Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Εβρος: Κράτος «φυλάκιο» για ΝΑΤΟ και ΕΕ με πρωθυπουργική σφραγίδα

Γιώργος Μουρμούρης,
▸ Τα αντιπροσφυγικά μηνύματα και οι συμβολισμοί της υποψηφιότητας Μητσοτάκη στον Έβρο

Δεν πέρασαν 24 ώρες από την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, που προκάλεσε τη μήνιν της «σαμαρικής» (και όχι μόνο) πτέρυγας της ΝΔ και του πολιτικού φάσματος που εκτείνεται «στα δεξιά της Δεξιάς» επειδή δεν τελέστηκε δημοσία δαπάνη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επαναπροσεγγίσει το υπερσυντηρητικό ακροατήριο,αναδεικνύοντας το «κυβερνητικό έργο» στον τομέα που κατεξοχήν συνδέει την ακροδεξιά με το ακραίο κέντρο: το προσφυγικό.

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, σε ομιλία του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το φρικώδες έργο που η κυβέρνησή του έχει παραγάγει στον τομέα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δίνοντας μάλιστα μια τάξη μεγέθους για την έκταση που έχουν λάβει τα pushbacks σε Έβρο και Αιγαίο: Το 2022 «απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας περαιτέρω σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με επέκταση του «αποτρεπτικού» φράχτη του Έβρου και ενίσχυση των «μεθοριακών δυνάμεων». Σε ένα κρεσέντο κυνισμού, εμφανίστηκε παράλληλα περήφανος για τις χιλιάδες εξώσεις προσφύγων από διαμερίσματα τα οποία «στο εξής θα διατίθενται για τη στέγαση ευάλωτων συμπολιτών μας». Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης», δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη διαβόητη «μάχη του Έβρου» το 2020, όταν αστυνομία, στρατός, συνοριοφυλακή και αυτόκλητοι «κυνηγοί κεφαλών», υπό τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κήρυξαν πόλεμο κατά προσφύγων και μεταναστών που μαζικά επιχείρησαν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχοντας λάβει το ελεύθερο από την τουρκική πλευρά.

«Πήραμε (Μάρτιος 2020) την πολιτική απόφαση να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων που κατά δεκάδες χιλιάδες επιχείρησαν τότε να εισβάλουν στη χώρα μας από τα βορειανατολικά μας σύνορα», είπε κάνοντας λόγο για «μία βόμβα, την οποία απασφάλισε η αποφασιστική ετοιμότητα της πολιτείας, αλλά και η ενότητα των πολιτών, ειδικά των ακριτών μας στον Έβρο, αλλά και στα νησιά μας». «Χαϊδεύοντας τα αυτιά» των πιο «μαύρων» τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, που το 2020 έσπευσαν να κυνηγήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε επί της ουσίας την προεκλογική του εκστρατεία στον νομό Έβρου, όπου και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Πράγματι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ταιριαστή επιλογή για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού. Γιατί τα τελευταία χρόνια ο Έβρος, η ακριτική περιοχή με τις ατελείωτες πεδιάδες, την οργιώδη βλάστηση, την πλούσια ιστορία και την απερίγραπτη φτώχεια, υπό την καταθλιπτική παρουσία στρατού, συνοριοφυλακής και Frontex, έχει μετατραπεί σε «φυλάκιο», όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός, της Ευρώπης-φρούριο, αλλά και του ΝΑΤΟ και των πιο επιθετικών σχεδιασμών του ελληνικού κεφαλαίου.

Γιατί το κυνήγι των προσφύγων και τα πανθομολογούμενα pushbacks συνοδεύει η αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη, η μετατροπή του παραποτάμιου σιδηροδρομικού διαδρόμου σε κομβικής σημασίας αρτηρία για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία, Ρουμανία), οι σχεδιασμοί για μετατροπή της εβρίτικης πρωτεύουσας σε ενεργειακό κόμβο με τη δημιουργία σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που θα τροφοδοτεί με LNG τα ανατολικά Βαλκάνια, ακόμα και την Ουκρανία, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Θέτοντας ταυτόχρονα την ανατολικότερη επικράτεια του ελληνικού κράτους στο επίκεντρο όχι μόνο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού αλλά και της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών μπλοκ, που έχει ήδη λάβει εμπόλεμη μορφή λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα και ανατολικά.

Ένα κράτος «φυλάκιο», που κυνηγά τους κατατρεγμένους, καλωσορίζει τους παγκόσμιους δυνάστες, εμπλέκεται βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προωθεί τη στρατιωτικοποίηση στο εσωτερικό, είναι διαρκώς έτοιμο να πολεμήσει — και ήδη εξασκείται πάνω στα κορμιά προσφύγων και μεταναστών. Αυτό είναι το όραμα του ελληνικού κεφαλαίου για τη χώρα, αυτός ο σχεδιασμός ξεδιπλώνεται στον Έβρο ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με κλιμακούμενη ένταση από το 2019. αυτό επιλέγει να εκπροσωπήσει με την υποψηφιότητά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου