Το Σουδάν βυθίζεται «στον θάνατο και την καταστροφή» με ρυθμό που «δεν έχει προηγούμενο» , κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στη «διάσκεψη δωρητών» που διεξάγεται στη Γενεύη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα αυτή.
«Χωρίς ισχυρή διεθνή υποστήριξη το Σουδάν θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε τόπο αναρχίας, κάτι που θα ωθούσε στην ανασφάλεια όλη την περιοχή», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με νεότερη δήλωση του Σουδανού υπουργού Υγείας, Χάιθαμ Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, από τις 15 Απρίλη που ξεκίνησαν οι δηλώσεις ως σήμερα σκοτώθηκαν πάνω από 3.000 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 6.000, ενώ τουλάχιστον 2,2 εκατ. έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους βρίσκοντας καταφύγιο εντός και εκτός χώρας.
Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν δύο εκκλήσεις στους δωρητές: να αποδεσμεύσουν χρήματα που θα δοθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στο ίδιο το Σουδάν αλλά και να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής. Συνολικά απαιτούνται 3 δισ. δολάρια μόνο για τη φετινή χρονιά όμως έχει καλυφθεί μόνο το 17% αυτού του ποσού μέχρι στιγμής.
Πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημείωσαν ότι για την Ουκρανία δόθηκαν πολύ γρήγορα τα χρήματα που απαιτούνταν, μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή.
Οι «δωρητές» εμφανίζονται πολύ πιο συγκρατημένοι απέναντι στο Σουδάν, παρά την ήδη οξεία ανθρωπιστική κρίση που υπήρχε στη χώρα ακόμη και πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.
Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Νταρφούρ και το Χαρτούμ, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική». «Οι μάχες μαίνονται, οι άνθρωποι δέχονται επίθεση μέσα στα σπίτια τους και στον δρόμο».
«Ανησυχώ ιδιαίτερα από τις αναφορές περί σεξουαλικής βίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φόλκερ Τουρκ, έχουν γίνει καταγγελίες στην υπηρεσία του για επιθέσεις εναντίον τουλάχιστον 53 γυναικών και κοριτσιών. Μόνο σε μία επίθεση βιάστηκαν 18-20 γυναίκες, τόνισε. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υποδεικνύεται ως υπεύθυνη η παραστρατιωτική οργάνωση ΔΤΥ.
Η «διάσκεψη των δωρητών» συνδιοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες μαζί με την Αίγυπτο χώρα που φιλοξενεί πολλούς Σουδανούς πρόσφυγες τη Γερμανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Αφρικανική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου