Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Συρία: Drones βομβάρδισαν εργοστάσιο πυρομαχικών φιλοϊρανικών οργανώσεων – 7 οι νεκροί

Επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολίτες, σκοτώθηκαν σήμερα από τον βομβαρδισμό, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενός εργοστασίου πυρομαχικών που ελέγχεται από φιλοϊρανικές οργανώσεις, στην ανατολική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Ο επικεφαλής του, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είπε ότι σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και άλλοι 15 τραυματίστηκαν από τα πλήγματα που στόχευαν το εργοστάσιο και ένα φορτηγό γεμάτο με όπλα. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, σκοτώθηκαν τρεις Αφγανοί, μέλη μιας φιλοϊρανικής οργάνωσης, καθώς και τέσσερις Σύροι, οι τρεις εκ των οποίων ήταν πολίτες.

Τα κρατικά συριακά μμε δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε επίθεση με drones. Το συριακό πρακτορείο Sana ωστόσο μετέδωσε ότι «τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν» από έκρηξη νάρκης την οποία είχε τοποθετήσει το Ισλαμικό Κράτος την εποχή που είχε υπό τον έλεγχό του την πόλη Ντέιρ Εζόρ. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός κτιρίου και ενός κατεστραμμένου φορτηγού.

Σύμφωνα με το OSDH, η επίθεση έγινε σε έναν τομέα της πόλης, που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, όπου βρίσκονται οι κατοικίες του τοπικού επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν και μελών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Η περιοχή του Ντέιρ Εζόρ είναι ένα σημαντικό πέρασμα για μαχητές, εμπορεύματα και όπλα που μπαίνουν στη χώρα από το γειτονικό Ιράκ. Τον Ιανουάριο, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτήν την περιοχή σε αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Στο παρελθόν, τόσο το Ισραήλ όσο και ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών είχαν θέσει στο στόχαστρό τους φιλοϊρανικές οργανώσεις. Το Ισραήλ σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιδρομές που εξαπολύει στη Συρία, ωστόσο λέει ότι θέλει να εμποδίσει την εγκατάσταση ιρανικών βάσεων πάνω στα σύνορά του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου