Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Σκληραίνει τη στάση του το Ισραήλ, ενώ η Γάζα είναι στο χείλος της καταστροφής


Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023. 
| AP Photo/Abed Khaled
Σκληραίνει τη στάση του το Ισραήλ, ενώ η Γάζα είναι στο χείλος της καταστροφής
efsyn.gr
Την τρίτη φάση του πολέμου ανακοίνωσε ο Νετανιάχου απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός
• Παζάρια για την ανταλλαγή ομήρων

Αντιμέτωπη με την απόλυτη καταστροφή βρίσκεται η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος της Χαμάς με το Ισραήλ διανύει την 24η ημέρα και πλέον πέρασε στην επόμενη φάση, όπως ανακοίνωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξέκοψε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου, κάθε πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός, ενώ επανέλαβε το αφήγημα πως δεν θέλουν νεκρούς αμάχους και τα περί ύπαρξης ασφαλούς ζώνης.

Οι εκκλήσεις όμως ανθρωπιστικών οργανώσεων και τα στοιχεία που μεταφέρουν είναι συντριπτικά και μαρτυρούν το ανηλεές σφυροκόπημα, ακόμα και εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Παλαιστινίων.

Η έλλειψη καθαρού νερού και αποχέτευσης στη Γάζα είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, προειδοποίησε ο επικεφαλής της UNICEF. Και ενώ πολλοί στρέφονται στο θαλασσινό νερό για να επιβιώσουν, μόνο ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης στη Γάζα λειτουργεί επί του παρόντος, αν και με χωρητικότητα μόλις 5%, ενώ οι έξι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της οργάνωσης.

Τα παιδιά πληρώνουν δυσβάστακτο φόρο αίματος σε αυτή τη σύγκρουση. Ο Jason Lee από το παλαιστινιακό παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children είπε στο BBC ότι ένα παιδί σκοτώνεται τώρα κάθε 10 λεπτά στη Γάζα και ότι από τους 20.000 πολίτες που τραυματίστηκαν, ένας στους τρεις ήταν παιδί.

Κοριτσάκι που τραυματίστηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας περιμένει για θεραπεία σε νοσοκομείο στη Ράφα τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023. | AP Photo/Hatem Ali

Τα νοσοκομεία εδώ και πολλές ημέρες υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, αφού έχουν ξεμείνει και από καύσιμα. Στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας έπεσε σήμερα άλλο ένα νοσοκομείο. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα έκανε γνωστό ότι χτυπήθηκε ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας για ασθενείς με καρκίνο.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το 34% των νοσοκομείων της Γάζας δε λειτουργούν και το 65% των κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι κλειστά.

Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι μεταξύ των εκτοπισμένων πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 4.600 εγκύων γυναικών και 380 περιπτώσεων μετά τον τοκετό που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, ενώ το 15% των εκτοπισμένων πάσχει από διάφορες αναπηρίες, με τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας να μην είναι εξοπλισμένα και να μη διαθέτουν στρώματα και ιατρικά κρεβάτια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η UNRWA, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων της και έχει αρχίσει να μειώνει σημαντικά τις δραστηριότητές της.

Όπως αναφέρει, 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει από το πέρασμα της Ράφα από τις 21 Οκτωβρίου, όταν οι οργανώσεις έχουν αναφέρει πως χρειάζονται 100 τέτοια φορτηγά την ημέρα για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των αμάχων.

«Είναι καιρός για πόλεμο» λέει ο Νετανιάχου

«Σημείο καμπής» για ηγέτες και έθνη χαρακτήρισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμφωνούσαν σε κατάπαυση του πυρός μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου» είπε πριν από λίγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι έκκληση προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί», ξεκαθάρισε.

«Η Βίβλος λέει ότι υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο. Είναι καιρός για πόλεμο» είπε ακόμα.
Προηγουμένως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο την «τρίτη φάση» του πολέμου.

«Έχουμε μπει στην τρίτη φάση του πολέμου με τον στρατό να προελαύνει με μετρημένο αλλά πολύ ισχυρό τρόπο μέσα στη Λωρίδα», είπε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στον πόλεμο στη Γάζα κατά της Χαμάς, δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός «έχει επεκτείνει την χερσαία πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, το κάνει σε μετρημένες και πολύ ισχυρές φάσεις, προχωρώντας μεθοδικά, βήμα προς βήμα».

Από κοντά και οι ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι «η σωστή απάντηση». «Δεν υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή» είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Παζάρια με τους ομήρους

Τη Δευτέρα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet ανακοίνωσαν ότι μια γυναίκα στρατιώτης, που είχε αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς, διασώθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης. Η Ori Megidish αποτελεί το πέμπτο άτομο που κατάφερε να επιστρέψει από την αρχή του πολέμου.

Νωρίτερα, η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με τρεις Ισραηλινές ομήρους που ζητούν από τον Νετανιάχου να συμφωνήσει στην ανταλλαγή αιχμαλώτων. Στο βίντεο οι τρεις γυναίκες εμφανίζονται να επικρίνουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον καλούν να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και τον κατηγορούν ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Απ' την πλευρά του ο Νετανιάχου είπε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα εξής σχετικά με τους ομήρους: «Κατανοώ τις ανησυχίες των οικογενειών των ομήρων, αλλά η κοινή εκτίμηση είναι ότι μια χερσαία επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει τη δυνατότητα απελευθέρωσης των ομήρων. Η χερσαία επιχείρηση αυξάνεται και δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση».

«Κάθε πολιτισμένη χώρα θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ και να ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς χωρίς όρους, το Ισραήλ δεν θα πάψει το πυρ» τόνισε.

«Στους τρομοκράτες της Χαμάς - Isis λέω: είστε τέρατα. Θα συνεχίσουμε να σας κυνηγάμε και να σας κυνηγάμε μέχρι να πέσετε στα πόδια μας» έγραψε ο Νετανιάχου στο «Χ» και συνεχάρη τον στρατό και τη Shin Bet για την απελευθέρωση της γυναίκας στρατιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου