φωτ. αρχείουAP Photo/Joan Mateu
Πρακτικές Σαλβίνι από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι
efsyn.gr
Τρία πλοία με περίπου 1000 διασωθέντες μετανάστες πλέουν στη Μεσόγειο (ανοικτά της Σικελίας) αποκλεισμένα από τα Ιταλικά λιμάνια καθώς η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα προσφοράς ασφαλούς καταφυγίου.
Κραυγή αγωνίας από ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο να φροντίσουν εν πλω (ανοικτά της Σικελίας) σχεδόν 1.000 διασωθέντες μετανάστες που είναι επιβιβασμένοι σε τρία πλοία στην κεντρική Μεσόγειο. Μέρα με την ημέρα οι συνθήκες επιδεινώνονται για τις ταλαιπωρημένες αυτές ψυχές με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι να μιμείται τις πρακτικές Σαλβίνι αρνούμενη να ανταποκριθεί στα αιτήματα για ένα ασφαλές λιμάνι και σκληραίνοντας τη στάση της κατά των οργανώσεων που διαθέτουν σκάφη διάσωσης.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, έθεσε τις βάσεις για την απαγόρευση έλευσης ανθρωπιστικών πλοίων στα ιταλικά λιμάνια ενώ έκανε σύσταση στις χώρες των οποίων φέρουν σημαίες (σ.σ. τα πλοία διάσωσης) να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης και να «ανακουφίσουν» την Ιταλία αποδεχόμενοι τους μετανάστες.
Η Ιταλία έζησε ανάλογες καταστάσεις επί Ματέο Σαλβίνι όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών την περίοδο 2018-19.
Μέχρι στιγμής, η Ιταλία και η Μάλτα τηρούν εκκωφαντική σιωπή αρνούμενες να ανταποκριθούν στα αιτήματα τριών πλοίων: Του Geo Barents υπό τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το οποίο έχει 572 επιβάτες. Το Ocean Viking των SOS Mediteranee's με 234 επιβαίνοντες και του Humanity 1 της SOS Humanity's με 179.
Οι αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης στην Ιταλία αυξήθηκαν φέτος, σε 85.991 έναντι 53.825 που ήταν πέρυσι. Ο αριθμός εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τις αφίξεις κατά την περίοδο 2014-2016.
«Είμαστε εδώ στο πλοίο με 572 άτομα, μερικοί από αυτούς είναι μαζί μας ήδη για 6 ημέρες», είπε η Caroline Willemen, συντονίστρια των ΓΧΣ στο Geo Barents. «Είναι απολύτως απαραίτητο να μπορούν να αποβιβαστούν το συντομότερο δυνατό σε ασφαλές μέρος», είπε.
«Δεν έχουμε αρκετό χώρο για ύπνο. Κοιμόμαστε στο πάτωμα και κάνει πολύ κρύο το πρωί και το βράδυ», είπε ο Khaled Mahmoud Mansour, ένας Παλαιστίνιος. «Στην πραγματικότητα η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη μέρα με τη μέρα».
Αφού απέτυχε να λάβει απάντηση είτε από την Ιταλία είτε από τη Μάλτα, η SOS Mediteranee εξέδωσε επίσης αιτήματα για αρωγή από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία. «Οι 234 διασωθέντες άνθρωποι στο πλοίο πρέπει να αποβιβαστούν επειγόντως», ανέφερε η ομάδα. «Ο σημερινός αποκλεισμός στη θάλασσα είναι παράνομος και απάνθρωπος» ανέφερε.
Η ομάδα ναυτικής διάσωσης προέτρεψε τα κράτη μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα «προβλέψιμο σύστημα αποβίβασης για να αμβλύνουν την πίεση στα ευρωπαϊκά παράκτια κράτη», λέγοντας ότι οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα «δεν πρέπει πλέον να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης πολιτικών αντιπαραθέσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου