους του ασκούν κριτική), ενώ τα κατάπτυστα προεδρικά σχόλια είναι βέβαιο πως άφησαν αλγεινές εντυπώσεις σε σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης.

Στον απόηχο δε της προαναγγελίας Ερντογάν για τέταρτη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία -με στόχο την «εκκαθάριση» της περιοχής από τους Κούρδους «τρομοκράτες» (πλην συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού κράτους») και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα- η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, που επισκέφθηκε τη νότια τουρκική πόλη Χατάι κοντά στη συριακή μεθόριο, επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσινγκτον στα τουρκικά σχέδια εισβολής.

«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα απόσχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία», τόνισε από την πλευρά της και η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε ένα πλήγμα για τον «σουλτάνο» που το παίζει σε διπλό ταμπλό και στο συριακό, ως λυκοσύμμαχος αλλά ταυτόχρονα αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου