H ουκρανική αντεπίθεση η οποία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή, ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες της Μόσχας στις πληροφορίες για τον πόλεμο, λένε οι αναλυτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η επίθεση οδήγησε την Ουκρανία να ανακαταλάβει τη στρατηγική πόλη Izyum, την οποία συμβολικά επισκέφτηκε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Τετάρτη (14/9), καθώς επίσης και την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής περιοχής στο Χάρκοβο.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Η ώθηση ήρθε αφότου η σύγκρουση που κράτησε ένα εξάμηνο φάνηκε να έχει φτάσει σε αδιέξοδο το καλοκαίρι, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, αλλά αποτυγχάνοντας να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο. «Πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών το γεγονός ότι δεν είδαν αυτή τη συσσώρευση να έρχεται», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα σπουδών της Ρωσίας του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων.
«Η Ρωσία απέτυχε να προβλέψει» την ώθηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πιερ Γκρασέρ, ιστορικός διεθνών σχέσεων και ερευνητής στο ίδρυμα Sirice με έδρα το Παρίσι. Απηχώντας άλλους αναλυτές, ο Γκράσερ είπε ότι η Ουκρανία είχε ωφεληθεί από την πραγματοποίηση μιας σημαντικής ψεύτικης τακτικής, κάνοντας μια αντεπίθεση στο νότο πριν ξεκινήσει μια ακόμη πιο μαζική στα βορειοανατολικά. «Ωστόσο, τα αχνά σήματα θα μπορούσαν να έχουν φανεί χρήσιμα» τη Μόσχα, είπε.
Η Ουκρανία είχε δραστηριοποιηθεί μέσω μικρότερων επιχειρήσεων στο βορειοανατολικό μέτωπο από τον Αύγουστο, ενώ η σύγκρουση έχει χαρακτηριστεί από μια άνευ προηγουμένου αφθονία πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, όπως δορυφορικές εικόνες. Η λήψη αποφάσεων του ρωσικού στρατού εξακολουθεί να είναι πολύ συγκεντρωτική
Ωστόσο, η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών υπενθυμίζει επίσης την προφανή υπερβολική εμπιστοσύνη της Ρωσίας, πριν από έξι μήνες, στην πρόβλεψη ότι οι δυνάμεις της θα «εκτοξευθούν» γρήγορα μέσα στην Ουκρανία και θα καταλάβουν ακόμη και το Κίεβο. Στη συνέχεια, η Μόσχα φάνηκε να περιορίζει τις προτεραιότητές της βραχυπρόθεσμα, εστιάζοντας στον έλεγχο της ανατολής και του νότου, χωρίς πλέον να επικαλείται ρητά τον στόχο αλλαγής καθεστώτος. Ωστόσο, μπροστά στις στρατιωτικές αποτυχίες και τα προβλήματα με τις ενισχύσεις, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε κίνηση προς την αναγκαστική στρατιωτική στράτευση.
«Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του ρωσικού στρατού είναι ότι αργεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ρομπ Λι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI). Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η Ρωσία είχε περιοριστεί από την αύξηση του στρατιωτικού υλικού της Ουκρανίας, λόγω της δυτικής υποστήριξης, ιδίως των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ. «Υπάρχουν διαφορετικές εξηγήσεις για το γιατί γίνονται αυτά τα λάθη, αλλά σίγουρα δείχνουν ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. Η λήψη αποφάσεων του ρωσικού στρατού εξακολουθεί να είναι πολύ συγκεντρωτική», συνέχισε.
Η ουκρανική αντεπίθεση προκάλεσε επιπλέον «συναγερμό» στη Ρωσία, με τα σχόλια ορισμένων ειδικών στην κρατική τηλεόραση να εγκαταλείπουν τη γραμμή ότι αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» πήγε καλά. Ο ηγέτης της ρωσικής περιοχής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, οι μαχητές της πολιτοφυλακής του οποίου είχαν εμπλακεί στην εισβολή, μίλησε ανοιχτά στο κανάλι του στο Telegram για τα «λάθη» που έγιναν στη ρωσική τακτική. Προέτρεψε τον επικεφαλής κάθε ρωσικής περιοχής να συγκεντρώσει 1.000 εθελοντές για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στη Μόσχα, ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Alexander Khramchikhin είπε ότι η απάντηση της Ρωσίας περιπλέχθηκε επίσης από την τακτική της Ουκρανίας να εξαπολύει ταυτόχρονες επιθέσεις.
«Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάλαβαν πού ακριβώς θα γινόταν η πραγματική αντεπίθεση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Khramchikhin ανέφερε επίσης ότι υπάρχει έντονη διαφορά στην κινητοποίηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Στην Ουκρανία, όλος ο πληθυσμός είναι κινητοποιημένος», είπε. «Έτσι οι Ουκρανοί μπορούν να προσθέσουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό που θέλουν». Μαζί με τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση, η Ουκρανία έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από τις δυτικές πηγές πληροφοριών, πρόσθεσε. «Η Ουκρανία λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από δορυφόρους των ΗΠΑ και αεροσκάφη ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου