Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Αμερικανική έκθεση αμφισβητεί τις θέσεις του ελληνικού αστικού κράτους στο Αιγαίο! Ποιο το πλαίσιο της Μυστικής Διπλωματίας Ελλάδας-Τουρκίας;

Αμερικανική έκθεση αμφισβητεί τις θέσεις του ελληνικού αστικού κράτους στο Αιγαίο! Ποιο το πλαίσιο της Μυστικής Διπλωματίας Ελλάδας-Τουρκίας;

Πρόκειται για την σημαντική έκθεση της Διεύθυνσnς Ερευνών του Κογκρέσου για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις το 2023 που συνόδευσε το πιεστικό αίτημα του προέδρου Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την άμεση απελευθέρωση της αναβάθμισης και πώλησns νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το 1974 η Ελλάδα ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία της σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. 
Η Τουρκία άρχισε να αντιδρά για την στρατιωτικοποίηση των νήσων, για τα 6-10 ν.μ ελληνικού ΕΕΧ για το FIR Αθηνών στο Αιγαίο. 
Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη άρχισαν υπερπτήσεις στις διαφιλονικούμενες (disputed) περιοχές και μερικές φορές προκαλούνται από τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη».


Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού το ελληνικό κράτος το 1975 προχώρησε στην στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, ενώ το αστικό πολιτικό κατεστημένο στην Τουρκία συγκρότησε τη Στρατιά του Αιγαίου με στόχο την κατάληψη νήσων.

Παράλληλα η έκθεση υποστηρίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο είναι νόμιμες λόγω της ελληνικής παρανομίας των 6-10 ν.μ ελληνικού ΕΕΧ και λόγω του FIR Αθηνών για το οποίο η Αθήνα παράνομα απαιτεί σχέδια πτήσης.

Στην έκθεση αναγράφεται ότι από τη δεκαετία του 1970 «υπάρχουν διαφιλονικίες (disputes), δηλαδή διεκδίκηση από Τουρκία και Ελλάδα της κυριαρχίας των νήσων του Αιγαίου και της Μεσογείου, καθώς επίσης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αμφοτέρων».

Οι υπερπτήσεις

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι θέσεις του Μενέντεζ για τις υπερπτήσεις είναι νομικά αβάσιμες (Oegally non-binding). 
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που κοντράρει ο Μενέντεζ την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα γίνει προεδρικό διάταγμα ώστε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να δώσει τα F-16 στην Τουρκία, όπως, δηλαδή έκανε και ο Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

Νομίζουμε ότι πέρα από την πολεμοκαπηλεία της επίσημης αστικής προπαγάνδας, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το πλαίσιο της Μυστικής Διπλωματίας που διεξάγεται μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού κράτους.
Ένα πλαίσιο που καθορίζεται από τις βλέψεις των αρχουσών τάξεων, τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ένταση των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας, Κίνας.

Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία επενδύουν στον εθνικισμό για λόγους εσωτερικής αστικής πολιτικής καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, αλλά και για να δικαιολογούν την προκλητική κούρσα των εξοπλισμών.
 Εμείς καλούμε τον λαό μας να αγωνιστεί ενάντια στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Να παλέψουμε ενάντια στις βάσεις του θανάτου.
Οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να παλέψουν ενάντια στην Κούρσα των Πολεμικών Εξοπλισμών.
Ο δρόμος της ειρήνης για τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας θα χαραχθεί από τους κοινούς αγώνες των λαών για τα κοινά ταξικά του δικαιώματα, ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις και τα καθεστώτα ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν εξασφαλίζουν την Ειρήνη, προετοιμάζουν τον Πόλεμο.
Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι λαοί της Κύπρου, των Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Λιβύης.
Να Αγωνιστούμε για τη Διάλυση του και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου