Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στο Ισραήλ για τη μεταρρύθμιση που ψηφίζεται προσεχώς
efsyn.gr
Μέσα στις επόμενες μέρες θα λάβουν χώρα οι κρίσιμες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, σχετικά με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που περιορίζει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου: ένα νομοσχέδιο που έχει πυροδοτήσει ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα.
Οι συζητήσεις για αυτόν τον νόμο θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Κυριακής στην Κνεσέτ και η ψηφοφορία σε 2η και 3η ανάγνωση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Αν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο σημαντικό συστατικό της προτεινόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που θα γίνει νόμος.
Κι αυτό το Σάββατο, χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους, με αρκετούς από αυτούς να πραγματοποιούν πορεία στον δρόμο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ, όπου εδρεύει το Κοινοβούλιο. Φορώντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες, η μεγάλη πορεία των διαδηλωτών, μήκους πολλών χιλιομέτρων, προχώρησε προς τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Ιερουσαλήμ κάτω από έναν καυτό ήλιο, υπό τους ήχους τύμπανων και αντικυβερνητικών συνθημάτων. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να συγκεντρωθούν έξω από το Κοινοβούλιο πριν από τη συζήτηση της Κυριακής και την επικείμενη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις για το νομοσχέδιο υπάρχουν και στις τάξεις του στρατού. Μεταξύ άλλων, περισσότεροι από 1.100 έφεδροι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεμήνυσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην εθελοντική τους θητεία., αν η Κνεσέτ εγκρίνει το νομοσχέδιο.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα για την επίτευξη ευρείας συναίνεσης», εν μέσω κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Την Πέμπτη το Army Radio μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εφέδρων που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως ανυποταξία. «Η άρνηση για στρατιωτική υπηρεσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κάθε πολίτη του Ισραήλ», είπε.
Το νομοσχέδιο
Η πρόταση του συνασπισμού του πρωθυπουργού Νετανιάχου –που αποτελείται από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα– επιδιώκει σαρωτικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Το νομοσχέδιο θα περιορίσει την ικανότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές και υπουργικές αποφάσεις ή διορισμούς αφαιρώντας από τους δικαστές τη δυνατότητα να αποφαίνονται περί του «εύλογου χαρακτήρα» τέτοιων αποφάσεων.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει γίνει πολύ παρεμβατικό και πως η αλλαγή θα διευκολύνει την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Ωστόσο, όσοι αντιδρούν τονίζουν ότι το νομοισχέδιο θα αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο --σε μια χώρα που δεν έχει Σύνταγμα και το κοινοβούλιο κυριαρχείται από την κυβέρνηση-- έχει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Για το θέμα υπάρχουν και διεθνείς αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τον Νετανιάχου, που είναι σε δίκη με κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες αρνείται, να επιδιώξει συναίνεση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου