Πρόσθετες υποδομές στήνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τη δυνατότητα εμπλοκής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για πόλεμο, με βάση τα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα, ενόσω κλιμακώνονται μάλιστα οι κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητο ότι οι δομές αυτές αναπτύσσονται σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπου έχουν σταθερή παρουσία πλέον και οι ίδιοι, δίνοντας και τον τόνο τού πώς θα «αξιοποιηθούν», πολύ μακριά από τις ανάγκες Αμυνας της χώρας.
Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς η κυβέρνηση σχεδιάζει για την Πολεμική Αεροπορία την ανάπτυξη 3 συν 1 Σταθμών Υποστήριξης Εδάφους (Ground Support Systems – GSS) τύπου Link 16. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για στρατιωτικό δίκτυο τακτικής ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ. Με το Link 16, τα αεροσκάφη, τα πλοία και οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να ανταλλάξουν την τακτική τους εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ο ίδιοι οι Αμερικανοί, σε έγγραφο σχετικό με το θέμα των 3+1 «ελληνικών» GSS, «το Link16 είναι ο κύριος σύνδεσμος δεδομένων που χρησιμοποιείται για τη διοίκηση, τον έλεγχο και την ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο της μάχης. Η σωστή χρήση όλων των δυνατοτήτων στο θέατρο (των επιχειρήσεων) εξαρτάται από την ικανότητα εκπαίδευσης με το σύστημα “πίσω στο σπίτι”», εξ ου και «προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, χρειάζεται ένα σύστημα που μπορεί να παρέχει τις έγκαιρες ανταλλαγές μεταδόσεων που απαιτούνται για την εκτέλεση αποστολών τυπικών σεναρίων εν καιρώ πολέμου, όπως αποστολές αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους, καταστολή εχθρικής αεράμυνας κ.λπ.», τονίζουν οι Αμερικανοί στήνοντας βασικά άλλο ένα δίκτυο που να ετοιμάζει την ελληνική ΠΑ να αναπτυχθεί για σύγκρουση και σε επιθετικές – ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.Έγγραφα Αμερικανών για την ανάπτυξη 3 συν 1 Σταθμών Υποστήριξης Εδάφους τύπου Link 16, για την Πολεμική Αεροπορία, στην Ελλάδα
«Συμβολή στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ»
Οι ίδιοι προσθέτουν, άλλωστε, ότι η ανάπτυξη αυτών των 3+1 GSS θα έρθει και ως «υποστήριξη» των υπό αναβάθμιση στην έκδοση Viper ελληνικών F-16.
Αναβάθμιση που, έτσι κι αλλιώς, από μόνη της κουμπώνει πάνω στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα. Θυμίζουμε, όταν ήταν στο στάδιο των παζαριών με τους Αμερικανούς και την «Lockheed Martin» για το κόστος της, η υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου Defence Security Cooperation Agency, υπερθεματίζοντας για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών, τόνιζε σε έγγραφό της, της 17/10/17, ότι «θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» καθώς «θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία». Παραπέρα, «η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική άμυνά της και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».
Μια σειρά δεσμεύσεις που η ντόπια αστική τάξη είχε αναλάβει εντός του ευρωατλαντικού καταμερισμού ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η προαναφερόμενη Defence Security Cooperation Agency ξεκαθάριζε ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και η υποστήριξη δεν θα μεταβάλουν τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή». Θέση που κουμπώνει με το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, το προσεγγίζουν ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο και προσπερνούν τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, τις καθημερινές παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «διμερείς διαφορές» καλώντας σε «διάλογο» και διευθετήσεις, προκειμένου να μείνει αρραγές το ευρωατλαντικό μέτωπο απέναντι σε Ρωσία και Κίνα.
Πρεμούρα τους η «ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο της μάχης» και η «σωστή χρήση όλων των δυνατοτήτων στο θέατρο των επιχειρήσεων»
Πήλιο, Λάρισα και Αλμυρός
Αλλωστε και τους εν λόγω 4 σταθμούς τούς εγκαθιστούν σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπου έχουν σταθερή παρουσία πλέον και οι ίδιοι, συνέπεια του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των δύο απανωτών «επικαιροποιήσεων» (του 2019 και του 2021) της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις (ΜDCA) που υπογράφτηκαν από τη ΝΔ.
Συγκεκριμένα, GSS προγραμματίζουν να βάλουν καταρχάς στην τοποθεσία «Larissa/ Mt Pelion», στο Πήλιο δηλαδή, με τη Λάρισα και τις γύρω στρατιωτικές υποδομές να ιεραρχούνται πλέον ψηλά στην ανάπτυξη των δυνάμεών τους.
Θυμίζουμε, όπως αποκάλυψε αρχές Δεκέμβρη ο «Ριζοσπάστης», η Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφοριών Αμυνας (Defense Information Systems Agency – DISA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, και ειδικότερα το γραφείο της, Defense Information Technology Contracting Organization (DITCO) Europe, αναζητούσε εταιρεία να της στήσει και να λειτουργήσει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ του Μόκρεν στη Βουλγαρία (όπου και το Πεδίο Ασκήσεων Νόβο Σέλο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις) και της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας, όπου πρόσφατα μεταστάθμευσαν 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.
Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφτηκε στις 27/12 την 110, ενώ επιθεώρησε και την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 «Black Hawk» της 1ης CAB της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Θυμίζουμε, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, κάθε χρόνο μετασταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο τάγματα ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, επισήμως στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve». Επιχείρηση των ΗΠΑ που από το 2014 και κάθε χρόνο έκτοτε εισάγει, σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», πρόσθετες, φρέσκες και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις των ΗΠΑ. Στις μετασταθμεύσεις τους αυτές οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες αλλά και πεζοναύτες πραγματοποιούν σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όπως και άλλων χωρών της περιοχής, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου (άλλη μια τοποθεσία που κατονομάζεται στην MDCA), στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές της χερσαίας και νησιωτικής χώρας, σε σύνθετα σενάρια.
Σημειωτέον, σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω και προς εξυπηρέτηση των Αμερικανών που πηγαινοέρχονται στην περιοχή, «τρέχουν» τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ για κατασκευή «Ναυτικής Βάσης Παγασητικού». Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αντικείμενο είναι η εκτέλεση και εκπόνηση των απαραίτητων ερευνών και μελετών για την εγκατάσταση νέου ναυστάθμου στη θέση Αγιος Ιωάννης του Αλμυρού. Στο πλαίσιο των εκπονούμενων μελετών θα εξεταστεί η διαμόρφωση νέων λιμενικών υποδομών «μόνιμης παραβολής πλοίων του στόλου» και η χωροθέτηση των απαραίτητων χερσαίων χώρων. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.826.059,58 ευρώ και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΝ καλούνται να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων όπου θα εκτελεστεί η δράση. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσής έχει τεθεί η 10/8/2025.
Σούδα, Ανδραβίδα και Αραξος
Επόμενος σταθμός GSS στη σειρά σχεδιάζεται να μπει στη Σούδα, που με βάση τις προβλέψεις της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, επεκτείνεται κι άλλο σε υποδομές και δυνατότητες, με πολύ περισσότερα αεροσκάφη των Αμερικανών και άλλων «εταίρων» (όπως Εμιρατινοί και Σαουδάραβες) να μετασταθμεύσουν εκεί, σε συνεχείς «συνεκπαιδεύσεις» και «κοινές ασκήσεις» με τους Ελληνες συναδέλφους τους, οξύνοντας τις πολεμικές τους ικανότητες πάνω στους στόχους της λυκοσυμμαχίας.
Εξάλλου, δένοντας με πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν σειρά στελέχη των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις Αεροπορικές Βάσεις Ανδραβίδας και Αραξου, στον σχεδιασμό των Αμερικανών προκύπτει ότι άλλος ένας τέτοιος σταθμός GSS προγραμματίζεται να μπει στην Ανδραβίδα, όπου και η 117 Πτέρυγα Μάχης, για την οποία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί επιφυλάσσουν νέο, αναβαθμισμένο ρόλο μετά και την αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) ουσιαστικά σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο αξιοποιείται κάθε χρόνο, με άξονα την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» για τις Πολεμικές Αεροπορίες σειράς κρατών, όπως ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιταλίας κ.ά. που στέλνουν προσωπικό και μέσα, επί της ουσίας μια ευρεία πρόβα πολεμικών επιχειρήσεων σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο και πέραν αυτής.
Τέλος, οι Αμερικανοί εξετάζουν «επιλογή» («Option») να εγκαταστήσουν και ένα τέταρτο GSS «ως αναβάθμιση ή αντικατάσταση» του GSS που ήδη υπάρχει στην Αεροπορική Βάση του Αραξου. Στον σχεδιασμό τους, εφόσον ενεργοποιηθεί η «option» ο ανάδοχος θα προτείνει την πιο οικονομική λύση «είτε για αντικατάσταση του υπάρχοντος GSS είτε για αναβάθμισή του», αλλά σε κάθε περίπτωση «η λύση θα έχει την ίδια διαμόρφωση με τα άλλα τρία GSS».
Θυμίζουμε, ο Αραξος αποτελεί σταθερά «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία, καθώς όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, εκεί συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System – κατασκευές που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση ειδικών όπλων», συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες «B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία). Σε αυτές ακριβώς τις υποδομές του, που προς στιγμή παραμένουν σε «κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»), έτοιμες ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσουν εκ νέου πυρηνικά, γίνονται κατά καιρούς μια σειρά από εργασίες συντήρησης.
Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου