Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Ιστορικών διαστάσεων πορεία στο Λονδίνο- Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μεγάλη πορεία στην Παμπλόνα της Ισπανίας | AP Photo/Alvaro Barrientos

Ιστορικών διαστάσεων πορεία στο Λονδίνο-
Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε Ευρώπη και ΗΠΑ efsyn.gr
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Παμπλόνα. Συγκλονιστική εικόνα από τη Βρετανία με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους.
Περισσότεροι από 800.000 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωσαν σήμερα Σάββατο στο Λονδίνο, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Είμαστε περισσότεροι από 800.000 εδώ, σήμερα, και αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πορεία στη βρετανική ιστορία», ανακοίνωσε μία εκ των διοργανωτών στο τέλος της πορείας. Η αστυνομία του Met εκτιμά ότι συγκεντρώθηκαν 300.000 άνθρωποι.
Ένταση προκλήθηκε όταν υπήρξε αντιδιαδήλωση ακροδεξιών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα οργισμένης δημόσιας αντιπαράθεσης για το αν θα επιτραπεί η εκδήλωση την ημέρα που η Βρετανία τιμούσε τους νεκρούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σημερινή μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε σε ένα φόντο εντάσεων που τροφοδοτήθηκαν από την υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ως «πορείες μίσους» και ζήτησε να αποκλειστεί η εκδήλωση του Σαββάτου σεβόμενος τις εκδηλώσεις της Ημέρας Εκεχειρίας που σηματοδοτούν το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Περίπου 21.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας που μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην «ευρωπαϊκή πορεία για την Παλαιστίνη», όπως ονομάστηκε, συμμετείχαν πολίτες ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.


Mεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του λαού των Παλαιστινίων, ενάντια στα εγκλήματα πολέμου και τις δολοφονίες αμάχων και παιδιών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Δουβλίνο, την Παμπλόνα Ισπανίας αλλά και στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όπου σημειώθηκαν και βανδαλισμοί στο κεντρικό κτίριο των New York Times στην Times Square.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου