Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Ξεκινά η δίκη της Χ.Α. σε β' βαθμό - Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο


«Εφ.Συν.» - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Ξεκινά η δίκη της Χ.Α. σε β' βαθμό - Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο
efsyn.gr

Μάγδα Φύσσα: «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην πρωτόδικη δίκη»

Σε εξέλιξη η μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο με αφορμή την έναρξη της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Κόμματα της Αριστεράς, συνδικάτα, φοιτητές και το αντιφασιστικό κίνημα φωνάζουν από νωρίς συνθήματα όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Ποτέ ξανά φασισμός». Ανάμεσα σε όσους απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους βρίσκονται δικηγόροι της πολιτικής αγωγής και θύματα των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.

Προτού μπει στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην πρωτόδικη δίκη».

«Εφ.Συν.» - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Τέσσερις κρατούμενοι πρώην βουλευτές παρόντες

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου βρίσκονται εννέα κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι επτά κρατούμενοι.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα είναι οι κρατούμενοι Χρήστος Παππάς και ο Ιωάννης Λαγός που ζήτησαν να μεταχθούν στο δικαστήριο και οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Αντώνης Γρέγος που είναι ελεύθεροι με αναστολή. Μαζί τους στο εδώλιο είναι άλλοι πέντε κρατούμενοι.

Μεταξύ των καταδικασθέντων που δεν ζήτησαν να μεταχθούν από τις φυλακές στο δικαστήριο αν και κρατούμενοι είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης καθώς και ο δράστης της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Στο δικαστήριο βρίσκεται η Μάγδα Φύσσα, η βουλευτής Λιάνα Κανέλη, ο καθηγητής Συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Το Δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα μετά τις 9 το πρωί προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, όμως λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων που δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το δικαστικό Μέγαρο εγκαίρως, δόθηκε χρόνος ώστε να φθάσουν στην αίθουσα.
Στάσεις εργασίας

Για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7.00 ως τις 11.00 στο Λεκανοπέδιο, για όλο το Δημόσιο.

Από την πλευρά του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.».

Ήδη έχει κλείσει η κυκλοφορία στην κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Καλέσματα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ», που καλεί για συμμετοχή στη συγκέντρωση, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στις 15 Ιούνη, στις 8 το πρωί ξεκινά σε δεύτερο βαθμό η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών. Όπως στις 7 Οκτωβρίου 2020, έτσι και τώρα θα δώσουμε δυναμικά το παρών για συμβάλλουμε ώστε να μπουν ακόμα πιο βαθιά στη φυλακή οι εγκληματίες της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Να ορθώσουμε τείχος στην προσπάθεια που γίνεται να αναιρεθεί η καταδίκη τους ή να πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζατ Λουκμάν. Η πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά δεν σταματά. Τα συνδικάτα και ο εργαζόμενος λαός έχουμε πείρα, είμαστε σε επαγρύπνηση, σε αγωνιστική ετοιμότητα, μαζικά απαιτούμε οι ναζί στη φυλακή!».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Mε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, καλεί τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές, όλο το αντιφασιστικό κίνημα «να δώσουμε δυναμικό παρών την Τετάρτη 15 Ιούνη στο Πανεργατικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο, με συγκέντρωση στο Μετρό Αμπελοκήπων στις 8 π.μ. και πορεία στο Εφετείο».

«Εφ.Συν.» - Εύα Παπαδοπούλου

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής, αναφέρει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το παρόν ώστε να συμβάλουμε στην καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών που είναι το μακρύ χέρι του συστήματος και που η πολύπλευρη δράση των συνδικάτων και του λαού το προηγούμενο διάστημα τους έστειλε στην φυλακή».

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τονίζει: «Είναι χρέος μας για μια ακόμη φορά αλλά και διαρκώς, η εργατική τάξη να αντιπαλεύει με όλους τους τρόπους, τέτοια εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα που μόνο σκοπό έχουν να χτυπήσουν τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών ως γνήσια παιδιά των αφεντικών. Δεν θα ανεχτούμε να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες, να μειωθούν οι ποινές τους».

«Εφ.Συν.» - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καλεί στη συγκέντρωση και μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως:

«Η ΠΕΝΕΝ αποτέλεσε δύο φορές στόχο των ταγμάτων εφόδου στον Πειραιά! Η δίκη στο Εφετείο γίνεται σε μία περίοδο που διάφορες νεοφασιστικές οργανώσεις και ομάδες προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, να οργανωθούν και ήδη σημειώνονται πλήθος επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα! Τον φασισμό τον γεννά το ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα! Η ιστορική πείρα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο μας διδάσκει ότι αποτελεί μία πολύτιμη εφεδρεία του κεφαλαίου και σε κρίσιμες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες είναι ένα “εργαλείο” στα χέρια του ενάντια στο οργανωμένο ταξικό, λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα, που κάνει την βρώμικη και εγκληματική δουλειά για να χτυπηθούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις του κινήματος».

«Εφ.Συν.» - Εύα Παπαδοπούλου

Την αντιφασιστική συγκέντρωση στηρίζουν επίσης συνδικαλιστικές ενώσεις, σωματεία και συνδικάτα. Μεταξύ αυτών, τα συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η ΕΣΗΕΑ, όπως και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Δυναμική αναμένεται και η παρουσία των φοιτητών, αλλά και μαθητών.

Στη μαζική συγκέντρωση καλούν και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

«Εφ.Συν.» - Εύα Παπαδοπούλου
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο Αθηνών έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. από το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων. Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και πραγματοποιεί εκτροπή των οχημάτων στο ύψος της Πανόρμου, ενώ κλειστές είναι και οι οδοί Κ. Λουκάρεως και Δέγλερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου