Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

«Βροχή» πυραύλων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς

AP Photo/Efrem Lukatsky
«Βροχή» πυραύλων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς
efsyn.gr

Αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούγονται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ ηχούν οι σειρήνες για αεροπορική επίθεση, αναφέρει το Reuters, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα, μετά το πρώτο από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που εξαπολύθηκε νωρίτερα, κατά το οποίο ακούστηκαν 10 εκρήξεις.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο το Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, έχει επιβεβαιωθεί ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων, 14 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ σε έξι παρασχέθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Μεταξύ των τραυματιών Ιάπωνας δημοσιογράφος που έμενε στο ξενοδοχείο που χτυπήθηκε από πύραυλο.

Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο Κλίτσκο ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε μια κατοικημένη περιοχή, στη συνοικία Σολομιάνσκι της πρωτεύουσας και άλλες εκρήξεις σε δύο άλλα σημεία της πόλης. Ωστόσο, δε διευκρίνισε τι προκάλεσε τις εκρήξεις.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολέξι Κουλέμπα προειδοποίησε νωρίτερα για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης, λέγοντας ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή.
«Η χώρα των τρομοκρατών πραγματοποίησε πολλά κύματα πυραυλικών επιθέσεων. Μας εύχονται Καλή Χρονιά, αλλά θα επιμείνουμε», έγραψε ο Κουλέμπα στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σε άλλες επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στη νότια περιοχή του Μικολάιβ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ στην περιφερειακή τηλεόραση.

Το Reuters ανέφερε ότι σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Κιμ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε βάλει στο στόχαστρο αμάχους με πλήγματα, τα οποία συνιστούν έγκλημα πολέμου. Η Ρωσία το έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Στην πόλη Κμελνίτσκι της δυτικής Ουκρανίας δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση drone, σύμφωνα με σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, ενώ στη Ζαπορίζια προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών.

Στο μεταξύ, δεκάδες αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι από την Ουκρανία. Επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το Reuters αναφέρει ότι οι 82 στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Πούτιν με επίθεση κατά της Δύσης

Η Ρωσία δε θα υποκύψει ποτέ στις προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως μέσο για να καταστρέψει τη χώρα του, διεμήνυσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε βιντεοσκοπημένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, το οποίο προβλήθηκε από την ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του μάχεται στην Ουκρανία για να προστατεύσει την «πατρίδα» και για να διασφαλίσει την «αληθινή ανεξαρτησία» για τον λαό της.

Στο μήνυμά του, διάρκειας εννέα λεπτών - το μεγαλύτερο σε διάρκεια πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του κατά την 20ετή θητεία του - ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι λέει ψέματα στη Ρωσία και ότι προκαλεί τη Μόσχα για να πραγματοποιεί την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία.

«Επί χρόνια οι ελίτ της Δύσης μας διαβεβαίωναν υποκριτικά για τις ειρηνικές προθέσεις τους», είπε ο ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του, η οποία βιντεοσκοπήθηκε μπροστά σε ρώσους στρατιώτες, στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της χώρας.

«Στην πραγματικότητα, με κάθε δυνατό τρόπο ενθάρρυναν τους νεοναζί που διεξήγαγαν ανοιχτά τρομοκρατία εις βάρος αμάχων στο Ντονμπάς», είπε ο Πούτιν σε μια ασυνήθιστα επιθετική πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, η οποία συνήθως περιορίζεται σε ευχές για το νέο έτος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δεσμεύτηκε ότι είναι «αναπόφευκτη» η νίκη των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καθώς εξήρε τον ηρωισμό των ρώσων στρατιωτών.

«Η Δύση είπε ψέματα για την ειρήνη. Προετοιμαζόταν για επιθετικότητα...και τώρα χρησιμοποιούν κυνικά την Ουκρανία και τον λαό της για να αποδυναμώσουν και να διαιρέσουν τη Ρωσία. Ποτέ δεν το επιτρέψαμε αυτό και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το κάνει», λέει ο Πούτιν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου