Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Τραυματισμός 16χρονης από την ΕΛΑΣ: Επιχείρηση τρομοκράτησης και συγκάλυψης

Τραυματισμός 16χρονης από την ΕΛΑΣ: Επιχείρηση τρομοκράτησης και συγκάλυψης
Έκθετη η αστυνομία: Πρώτα τη συνέλαβαν, μετά είπαν πως την τραυμάτισαν οι... σύντροφοί της

Χρίστος Κρανάκης

Κάτι από τον Δεκέμβρη του ’08 θύμισαν οι προηγούμενες μέρες που σημαδεύτηκαν από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό της 16χρονης Βασιλικής στο Νέο Ηράκλειο από δυνάμεις της ΟΠΚΕ. Ευτυχώς, η ιστορία δεν επαναλήφθηκε και η 16χρονη απέφυγε τον (άμεσο) κίνδυνο παρότι, όπως μας ενημέρωσε εφημερεύοντας γιατρός του «Γεννηματάς», εισήχθη στο νοσοκομείο χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον και με σοβαρές κακώσεις στην κεφαλή. Αυτό που όμως, για ακόμα μία φορά, δεν απεφεύχθη, ήταν η ενορχηστρωμένη εκστρατεία συγκάλυψης που επιχείρησαν οι αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ, σε αγαστή συνεργασία με τα καθεστωτικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης από την ΕΛΑΣ ξεκίνησε, ήδη, από την πρώτη ανακοίνωσή της στις 29/10, δηλαδή μία ημέρα μετά το γεγονός. Σύμφωνα με αυτή, η ομάδα ΟΠΚΕ που κατηγορείται για τον τραυματισμό της 16χρονης αναζητούσε «ομάδα ατόμων που προηγουμένως είχαν εισέλθει σε κατάστημα προκαλώντας φθορές και τραυματίζοντας δύο άτομα», όταν δέχθηκε «απρόκλητα επίθεση από 50 περίπου άτομα». Όπως ισχυρίζεται η ΕΛΑΣ στην ανακοίνωσή της, παρότι οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ δεν προέβησαν σε χρήση του εξοπλισμού τους, τα «περίπου 50 άτομα» τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας στο έδαφος μία γυναίκα. Το καίριο διπλό ερώτημα που προκύπτει από την ανακοίνωση αυτή είναι: Γιατί από τη στιγμή που η ομάδα ΟΠΚΕ δεν έκανε χρήση του εξοπλισμού της, η υποτιθέμενη «ομάδα ατόμων» τράπηκε σε φυγή, όπως και γιατί η γυναίκα σωριάστηκε στο έδαφος; Η ανακοίνωσή συνεχίζει, λέγοντας πως στην προσπάθεια της ίδιας ομάδας της ΟΠΚΕ να παράσχει πρώτες βοήθειες στην γυναίκα, η ίδια ( ; ) ομάδα ατόμων (που αυτή τη φορά αριθμείται σε 100 με 150 άτομα) της επιτέθηκε με σφοδρότητα. Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει ότι η 16χρονη «συνελήφθη για τη συμμετοχή της στη ανωτέρω επίθεση και στη συνέχεια αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα».

Μία τελείως διαφορετική οπτική του σκηνικού ανέδειξε, πάντως, η «Συνέλευση Αλληλεγγύης για την Β.». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ομάδα αντιφασιτ(ρι)ών πραγματοποίησε περιπολία στους δρόμους του Νέου Ηρακλείου – καθώς λίγες ώρες πριν εμφανιστεί ακροδεξιοί σε μηχανάκια – όταν διασταυρώθηκε με αυτοκίνητα της ΟΠΚΕ. Εκεί, παρότι ήταν σαφές πως δεν υπήρξε διάθεση συμπλοκής με την αστυνομία, η ομάδα περιπολίας δέχθηκε διπλή επίθεση από τους άνδρες της ΟΠΚΕ, οι οποίοι μάλιστα – όπως καταγγέλλεται – πέταξαν αντικείμενα, πέτρες μέχρι και… κράνη. Ακόμα, όπως καταγγέλουν οι γιατροί του Γεννηματάς και οι γονείς της κοπέλας, αστυνομικοί φρουρούσαν την κοπέλα ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Φροντίδας, ενώ πήραν τόσο το δικό της κινητό, όσο και της μητέρας της.

Μπροστά στην ασάφεια της αστυνομίας και υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής, διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα με εισαγγελική παρέμβαση, την οποία ανέλαβε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλεια υπό την εποπτεία εισαγγελέα. Εάν δεν είχε υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, αρμόδια για τα πορίσματα της έρευνας θα ήταν η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Η αστυνομία, όμως, συνέχισε να προκαλεί με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ να τονίζει σε τηλεοπτική εκπομπή πως η αστυνομία κατηγορείται «άδικα» καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει… αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό. Η ίδια, επέμεινε στην γραμμή της ανακοίνωσης, λέγοντας πως τα τραύματά της 16χρονης μπορεί να έχουν προκληθεί από την πτώση της στο έδαφος, ενώ προχώρησε σε μία τουλάχιστον… «άγαρμπη» συσχέτιση μεταξύ της αναδυόμενης εγκληματικότητας των ανηλίκων με τα όσα έλαβαν χώρα στο Νέο Ηράκλειο. Μάλιστα, το γεγονός πως συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια τις τελευταίες ημέρες αφιερώνουν ειδικά ρεπορτάζ και αφιερώματα στο (όντως υπαρκτό) ζήτημα της νεανικής βίας εγείρει υποψίες…

Το «βαρύ πυροβολικό» της Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, που πλέον παρουσιάζεται ως… αστυνομικός αναλυτής, εμφανίστηκε σίγουρος πως «το παιδί έπεσε και χτύπησε». Στη συνέχεια βέβαια εκτίμησε πως «ενδεχομένως κάποιοι τρομαγμένοι, πέρασαν από πάνω της και ενδεχομένως να ποδοπατήθηκε», ενώ στη συνέχεια ξαναεμφανίστηκε σίγουρος δηλώνοντας – χωρίς περιστροφές – πως «οι σύντροφοι, που ήταν παρέα… Το ποδοπάτησαν… Μιλάμε με αποδείξεις!». Πάντως, σε αντίθεση και με την ανακοίνωση της αστυνομίας που μίλησε για σύλληψη και με την Εκπρόσωπο Τύπου που δήλωσε πως η 16χρονη φέρεται πως ήταν εντός της ομάδας που «επιτέθηκε», ο Μπαλάσκας ανέφερε κατά λέξη πως «Στο παιδάκι, δεν υπάρχει καμία κατηγορία!»

Η ΕΛΑΣ προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα με κάθε πιθανό τρόπο… Το γεγονός ότι η 16χρονη, αν όλα πάνε κατ’ ευχή και ξεπεράσει την μετατραυματική της αμνησία, αναμένεται να δώσει κατάθεση, φαίνεται πως «αγχώνει» τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις 17 Νοέμβρη. Για αυτό άλλωστε έχουν βαλθεί σε μία επιχείρηση παραπλάνησης των γεγονότων, την ίδια ώρα που χτυπάνε τις αντακατασταλτικές πορείες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την είδηση του σοβαρού τραυματισμού της 16χρονης. Σε ανακοίνωσή της, η νεολαία Κομουνιστική Απελευθέρωση επισημαίνει: « Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύοντας στο δόγμα νόμος-τάξη-κέρδη, εντείνει την αστυνομοκρατία, προσλαμβάνει συνεχώς αστυνομικούς και επενδύει εκατομμύρια στον εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας, κλείνοντας το μάτι στους φασίστες. Ιδιαίτερα ενόψει της μεγάλης αντιφασιστικής διαδήλωσης της 1ης Νοέμβρη, η οποία θα ακυρώσει την ανακοινωμένη νεοναζιστική φιέστα στο Νέο Ηράκλειο, δείχνει ακόμα μία φορά ότι είναι απέναντι στο αντιφασιστικό κίνημα και τη νεολαία που αγωνίζεται, την οποία στοχοποιεί και προσπαθεί να τρομοκρατήσει.»
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου