Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: Ενίσχυση κι αναδιάταξη του σώματος των Πεζοναυτών στον Ειρηνικό Ωκεανό


Φώτο Αρχείου / Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (US MARINES) σε βάση στην Οκινάουα της Ιαπωνίας

Στο πλαίσιο του πολεμικού ανταγωνισμού με την Κίνα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ενίσχυση κι αναδιάταξη των δυνάμεων της στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να διασπείρει μονάδες του σώματος των Πεζοναυτών σε διάφορες περιοχές της Οκινάουας ως το 2026, εξοπλίζοντάς τις με πυραύλους και άλλο κυρίως ελαφρύ οπλισμό ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθούν την αποτροπή του στρατού της Κίνας, και θα συζητήσει την ιδέα με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον αύριο Τετάρτη, αναφέρει η εφημερίδα Yomiuri.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει το σχέδιο με την ιαπωνική· αναμένεται να το παρουσιάσει αύριο Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο κρατών στην Ουάσιγκτον, κατά το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στο ρεπορτάζ της Γιομιούρι, πάντως επιβεβαίωσε πως «θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία», συμπεριλαμβανομένης της «αναδιάταξής τους».

Η δημιουργία νέων μονάδων, που έχουν βαφτιστεί Marine Littoral Regiments, εγγράφεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του σώματος Πεζοναυτών που περιέγραφε σε αδρές γραμμές το 2020 σε κείμενό του («Force Design 2030») ο διοικητής του, ο στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ.

Τότε, ο στρατηγός Μπέργκερ δήλωνε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως επιδιώκει στενή συνεργασία με τον στρατό της Ιαπωνίας ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας να μην διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, μειώνεται ο αριθμός των αεροσκαφών της αεροπορίας Πεζοναυτών και εν μέρει παραμερίζονται το βαρύ πυροβολικό και τα άρματα κύριας μάχης, καθώς προτιμώνται μικρότερες μονάδες, εξοπλισμένες με πυραύλους και UAVs, διασκορπισμένες και ευέλικτες, ικανές να επιχειρούν σε διεκδικούμενα πεδία επιχειρήσεων.

Στην Ιαπωνία είναι σήμερα ανεπτυγμένοι 18.000 Πεζοναύτες – ο μεγαλύτερος αριθμός τους εκτός ηπειρωτικών ΗΠΑ. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε βάσεις στην καθεαυτό Οκινάουα, μέρος συστάδας νήσων στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, κατά τόπους μόλις 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Ωστόσο, η τεράστια αμερικανική στρατιωτική παρουσία προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό, με τις τοπικές αρχές να ζητούν μέρος των στρατευμάτων να αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές του αρχιπελάγους.

Αν και η αναδιοργάνωση των Πεζοναυτών δεν αναμένεται να σημάνει αύξηση του αριθμού των Aμερικανών στρατιωτικών στην Οκινάουα, η παρουσία τους αναμένεται να γίνει πιο ευρεία.
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου