Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ: Τα λεφτά των νοικοκυριών φθάνουν μέχρι τις 18 του μήνα


ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ: Τα λεφτά των νοικοκυριών φθάνουν μέχρι τις 18 του μήνα
efsyn.gr
Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν βγάζει τον μήνα, έξι στους δέκα βλέπουν επιδείνωση το 2023. Δεν έχει βοηθήσει το καλάθι του νοικοκυριού.

Έρευνα-κόλαφος για την ακρίβεια, την ώρα που πρωθυπουργός και κυβέρνηση πανηγυρίζουν και διαφημίζουν την επιδοματική πολιτική με τα ψίχουλα που μοιράζουν στους πολίτες.

Η 11η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης καταγράφει μια εξαιρετικά ζοφερή εικόνα, με τα μηνύματα και για το 2023 να είναι δυσοίωνα.

Ειδικότερα:Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52,4%) αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημα φθάνει μέχρι τις 18 του μήνα εξαιτίας της ακρίβειας σε ενέργεια και είδη διατροφής.
Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.
Πάνω από έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών
Τέλος, το 51,1% εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας πρέπει να γίνει με αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενώ το 28,6% ζητά μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει ακόμη διεύρυνση των ανισοτήτων, καθώς, το 30% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε ότι το εισόδημα μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι έμεινε το ίδιο.

Αντιθέτως, για τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, το 22,7% δηλώνει ότι το εισόδημά του αυξήθηκε , έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου