Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Αδελφός 17χρονου: Ο αστυνομικός τον χτύπησε, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε


EUROKINISSI
Αδελφός 17χρονου: Ο αστυνομικός τον χτύπησε, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε
efsyn.gr
Σάλο προκαλεί ο θάνατος ακόμα ενός νεαρού Ρομά στα χέρια ανδρών της ΟΠΚΕ τη νύχτα του Σαββάτου, ξύπνησε «μνήμες» από τις δολοφονίες του Νίκου Σαμπάνη πριν δύο χρόνια και του Κώστα Φραγκούλη πέρυσι από σφαίρες αστυνομικών.

Ο αδελφός του 17χρονου και αυτόπτης μάρτυρας, καθώς επέβαινε μαζί με το θύμα, την κοπέλα του και την αδελφή της στο όχημα πηγαίνοντας βόλτα, διέψευσε τις διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. περί εκπυρσοκρότησης του όπλου και προσπάθειας του θανόντος να το αποσπάσει από τον ένστολο.

«Ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζαμί, από την μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Άνοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε. Γέμισε η άσφαλτος αίματα του αδερφού μου. Χωρίς να κάνει τίποτα. Υπάρχουν μαρτυρίες. Ούτε καταδίωξη, ούτε τίποτα» δήλωσε στο newsit.gr

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο ανήλικος δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο ανέφερε πως «φοβήθηκε εξαιτίας του δρόμου που όπως λέει ήταν γεμάτος στροφές και ίσως προκαλούσαν κάποιο ατύχημα» προσθέτοντας πως δεν είχε βγάλει δίπλωμα.

Από την πλευρά του o υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε πως οι «συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το θλιβερό περιστατικό, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές» και πως η ΕΛ.ΑΣ., «που δίνει καθημερινή μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης».

«Οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές διερευνούν με τις προβλεπόμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες το περιστατικό σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου στη δήλωσή του.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» απάντησε πως ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται». «Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Σε ανακοίνωση της εκφράζει την οργή και την θλίψη της, τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και την ελπίδα να είναι το τελευταίο περιστατικό. «Θα εργαστούμε εντατικά για αυτό» σημειώνει.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή ζητά την τιμωρία του δράστη, την παραίτηση του υπουργού Προ.Πο. και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη της δολοφονίας.

«Είναι φανερό ότι η ΕΛΑΣ του Μητσοτάκη έχει καθιερώσει ένα modus operadi για τις καταδιώξεις νεαρών Ρομά όπου πρώτα μιλάνε τα περίστροφα των σερίφηδων της ΕΛΑΣ και μετά ακολουθούν συλλήψεις νεκρών και ζωντανών όπως και οι καθιερωμένες ΕΔΕ. Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου» σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ.

«Οι ζωές των Ρομά μετράνε» τονίζει όπως επίσης ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στα Ρομά. Αντί για φροντίδα των φτωχών και αποκλεισμένων σε άθλιους καταυλισμούς Ρομά, αντί για σπίτια, δουλειές, σχολεία για τα παιδιά κάθε τόσο εισπράττουν ρατσισμό και σφαίρες. Το χέρι του δολοφόνου αστυνομικού όπλισε αυτή η ρατσιστική πολιτική μιας κυβέρνησης που η εξόντωση προσφύγων και Ρομά της έχει γίνει συνήθης πρακτική από την Πύλο και την δαδιά μέχρι τους καταυλισμούς των Ρομά».

Η Κίνηση καλεί «τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, την αριστερά μπροστά στις κινητοποιήσεις για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο πλευρό των Ρομά ξανά για ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ για να ξεφορτωθούμε τη κυβέρνηση των δολοφόνων, της αστυνομικής βαρβαρότητας, της φτώχειας που κάνει πλάτη στη σφαγή των Παλαιστίνιων στη Γάζα».

Η υπόθεση προκάλεσε ήδη πολιτικές αντιδράσεις με αρμόδια υπεύθυνη Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, που ζήτησε από τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν πλήρως το περιστατικό και να ενημερώσουν δημόσια για το τι ακριβώς συνέβη, αν τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής και αν προκύπτουν ευθύνες. «Η ΕΛ.ΑΣ., από τη οποία ζητάμε να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, έχει χρέος να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αυτό είναι πάντα υπό έλεγχο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε δραματικά αποτελέσματα σαν αυτό που συνέβη» ανέφερε η βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου