Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Αιθιοπία;

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Αιθιοπία;

Ευχάριστα νέα από την Αιθιοπία, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανακοινώνει εκεχειρία στη δεκαέξιμηνη σύγκρουσή της με τις δυνάμεις των ανταρτών του Τιγκράι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δράση της θα βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή και θα ανοίξει το δρόμο για διαρκή ειρήνη. Οι δυνάμεις του Τιγκράι ανταποκρίθηκαν, δεσμευόμενες να τηρήσουν την εκεχειρία με κάθε κόστος, όπως μαθαίνουμε από το “Council of Foreign Relations”.

Η εμπιστοσύνη είναι εξαιρετικά περιορισμένη και από τις δύο πλευρές, ενώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι θετικές δηλώσεις θα μεταφραστούν σε πραγματικές αλλαγές, με ένα θετικό σημάδι να αποτελούν τα φορτηγά γεμάτα με ανθρωπιστικά εφόδια, που θα μπορέσουν να φτάσουν στο Τιγκράι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, τη ίδια στιγμή, σημαντικές μετακινήσεις στρατευμάτων τις τελευταίες ημέρες τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να εξακολουθεί να κάνει έκκληση στις δυνάμεις των ανταρτών να αποχωρήσουν τελείως από τα διαφιλονικούμενα εδάφη, παρά την κήρυξη εκεχειρίας.

Τους τελευταίους μήνες, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει ως επί το πλείστον τους αντάρτες για την αδυναμία των ανθρωπιστικών οργανώσεων να έχουν πρόσβαση στο Τιγκράι οδικώς, ενώ μερικές φορές έχουν κατηγορηθεί και τοπικές ένοπλες ομάδες που λειτουργούν εκτός ομοσπονδιακού ελέγχου. Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει την ανθρωπιστική πρόσβαση, τη στιγμή που το τελεσίγραφο των ανταρτών είναι σαφές: Η εκεχειρία θα τηρηθεί μόνο εφόσον η ανθρωπιστική βοήθεια φτάσει στην επαρχεία Τιγκράι μέσα σε λίγες μέρες.

Επιπλέον, οι προοπτικές για διατήρηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Αιθιοπία παραμένουν ζοφερές. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι εσωτερικοί διχασμοί έχουν επιδεινωθεί από την έξαρση της πολιτικής βίας, την απελευθέρωση πολλαπλών ένοπλων ομάδων και την “αντι-ανθρωπιστική’ ρητορική που χρησιμοποιούν οι Αιθίοπες ηγέτες. Φρικαλεότητες κάθε επιπέδου και είδους, έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη της σύγκρουσης τους τελευταίους μήνες, ενώ οι ισχυρισμοί για εξωτερικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας έχουν δηλητηριάσει τις διπλωματικές σχέσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Αιθιοπίας έχει πληγεί άσχημα. Το πολιτικό τοπίο στη χώρα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θεμέλιο οικοδόμησης ενός κλίματος σταθερότητας και σιγουριάς, τουλάχιστον προς το παρόν.

Φυσικά, η τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική καταστροφή, δεν άφηνε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση και τις εναπομείνασες πολιτικές δυνάμεις, να αποφύγουν την κήρυξη εκεχειρίας. Την ίδια στιγμή, σύσσωμος ο Δυτικός κόσμος για ακόμα μία φορά εθελοτυφλεί, κοιτάζοντας με κιάλια και από απόσταση ασφαλείας τη δραματική κατάσταση που εκτυλίσσεται σε μια από τις σημαντικότερες πολιτικά χώρες της κεντρικής Αφρικής. Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φτάσει στη χώρα από τη Δύση είναι ισχνή έως μηδαμινή, την ώρα που και οι δύο πλευρές ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγηθούν εκ νέου σε μια πολεμική ανάφλεξη. Είναι πλέον δεδομένο, πως σε μια χώρα που έχει περάσει όσα η Αιθιοπία αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, οι πιθανότητες επιστροφής στη σταθερότητα είναι ελάχιστες ακόμα και αν η εκεχειρία τηρηθεί.

Αξίζει πάντως έστω και για λίγο, να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και σε αυτή την πλευρά του πλανήτη, στην οποία πριν προλάβει να επουλωθεί κάποια πληγή, αμέσως ανοίγει η επόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου