Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

ΝΑΤΟ: Αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία…

Την ώρα που το ΝΑΤΟ κάλεσε σε αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία… το καθεστώς του Κιέβου να προσπαθεί να στοιχίσει τον ουκρανικό λαό στους στόχους του. Το 2023 θα είναι «η χρονιά της νίκης μας» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά, με το Κίεβο στις δημόσιες τοποθετήσεις του να προσδιορίζει ως «νίκη» την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία από το 2014.

Σε άλλη παρέμβασή του, ο Ζελένσκι στάθηκε στο ζήτημα της αεράμυνας της Ουκρανίας και στον ρόλο που αυτή θα μπορούσε να παίξει συνολικότερα στην «άμυνα» της Ευρώπης.

«Φέτος δεν σώσαμε απλώς την αεράμυνά μας αλλά την κάναμε την ισχυρότερη που υπήρξε ποτέ», είπε. «Αλλά το νέο έτος η αεράμυνα της Ουκρανίας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει η ισχυρότερη στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, θα βοηθήσει την άμυνα της ηπείρου καθώς και της χώρας.

Η εν λόγω επισήμανση έρχεται λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσουν στο Κίεβο τουλάχιστον μία συστοιχία του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot» και καθώς αντίστοιχα συστήματα πολλαπλασιάζονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Κάλεσε σε αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία… στο όνομα της «ειρήνης»
Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σε αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία… στο όνομα της «ειρήνης», καθώς και σε άμεση αύξηση της παραγωγής όπλων στα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας, σε άλλη μια τοποθέτηση χαρακτηριστική για τις προετοιμασίες όλων των πλευρών για γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση.

«Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη», ισχυρίστηκε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία είναι «απόλυτα νόμιμες», ενώ σε ό,τι αφορά το αν θα εγκριθεί η αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μέσου βεληνεκούς, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος μεταξύ των συμμάχων και με την Ουκρανία για τα συγκεκριμένα συστήματα».

Έσπευσε να υπενθυμίσει πάντως ότι ήδη έχουν δοθεί στο Κίεβο οπλικά συστήματα με μεγάλο βεληνεκές, όπως τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, πυροβόλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή όπλων τους επόμενους μήνες. «Αυτό είναι απαραίτητο ώστε το ΝΑΤΟ να έχει αρκετά όπλα για τη δική του άμυνα και να μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα στον αγώνα κατά της Ρωσίας μακροπρόθεσμα», δήλωσε μιλώντας στο BBC Radio 4.

Αποτυπώνοντας τη βαθιά ΝΑΤΟική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι η σύγκρουση αυτή κόστισε μια «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών» στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις ρωσικές κινήσεις για συνέχιση του πολέμου και για μια ενδεχόμενη προσπάθεια «να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση», ανέφερε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί οτιδήποτε για τον τερματισμό του πολέμου εξαρτάται από τη δύναμή της στο πεδίο της μάχης.

Τζο Μπάιντεν: 45 δισ. δολάρια στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Ουκρανικά στρατεύματα – Συνεκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικύρωσε τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, στον οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 45 δισ. δολάρια στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πακέτο στήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο 18 δισ. ευρώΦώτο Αρχείου / Γερμανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο Panzerhaubitzen 2000 howitzers / Πηγή: TWITTER

Χτες, ο Β. Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την εκταμίευση του πακέτου στήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο, ύψους 18 δισ. ευρώ. Σε ανάρτησή της μετά τη συνομιλία, η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι «η ΕΕ στέκεται στο πλευρό σας, για όσο χρειαστεί», ανέφερε ότι «σύντομα» θα αρχίσει να εκταμιεύεται το πακέτο στήριξης, σε μηνιαίες δόσεις, ενώ προανήγγειλε νέα επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα.
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου