Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Ο λαός ζήτησε Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση απάντησε με καταστολή


Εurokinissi
efsyn.gr
«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη». Την οργή τους εξέφρασαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε περίπου 80 πόλεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ζητώντας ταυτόχρονα την απονομή Δικαιοσύνης και να αποδοθούν στο ακέραιο –και χωρίς καμία συγκάλυψη– οι ευθύνες, για το έγκλημα στα Τέμπη, που έχει μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς.

Ειδικότερα στην Αθήνα υπήρξε μια πρωτοφανής σε μαζικότητα κινητοποίηση σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων που επί 3,5 ώρες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας. Ο όγκος κι ο παλμός του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου θύμισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2010-2012, ενώ σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από το μεγάλο συλλαλητήριο του 2002 που είχε συνέπεια την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση.

Ήταν τέτοιο το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε, που η πορεία για το μεγαλύτερο διάστημα ήταν ακινητοποιημένη .Για να μπορέσει μάλιστα να κινηθεί, η κεφαλή έκανε τον γύρο της πλατείας Ομονοίας, συνέχιζε μέσω της οδού Σωκράτους και από εκεί έβγαινε Πειραιώς για να ανέβει από την Ομόνοια και να κατευθυνθεί μέσω Σταδίου στο Σύνταγμα. 

Ωστόσο και σε αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις, η ΕΛ.ΑΣ. διεκδίκησε ρόλο... πρωταγωνιστή, επιδιώκοντας προφανώς (και) οι σημερινές συγκεντρώσεις να συνδεθούν με επεισόδια κι όχι με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Με τη «γνωστή» αφορμή (ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε εναντίον αστυνομικών), η ΕΛ.ΑΣ. έπνιξε στα χημικά το σύνολο των συγκεντρωμένων, επιχειρώντας καταφανώς να διαλύσει τη διαδήλωση. Η αιφνίδια επίθεση με χημικά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «χτύπησαν» πολίτες κάθε ηλικίας: από μαθητές μέχρι συνταξιούχους.

Παράλληλα, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ που πραγματοποιούν κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, εγκλωβίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να εισβάλλουν και έριξαν χημικά και κρότου λάμψης στα Προπύλαια, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Υπενθυμίζονται και οι προκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που προηγήθηκαν, όπως ήταν το κλείσιμο σταθμών του μετρό (δυσκολεύοντας έτσι τους διαδηλωτές να μεταβούν στις συγκεντρώσεις) και η επιστολή προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ζητώντας από τους εμπόρους να είναι σε «απόλυτη συνεργασία με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της».

Πριν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, υπήρξαν πληροφορίες για 15 προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τους ελέγχουν που έγιναν.

Υπενθυμίζονται τα καλέσματα στην πρωτεύουσα: 

  • Φοιτητικοί σύλλογοι και Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών: 12.00 Προπύλαια
  • ΜέΡΑ25: 12.00 πλατεία Κλαυθμώνος
  • Ενότητα Αντίστασης - Ανατροπής: 12.00 Χαυτεία
  • Πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες: 12.00 Χαυτεία
  • ΠΑΜΕ: 12.30 Προπύλαια
  • ΑΔΕΔΥ: 12.30 πλατεία Κλαυθμώνος
  • Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ): 13.00 πλατεία Συντάγματος
  • Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς: 13.00 πλατεία Κλαυθμώνος
  • Φεμινιστικές συλλογικότητες: 13.00 πλατεία Κλαυθμώνος και 18.30 πλατεία Συντάγματος

«Πλημμύρα» περικύκλωσε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Δεν κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσουν με δακρυγόνα την παλλαϊκή πορεία στη Θεσσαλονίκη, που έφτασε από τους γύρω δρόμους στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά περικυκλώθηκε από διαδηλωτές. 

«Η ιδιωτικοποίησή σας σκοτώνει», «κρατικοποίηση τώρα», «ζούμε από τύχη», «Δεν πωλείται» γράφουν, μεταξύ άλλων τα πανό.

Η πορεία προς το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των 57 νεκρών έγινε παρά τη ρίψη χημικών από την ΕΛ.ΑΣ, με αίτημα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.

Βροντερό «παρών» φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, γυναίκες και μέλη φεμινιστικών συλλόγων, εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών. 

Αφού ο κύριος όγκος είχε φτάσει στο υπουργείο, λίγα άτομα έριξε τρεις κάδους, χωρίς να σημειωθεί ένταση.

«Νέκρωσε» το κέντρο της Λάρισας

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία και στην Λάρισα, όπου εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και τράπεζες κατέβασαν ρολά.

«Θλίψη και οργή», «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας» «ποτέ ξανά» μερικά μόνο από τα συνθήματα στα πανό των χιλιάδων συγκεντρωμένων.

Ογκώδης η πορεία στην Πάτρα

Ογκώδης πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας στην οποία συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 15.000 κόσμου. Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή» και στη Χίο

του Γιώργου Παγούδη

Εκατοντάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Χίου πλημμυρίζοντας την πλατεία Βουνακίου διαμαρτυρόμενοι για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις βαθύτερες πολιτικές  αιτίες που το προκάλεσαν.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της νεολαίας με πλήθος μαθητών και φοιτητών να δίνουν το παρών στη πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. 

Την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι και το κέντρο της πόλης. Σημαντικό και το γεγονός ότι αρκετά εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά

Από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις εδώ και 20 χρόνια στη Λαμία

Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» ήταν το κεντρικό σύνθημα ενώ παράλληλα πανό και συνθήματα απαιτούσαν να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα. Πρόκειται για την τρίτη κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες και από τις πλέον μαζικές της τελευταίας 20ετίας στην περιοχή.

Το παρών έδωσαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, σιδηροδρομικοί ενέργεια αλλά και συνταξιούχοι, όπως επίσης και φορείς των εργαζομένων και τα δύο Εργατικά Κέντρα. «Μέσα σε αυτό το τρένο ήταν συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, ήταν γονείς μας. Θα μπορούσε ο καθένας από μας να είναι στη θέση τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην κεντρική Πλατεία της Λαμίας.

Απαίτηση Δικαιοσύνης και στο Ρέθυμνο

Στη σημερινή διαμαρτυρία στο Ρέθυμνο όπου συμμετείχαν χιλιάδες πολιτών, σύσσωμη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία απαίτησε να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους τονίζοντας οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων συλλόγων και αυτοδιοίκησης πως η κοινωνία δε θα σιωπήσει και δε θα επιτρέψει να μην αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν αυτές.

«Το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη εξακολουθεί να συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία. Ετούτες τις ώρες του ανείπωτου πόνου τα λόγια είναι φτωχά. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που επλήγησαν και στους οικείους τους. Στις φοιτήτριες και στους φοιτητές μας. Συντασσόμαστε με τους πολίτες και τους νέους μας, που διαδηλώνουν ειρηνικά σήμερα, για να μη συμβεί ποτέ άλλοτε ανάλογη τραγωδία», αναφέρει η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου Κρήτης δεδομένης και της κατάληψης που πραγματοποιούν οι φοιτητές στις σχολές του Πανεπιστημίου και της κατάληψης των κτηρίων στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων, διαμαρτύρονται για όσα βλέπουν το φως που αφορούν στην ανείπωτη τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ζητούν να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Τα ΜΑΤ στην πόρτα της «Εφ.Συν.»

Διμοιρία των ΜΑΤ που έφθασε μέχρι την πόρτα της «Εφημερίδας των Συντακτών» καταδιώκοντας ανεξέλεγκτα διαδηλωτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου