Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Εντείνεται η Κούρσα των Εξοπλισμών σε Ελλάδα-Τουρκία: τρεις φρεγάτες ταυτόχρονα κατασκευάζονται για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
η κυβέρνηση της ΝΔ δαπανά τεράστια ποσά εις βάρος των κοινωνικών αναγκών προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους του ελληνικού κεφαλαίου.
Στρατηγικοί στόχοι που καταγράφονται ταυτόχρονα στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, ΑΟΖ και ενεργειακών κοιτασμάτων, αλλά και το πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναβαθμίσουν τον πολεμικό τους ρόλο στο πλαίσιο της νέας Αρχιτεκτονικής Πολέμου/Καταστολής των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, από την Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό.
Όλα αυτά σημαίνουν Κολοσσιαίες Αγορές όπλων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύεται την ένταση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων για εκλογικούς λόγους και να δικαιολογήσει τους ξέφρενους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Στο κείμενο που αναδημοσιεύουμε αναδεικνύεται το πως εκφράζεται αυτή η παράλογη κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών εναντίον του Τουρκικού λαού: 
Istanbul: «Πατάει γκάζι» στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα η Τουρκία και κατασκευάζει τρεις φρεγάτες ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της χώρας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την ναυπήγηση του TCG Istanbul, της πρώτης φρεγάτας κλάσης Istanbul (I-class) του προγράμματος MILGEM, η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για το έκτο, το έβδομο και το όγδοο πλοίο», δήλωσε τη Δευτέρα στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, o Ισμαήλ Ντεμίρ.

Πρόσθεσε ότι έχουν υπογραφεί συνεργασίες με τα ναυπηγεία Anadolu, Sedef και Sefine, για τις τρεις νέες φρεγάτες, αλλάζοντας την αρχική απόφαση να ναυπηγηθούν στα ιδιωτικά ναυπηγεία. Τα εθνικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν τις φρεγάτες 2ης, 3ης και 4ης κατηγορίας Istanbul (6ο, 7ο και 8ο πλοία του έργου MILGEM). Τα πρώτα 4 πλοία του προγράμματος είναι οι κορβέτες κλάσης ADA και το 5ο πλοίο είναι η φρεγάτα TCG Istanbul, η οποία κατασκευάζεται από το Ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ντεμίρ ανακοίνωσε ότι η παράδοση των τριών πλοίων έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός 36 μηνών.

Ενώ τα περισσότερα όπλα στα προηγούμενα πλοία τουρκικής κατασκευής προμηθεύονταν από το εξωτερικό, η πρώτη φρεγάτα που κατασκευάζεται ήδη θα είναι εξοπλισμένη με σχεδόν εξ’ολοκλήρου από εγχώρια κατασκευασμένους εξοπλισμούς, πρόεσθεσε ο επικεφαλής της SSB.

Οι νέες φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με εγχώρια κατασκευασμένους εξοπλισμούς

«Εγχώριοι εξοπλισμοί, όπως το σύστημα κλειστής εναέριας άμυνας Gökdeniz, το τρισδιάστατο ραντάρ Cenk, το ραντάρ ελέγχου πυρός Scorpion, ο σωλήνας τορπιλών, το εθνικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης MIDLAS και το Hisar-D συμπεριλήφθηκαν στη διαμόρφωση των φρεγατών», πρόσθεσε ο Ντεμίρ.

Η πρώτη φρεγάτα του έργου κλάσης Istanbul του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, η μελλοντική TCG Istanbul (F-515) , καθελκύστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021 και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία φέτος.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενέκρινε, μεταξύ 25 νέων εξοπλιστικών έργων, την κατασκευή τριών φρεγατών κατηγορίας Istanbul για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Πρόγραμμα Φρεγάτας κλάσης Istanbul ξεκίνησε για την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών για να αντικαταστήσει τις παλιές φρεγάτες κλάσης YAVUZ στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Η κλάση Istanbul είναι μια διευρυμένη παραλλαγή της ανθυποβρυχιακής κορβέτας κατηγορίας ADA. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες θα έχουν περίπου 50% αυξημένη χωρητικότητα καυσίμου και ικανότητα λειτουργίας/ιστιοπλοΐας σε σύγκριση με τις κορβέτες της κατηγορίας ADA.

Mε πληροφορίες από: Daily Sabah / Naval News / Φωτογραφία Wikimedia Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου