Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Ο πρωθυπουργός του «εγώ δεν φταίω σε τίποτα» ρίχνει αναίτια δακρυγόνα στον οργισμένο κόσμο και οι Τραμπούκοι των ΜΑΤ διαλύουν την μεγαλειώδη διαδήλωση!


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν»
efsyn.gr
Μεγάλη πορεία για το πρωτοφανές αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τα δεκάδες θύματα στα Τέμπη σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, στο κέντρο της Αθήνας παράλληλα με διαμαρτυρίες ανά την επικράτεια, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τα Γιάννενα μέχρι τη Μυτιλήνη.

Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. θέλησε για ακόμα μία φορά να διαλύσει τη μαζικότατη διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα κατά την οποία χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για τις δολοφονίες, όπως τις χαρακτηρίζουν, και να μη συγκαλυφθούν διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να ξεχαστούν.

Άνδρες των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προχώρησαν σε ρίψη χημικών προς μερίδα των διαδηλωτών από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, που ξεκίνησε να κατευθύνεται από το σημείο στα γραφεία της Hellenic Train (λεωφ. Συγγρού) αλλά τελικά αποχώρησε εξαιτίας της αποπνυκτικής ατμόσφαιρας.

Λίγο νωρίτερα ένστολοι στη κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος απάντησαν με δακρυγόνα και κρότου - λάμψης σε ομάδα ατόμων, που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας και προχώρησε σε ρίψη μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πολίτες, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, σωματεία και εργατικά κέντρα διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά έξω από την Βουλή, για τις ολιγωρίες και την κακοδιαχείριση των κρατικών αρχών εδώ και χρόνια, για τον κατακερματισμό όσο και το ξεπούλημα κοψοχρονιά το 2017 στη μνημονιακή περίοδο και φυσικά για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης.

«Η πολιτική τους κοστίζει ανθρώπινες ζωές», «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», «Μεταφορές, υγεία ρεύμα νερό ανήκουν στο λαό», «Μεταφορές, υγεία ρεύμα νερό ανήκουν στο λαό», «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι», «Τέλος ανοχής» και «κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων» έγραφαν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα πανό.

Νέοι και νέες έγραψαν με κόκκινα μπογιά στην άσφαλτο: «Ήταν φοιτητές». «Ποτέ ξανά», «Πάρε με όταν φτάσεις» και «έχε το νου σου στο παιδί» ορισμένα από τα πλακάτ των συγκεντρωμένων, που και σήμερα σήκωσαν μαύρα μπαλόνια.

«Δε θα τους αφήσουμε σε ησυχία»

O πρόεδρος των μηχανοδηγών ΟΣΕ, Μιχάλης Γενηδούνιας, δήλωσε πως μέχρι σήμερα κανείς υπεύθυνος δεν έχει καλέσει τα σωματεία για να πουν τι καταγγέλλουν τόσον καιρό και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

«Δε θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Όλα όσα καταγγέλλαμε, για όλα όσα στέλναμε εξώδικα, αγωγές με απεργίες που βγαίνανε καταχρηστικές, πρέπει να απαντηθούν. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη για εμάς τους μηχανοδηγούς. Αν λειτουργούσαν όλα αυτά που έχουμε καταγγείλει...».

«Σήμερα όμως οφείλουν απάντηση σε όλη την ελληνική κοινωνία. Γιατί το πρόβλημα δεν αφορά πλέον μόνο τους σιδηροδρομικούς αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Όλοι όσοι εμπλέκονται, όσοι αδιαφορούσαν για τα συστήματα, που δεν τοποθετήθηκαν, οι εταιρείες δεν έχουν βγει ακόμα να μιλήσουν, να δώσουν μια εξήγηση. Δεν θα απολογηθούμε εμείς για τα λάθη των υπευθύνων» πρόσθεσε στην ομιλία του.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αριστερών και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων, του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωση Προσωπικού Έλξης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό «να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία», και τονίζουν: «Έχει πλέον εξαντληθεί η ανοχή μας στην απάθεια όλων των αρμοδίων φορέων οι οποίοι επιλέγουν συνειδήτα να αγνοούν, επί σειρά ετών, τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις μας».

Σε 24 απεργία και οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι συρμοί του μετρό κινούνται κανονικά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση. Στο μεταξύ σε ισχύ βρίσκονται ρυθμίσεις της Τροχαίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω του συλλαλητηρίου με την κυκλοφορία των οχημάτων να έχει διακοπεί στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται λίγες ώρες μετά την εξοργιστική ανακοίνωση της Hellenic Train που προσπαθεί να απαντήσει στην αυξανόμενη κριτική. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες τόσο για το γεγονός ότι ήταν «άφαντη» στον τόπο της τραγωδίας μετά το δυστύχημα όσο και ανεπαρκής απέναντι σε όσους αναζητούσαν συγγενείς τους ή απλά τα υπάρχοντά τους, η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

«Η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεργάζεται στενά με τους διασώστες και τους φορείς ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού» και μπορεί η Πολιτική Προστασία να αποδείχτηκε εντελώς ανοργάνωτη ως προς το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων ωστόσο η εταιρεία υποστηρίζει πως ο προσωπικό «βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και παρείχε υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρχές, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τις ομάδες διάσωσης». Τέλος, ψεύδεται για το γεγονός ότι «τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με σκοπό να παρέχει πληροφορίες και να παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές».

Mία πρώτη απάντηση ήρθε από τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ και εργαζόμενο της Hellenic Train, Νίκο Κουτσιούκη, που μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ επέκρινε τη στάση της εταιρείας. «Δυστυχώς η εταιρεία δεν έχει κάνει το αυτονόητο όλα αυτά τα χρόνια και "τίποτα" στο θέμα της υποδομής. Δεν λειτουργεί το σύστημα που θα απέτρεπε το ανθρώπινο λάθος, όπως συμβαίνει σε όλους τους σιδηροδρόμους ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Άρα η εταιρεία έχει σοβαρές ευθύνες όπως όλοι και όσοι διαχειρίστηκαν την τύχη του σιδηρόδρομου μέχρι σήμερα» είπε και σε ό,τι αφορά την παραδοχή της Hellenic Train ότι τα εισιτήρια είναι ονομαστικά μόνο για όσους τα αγοράζουν ηλεκτρονικά διευκρίνισε όλοι στα γκισέ δεν δουλεύουν υπάλληλοι της εταιρείας άλλα άλλων ιδιωτικών εταιριών. «Δεν είναι εύκολο αυτός ο πολυκερματισμός να δώσει τα στοιχεία όλων των επιβατών στο τρένο» σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου