Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Παραλύει το Λονδίνο, απεργιακές κινητοποιήσεις στο δίκτυο μεταφορών


AP Photo/Frank Augstein
Παραλύει το Λονδίνο, απεργιακές κινητοποιήσεις στο δίκτυο μεταφορών
efsyn.gr
Σε εξέλιξη είναι η απεργία των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία του Λονδίνου, που ζητούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί και μειώνει διαρκώς την αγοραστική δύναμη. Οι απεργίες εντάσσονται σε ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί στη χώρα εξαιτίας της ακρίβειας και του κόστους ζωής.

Σε όλες τις γραμμές του μετρό του Λονδίνου αναμένονται σήμερα προβλήματα, οι υπηρεσίες των προαστιακών σιδηροδρόμων στην πρωτεύουσα θα είναι μειωμένες και τα δρομολόγια των λεωφορείων στο δυτικό Λονδίνο θα είναι επίσης περιορισμένα. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο ευρύτερο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο απήργησαν χθες, Πέμπτη, και θα απεργήσουν και αύριο, Σάββατο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο 10,1% τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο 1982, καθώς η αύξηση του κόστους της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έπληξε άμεσα τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών των νοικοκυριών τους και έμμεσα μέσω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Το συνδικάτο RMT ανακοίνωσε πως η απεργία στο μετρό γίνεται ως απάντηση στην έλλειψη διαβεβαιώσεων από τον TFL για τις θέσεις εργασίας και τις συντάξεις. Ο ίδιος ο TFL βρίσκεται σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μετά την εκπνοή μιας έκτακτης συμφωνίας κρατικής χρηματοδότησης, εν μέρει και λόγω της μείωσης των επιβατών μετά την πανδημία.

Εργαζόμενοι σε άλλες βρετανικές βιομηχανίες σχεδιάζουν επίσης μελλοντικές απεργίες ή προχωρούν ήδη σε κινητοποιήσεις. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται οι λιμενεργάτες, οι δικηγόροι, οι εκπαιδευτικοί, οι νοσηλευτές, οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, στα αεροδρόμια και στα ταχυδρομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου