Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Πεθαίνει ο Ασάνζ κλεισμένος στη βρετανική φυλακή Μπέλμαρς

Ο 49χρονος σήμερα Ασάνζ είναι κλεισμένος στη βρετανική φυλακή Μπέλμαρς, σε ένα σκοτεινό μπουντρούμι που το λένε Λευκό Κελί, και περιμένει την εκδίκαση του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοσή του με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Στις ΗΠΑ, η ποινή για την κατασκοπεία φτάνει τα… 175 χρόνια κάθειρξης.
"Εάν η έκδοση του Ασάνζ γίνει δεκτή, τότε αποδεχόμαστε de facto την υπεροχή του αμερικανικού Δικαίου έναντι του δικού μας.
Στην Ευρώπη, δεν απαγορεύεται η δημοσίευση αληθινών πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος, οι δημοσιογράφοι προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ό,τι δημοσίευσε λοιπόν ο Ασάνζ δεν χαρακτηρίζεται ως κατασκοπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε και αλλού στην Ευρώπη.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί, ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων και διότι δεν θα είχε τη δυνατότητα δίκαιης δίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτοί είναι δύο ισχυροί λόγοι που μας κάνουν αντίθετους με αυτήν την έκδοση",
λέει η Εύα Ζολί, δικηγόρος και πρώην βουλευτής.
Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κατηγορείται για κατασκοπεία,
θα έχει μια «ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου»,
προειδοποίησε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι το καναρίνι βαθιά στο ορυχείο, που το κελάηδημα του προηγείται του θανάτου του. Η έκδοση του, εάν συμβεί, που θα σημάνει και τον θάνατό του, θα σημάνει επίσης το οριστικό τέλος της δημοσιογραφίας για τον Δυτικό κόσμο.
Ο Κρεγκ Μάρεϊ (Craig Murray), ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από επίσκεψη του στις φυλακές δήλωσε:
«Είμαι σοκαρισμένος. Από την τελευταία φορά που τον είδα, η εμφάνισή του έχει αλλάξει δραστικά. Από τότε που μπήκε στη φυλακή Μπέλμαρς δείχνει 20 χρόνια πιο γερασμένος, έχει χάσει 15 κιλά, εκδηλώνει χαρακτηριστικά αποπροσανατολισμού, σύγχυσης, μεγάλης δυσκολίας να εκδηλώσει βούληση ελεύθερου ανθρώπου, παραπατάει και μιλά ασυνάρτητα. Δυσκολευόταν να πει ακόμη και την ημερομηνία γέννησής του και το όνομά του… Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει όλα τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα θύματα βασανιστηρίων.
Ένας από τους μεγαλύτερους δημοσιογράφους και τους σπουδαιότερους αντιφρονούντες της εποχής μας, βασανίζεται μέχρι θανάτου από το κράτος, εμπρός στα ίδια μας τα μάτια.»
Ποιός είναι ο Ασάνζ?
Είναι αυτός που ήταν 7 φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το 2010 οι αναγνώστες του αμερικανικού περιοδικού Time, ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανάδειξής του ως «προσώπου της χρονιάς» αλλά η διεύθυνση του περιοδικού τους αγνόησε. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε από το περιοδικό Utne Reader ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας», ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς».
Ποιό το έγκλημα του?
Με δικά του λόγια: "Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Mark Zuckerberg (Facebook) και εμένα;
Παραδίδω ιδιωτικές πληροφορίες που ανήκουν σε εταιρείες δωρεάν και είμαι ληστής.
Ο Zuckerberg παραδίδει τα προσωπικά σας δεδομένα στις εταιρείες για χρήματα, και είναι ο Άντρας της Χρονιάς."
Το έγκλημα του Ασάνζ λοιπόν είναι η διαρροή και δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που αποκάλυψαν τις βρωμοδουλειές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε όλη την υφήλιο.
Δημοσιοποίησε έγγραφα που τους ενοχοποιούν για πολέμους, δολοφονίες, βασανιστήρια, διαφθορά και επεμβάσεις σε τρίτες χώρες.
Τον Αύγουστο του 2010, όλη η Δυτική δημοκρατική αφρόκρεμα που με αυταπάρνηση "υπερασπίστηκε" τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και αλλού, ξεκίνησε την ανελέητη καταδίωξη του.
Η Σουηδία άνοιξε τον χορό των ποινικών διώξεων με πρακτορικές μεθόδους και ψεύτικες κατηγορίες.
Τον Ιούνιο του 2012, βρίσκει καταφύγιο στη πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η Μεγάλη Βρετανία ξοδεύει εκατομμύρια λίρες για να μην ξεφύγει από εκεί. Ζει αποκλεισμένος εκεί για επτά χρόνια.
«Οι συνθήκες ζωής στη πρεσβεία είναι χειρότερες και από τη φυλακή» δηλώνει ο Νόαμ Τσόμσκι που τον επισκέφτηκε.
Τελικά τη «λύση» έδωσε στις 11 Απριλίου 2019 ο σημερινός πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο, που αποφάσισε να παραδώσει τον ενοχλητικό ιδρυτή των Wikileaks στους διώκτες του.
Λεπτομέρεια: το 2017, τα Wikileaks είχαν δώσει στην δημοσιότητα έγγραφα όπου οι Αμερικάνοι ισχυρίζονταν ότι ο Μορένο, είναι άνθρωπός τους.
Ο ίδιος ο Μορένο φρόντισε να τα επιβεβαιώσει το 2019 όταν με εντολή της Ουάσιγκτον, παρέδωσε τον Τζούλιαν στις βρετανικές αρχές, αποχώρησε από την Βολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής (ALBA) και υποστήριξε το ανδρείκελο των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, καταγγέλλοντας τον «δικτάτορα Μαδούρο».
Ας κλείσω, με λίγους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, με την αγαπημένη, τη συγκλονιστική, την υπέροχη Κυρία Τάνια:
"Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου