Στρατός: Πώς στήνεται το πάρτι των εργολάβων – Υπάρχουν ευθύνες για χαρακτηρισμό έργων ως απορρήτων για εύκολη παράκαμψη του νόμου;
Πλήθος τηλεφωνημάτων δέχθηκε χθες το Armyvoice.gr μετά την δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ με τίτλο «Στρατός: «Πάρτι εργολάβων» με κάλυψη αντιστρατήγου; Καταγγελία».
Οι πληροφορίες που δεχθήκαμε ήταν καταιγιστικές, σε σημείο που να αμφιβάλουμε εάν τηρείται κατ’ ελάχιστον η ελληνική νομοθεσία ή εάν έχει επιβληθεί κάποιος στρατιωτικός νόμος σε αυτό το θέμα και δεν το γνωρίζουμε.
Για να εξηγούμαστε: Οι περισσότεροι από όσους επικοινώνησαν μαζί μας αναφέρουν ότι πράγματι δεν τηρείται η νομοθεσία, αλλά στην ουσία οι αρμόδιοι «ξεγελούν το σύστημα», και εκμεταλλευόμενοι την ευχέρεια να χαρακτηρίζουν έργα ως απόρρητα, το κάνουν με άνεση και φυσικά χωρίς έλεγχο, με το σκεπτικό ότι αλλιώς δεν θα προχωρήσουν γρήγορα.
Δηλαδή όλο το υπόλοιπο δημόσιο το οποίο λειτουργεί με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι πλήρως αποτυχημένο;
Εδώ λοιπόν θα ήταν ενδιαφέρον και για τον στρατιωτικό εισαγγελέα να αναζητήσει ποιοι χαρακτηρίζουν έργα ως απόρρητα και με ποια κριτήρια. Υπάρχει υπέρβαση καθηκόντων και κατάχρηση;
Συνδέονται αυτά τα έργα με συγκεκριμένους εργολάβους, οι οποίοι μπορεί να είναι παλαιοί συμμαθητές, συγγενείς ή και κουμπάροι των στρατιωτικών που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και εγκρίνουν τις πιστώσεις;
Το Armyvoice.gr αναζήτησε για παράδειγμα στοιχεία για την πρόσφατη ανέγερση ξενώνων στην Φρουρά Καλαμάτας, τους οποίους μάλιστα εγκαινίασε ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.
Όταν σε κάποιο έργο δίδεται τόσο μεγάλη δημοσιότητα, η λογική λέει ότι δεν πρόκειται για κάτι απόρρητο.
Ωστόσο δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ την προκήρυξη του έργου, ούτε να βρούμε στοιχεία για πώς δημοκρατήθηκε, σε ποιους ανατέθηκε, πόσοι κατέθεσαν προσφορές και ποιος ήταν ο αναδοχος.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν χρησιμοποιήθηκε και σε αυτό το έργο η επίφαση του «απορρήτου» και ποιος το αποφάσισε αυτό.
Υπάρχουν οι συμβάσεις αναρτημένες σύμφωνα με τη νομοθεσία; Ποιοι κατέθεσαν προσφορές και με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί; Ενδιαφέροντα ερωτήματα και για όποιον στρατιωτικό εισαγγελέα τολμήσει να το ψάξει.
Τα ίδια ερωτήματα βεβαίως προκύπτουν και για τους ξενώνες στο Λουτράκι και το Ναύπλιο. Έχουν γίνει διαγωνισμοί για την κατασκευή τους; Υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα έργα; Ποιοι είναι οι ανάδοχοι;
Πόσα άλλα έργα έχουν αναλάβει να κάνουν την τελευταία 5ετία και με ποιες διαδικασίες;
Θα περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα και θα επανέλθουμε με στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου