Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ο Τζόνσον ανακοινώνει εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών για «να νικήσουν» στον πόλεμο


AP PHOTO
Ο Τζόνσον ανακοινώνει εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών για «να νικήσουν» στον πόλεμο
efsyn.gr
Την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων –με δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 10.000 στρατιωτών κάθε 120 ημέρες– ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τζόνσον, ο οποίος ταξίδεψε (για τρίτη φορά φέτος) στο Κίεβο υπό άκρα μυστικότητα, δήλωσε ότι σκοπός της σημερινής επίσκεψης είναι να στείλει «ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο πλευρό σας και θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την τελική σας επικράτηση».

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον ανέφερε: «Καθώς Ουκρανοί στρατιώτες εκτοξεύουν βρετανικούς πυραύλους για να υπερασπιστούν την κυριαρχία του έθνους σας, το κάνουν επίσης για να υπερασπιστούν τις ίδιες τις ελευθερίες που θεωρούμε δεδομένες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρόσφερα στον πρόεδρο Ζελένσκι ένα σημαντικό νέο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση αυτού του πολέμου – αξιοποιώντας την ισχυρότερη από τις δυνάμεις, την ουκρανική αποφασιστικότητα να κερδίσει».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς και για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως έγινε γνωστό από την ουκρανική προεδρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη αξίας 1,3 δισ. αγγλικών λιρών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πλαστικών εκρηκτικών. Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ασκούν πιέσεις για εκπαίδευση σε δυτική στρατιωτική μονάδα, καθώς και περισσότερα βαρέα όπλα. Το Κίεβο θέλει μια ταχεία εισροή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού, ώστε να προσπαθήσει να απωθήσει τη Ρωσία πριν αλλάξει ο καιρός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντας «σπουδαίο φίλο» τον Μπόρις Τζόνσον. «Πολλές ημέρες αυτού του πολέμου έδειξαν ότι η υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και αποφασιστική. Χαίρομαι που βλέπω τον σπουδαίο φίλο της χώρας μας, Μπόρις Τζόνσον, ξανά στο Κίεβο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου