Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Η Ρωσία παραδέχεται βαριές απώλειες με δεκάδες νεκρούς στην Ανατολική Ουκρανία


φωτ. αρχείου
Η Ρωσία αναγνώρισε ότι δεκάδες από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε ένα από τα πιο θανατηφόρα χτυπήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Το χτύπημα εξόργισε Ρώσους εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, που ζητούν να τιμωρηθούν οι στρατιωτικοί διοικητές για τη στέγαση στρατιωτών δίπλα σε χώρο εναπόθεσης πυρομαχικών.

Σε μια σπάνια αποκάλυψη, όπως σημειώνει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι 63 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από την έκρηξη που κατέστρεψε προσωρινό στρατώνα σε πρώην επαγγελματικό κολέγιο στη Makiivka, τη δίδυμη πόλη της ρωσοκρατούμενης περιφερειακής πρωτεύουσας Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από εκτοξευτές HIMARS αμερικανικής κατασκευής έπληξαν το σημείο, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν δύο πύραυλοι. Η Ουκρανία είπε ότι ο αριθμός των Ρώσων νεκρών μετριέται σε εκατοντάδες, αν και οι φιλορώσοι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως υπερβολή.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι η τεράστια καταστροφή ήταν αποτέλεσμα της αποθήκευσης πυρομαχικών στο ίδιο κτίριο με έναν στρατώνα, παρά το γεγονός ότι οι διοικητές γνώριζαν ότι ήταν εντός εμβέλειας ουκρανικών πυραύλων.

Η Ουκρανία σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία και ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στο χτύπημα Makiivka κατά την ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας (2/1).

Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χαρακτήρισε τη Δευτέρα (2/1) την επίθεση στο Makiivka ως «πλήγμα κατά του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού». Δεν ανέφερε θύματα, αλλά είπε ότι καταστράφηκαν 10 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέρριψε το σύνολο των 39 μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχε εξαπολύσει η Ρωσία κατά την 3η συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιδρομών εναντίον πολιτικών στόχων τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες πόλεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επιτυχία τους απέδειξε ότι η τακτική της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες να ρίχνει πυραύλους και drones για να χτυπήσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας αποτυγχάνει ολοένα και περισσότερο καθώς το Κίεβο ενισχύει την αεράμυνά του, 10 μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.
Οργή από Ρώσους bloggers

Μη επαληθευμένα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο από τα επακόλουθα της έκρηξης στους ρωσικούς στρατώνες στη Makiivka έδειχναν ένα τεράστιο κτίριο που έχει μετατραπεί σε ερείπια καπνού.

Μερικοί από τους νεκρούς προέρχονταν από τη νοτιοδυτική ρωσική περιοχή Σαμάρα, είπε ο κυβερνήτης της περιοχής στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προτρέποντας τους συγγενείς τους να επικοινωνήσουν με τα τοπικά κέντρα της στρατολογίας για πληροφορίες.

«Υπάρχουν τραυματίες, αλίμονο, υπάρχουν και νεκροί», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρι Αζάροφ, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην διοικητής των φιλορωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος είναι τώρα ένας από τους κορυφαίους Ρώσους εθνικιστές στρατιωτικούς μπλόγκερ, είπε ότι εκατοντάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Στο σημείο είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός δεν ήταν καμουφλαρισμένος, όπως είπε.

«Αυτό που συνέβη στη Makiivka είναι φρικτό», έγραψε ο Αρχάγγελος Spetznaz Z, ένας άλλος Ρώσος στρατιωτικός blogger με περισσότερους από 700.000 ακόλουθους στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει προσωπικό σε μεγάλους αριθμούς σε ένα κτίριο, όπου ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;» έγραψε. Οι διοικητές «δεν θα μπορούσαν να νοιάζονται λιγότερο» για τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα εν αταξία στο πεδίο της μάχης», σημείωσε.

Η οργή επεκτάθηκε και στους Ρώσους βουλευτές.

Ο Γκριγκόρι Καρασίν, μέλος της Ρωσικής Γερουσίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο ζήτησε εκδίκηση εναντίον της Ουκρανίας και των υποστηρικτών της στο ΝΑΤΟ αλλά και «μια αυστηρή εσωτερική ανάλυση».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Γερουσίας, της Άνω Βουλής της Ρωσίας, απαίτησε ποινική ευθύνη για τους αξιωματούχους που «είχαν επιτρέψει τη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού σε ένα απροστάτευτο κτίριο» και «όλες τις ανώτερες αρχές που δεν παρείχαν το κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας».

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος της Δούμας της πόλης της Μόσχας, είπε ότι οι Αρχές, είτε πολιτικές είτε στρατιωτικές, πρέπει να εκτιμούν τις ζωές των Ρώσων.

«Είτε ένα άτομο έχει αξία – τιμωρήστε για τις ανόητες απώλειες προσωπικού, όπως για προδοσία στην πατρίδα – είτε η χώρα έχει τελειώσει», έγραψε ο Μεντβέντεφ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Νυχτερινές Ρωσικές επιθέσεις

Η Ρωσία την Πρωτοχρονιά πραγματοποίησε νυχτερινές επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, η Μόσχα είχε «διαλείμματα» περίπου μίας εβδομάδας.

Πλέον, έχοντας υποστεί ήττες στο πεδίο της μάχης το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η Ρωσία κατέφυγε σε μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων στις 31 Δεκεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερα από 80 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed την 1η και 2η Ιανουαρίου, τα οποία καταρρίφθηκαν, όπως είπε ο Ζελένσκι.

«Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στο πολύ εγγύς μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες, οι νύχτες μπορεί να μην είναι ειρηνικές», είπε ο Ζελένσκι.

Μια ξεχωριστή επίθεση με πυραύλους στην ανατολική Ουκρανία κατέστρεψε ένα παγοδρόμιο στην πόλη Druzhkivka, ένα χώρο διεξαγωγής στην περιοχή του Ντόνετσκ που είχε φιλοξενήσει πρωταθλήματα της Ουκρανίας και διεθνείς αγώνες, όπως δήλωσε ο σύλλογος χόκεϊ επί πάγου του Donbas.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας θα αποδειχθούν άχρηστες «επειδή είμαστε ενωμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου