Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Συνέλευση Αγώνα: Νέα απεργία, διαδήλωση για το νερό, παρεμβάσεις στην 25η Μαρτίου

Eνα διαφορετικό σχέδιο συντονισμού και κλιμάκωσης της πάλης προτάσσει για το επόμενο διάστημα η συνέλευση αγώνα που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πανεργατική απεργία της Πέμπτης 16 Μάρτη στην Αθήνα, στο κατειλημμένο από σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών θέατρο Ολύμπια, ως συνέχεια και της προηγούμενης σύσκεψης της Τρίτης, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η κεντρική αίθουσα γέμισε από πλήθος κόσμου, που έφτασε εκεί με διαδήλωση από την Ακαδημίας.

Κρίσιμο ζήτημα που αναδεικνύει η συνέλευση αγώνα είναι η αντιπαράθεση με λογικές επιστροφής στην «κανονικότητα» και υποχώρησης του κινήματος. «Δεν παραπέμπουμε στις εκλογές την απαίτησή μας για ικανοποίηση των αιτημάτων μας και καλύτερη ζωή […], οι ανατροπές και οι νίκες για τον λαό επιβάλλονται όταν ο λαός είναι στον δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου της σύσκεψης της Τρίτης, που επισημαίνει ότι «ένοχοι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που είναι υπεύθυνη για το έγκλημα και η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ακροδεξιά και αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή».
Ανάμεσα στα αιτήματα που προτάσσονται είναι η εθνικοποίηση–κρατικοποίηση του σιδηρόδρομου χωρίς αποζημίωση,
για να φύγει τώρα η ιταλική Ηellenic Τrain και να λειτουργήσει ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος, σιδηρόδρομος με τον έλεγχο των εργαζόμενων για να είναι ασφαλής και φθηνός για τον λαό κόντρα στο κέρδος, καθώς και αποκλειστικά δημόσια βασικά αγαθά, με ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ανταποδοτικότητας, για λειτουργία σε όφελος του λαού σε υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, ενέργεια, ρεύμα, νερό, πολιτισμό.

Στο σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα, η συνέλευση αγώνα κινήθηκε με τη λογική της ευρύτερης δυνατής κινητοποίησης του λαού και της νεολαίας σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Επόμενο βήμα είναι το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 20/3, στις 5.30 μ.μ.
στο Σύνταγμα, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου-σκούπα που δρομολογεί και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Όπως υπογραμμίζει η σύσκεψη αγώνα, «η κυβέρνηση αυτή δεν νομιμοποιείται να νομοθετεί, πρέπει να πέσει — δεν θα παραδώσουμε και το νερό θυσία κέρδος».


Επίσης, η συνέλευση αγώνα καλεί σε μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων έως και πριν το Πάσχα. Καλεί τη νεολαία και τον λαό να εκφράσουν την οργή και τον αγώνα με πολύμορφους τρόπους στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, και προτείνει την προκήρυξη νέας πανεργατικής απεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα, εντός του Απριλίου. Επίσης διατυπώθηκαν και άλλες πρωτότυπες μορφές όπως η διοργάνωση μεγάλης συναυλίας για τα κοινωνικά αγαθά και η οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων, καθώς και κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς.

Στη σύσκεψη της Τρίτης έγινε ενημέρωση για τον αγώνα των καλλιτεχνών και των καταλήψεων των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών που βρίσκονται σε αγώνα 2,5 μήνες τώρα, αλλά και για την πρωτοβουλία σωματείων για την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό με την έκδοση σχετικής αφίσας. Τα σωματεία που έχουν αντίστοιχες αποφάσεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη.

 

Δέκα κρίσιμα αιτήματα πάλης

Η συνέλευση αγώνα διαμόρφωσε έναν «δεκάλογο» αιτημάτων-στόχων:

1. Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα. Μέτρα για να μην ξαναγίνει.
2. Να εθνικοποιηθεί-κρατικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση για να φύγει τώρα η ιταλική Ηellenic Τrain. Ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομος με τον έλεγχο των εργαζόμενων, για να είναι ασφαλής και φθηνός για τον λαό κόντρα στο κέρδος. Απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλλουν την απελευθέρωση των αγορών και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
3. Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Να σταματήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της παιδο-ογκολογικής κλινικής.
4. Αποκλειστικά δημόσια τα βασικά αγαθά. Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ανταποδοτικότητας σε υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, ενέργεια, ρεύμα, νερό, πολιτισμό. Δημόσια ανώτατη πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.
5. Τώρα κατώτατος εργατικός μισθός 1.000 ευρώ καθαρά. Καθολική υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις και μείωση του χρόνου εργασίας.
6. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στα βασικά αγαθά.
7. Κατάργηση των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε λαϊκές οικογένειες. Προστασία της λαϊκής κατοικίας και διασφάλιση του αγαθού της στέγης σε όλους/ες.
8. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη. Τέλος στην καταστολή. Κατάργηση των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ ΟΠΚΕ ΔΡΑΣΗ) και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
9. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για την αστυνομία και εξοπλισμούς.
10. Κάτω η κυβέρνηση, ανατροπή της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, των μνημονίων και της «ανάπτυξης» των κερδών και της φτωχοποίησης των εργαζόμενων. Να ανατραπεί η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.3.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου