Το Ισραήλ απειλεί ανοιχτά και τη νότια Γάζα – Σκληρή απάντηση από τον ΟΗΕ
Επιμέλεια:Χρήστος Καλλιμάνης
Ο ισραηλινός στρατός στρέφει τις κάννες του στα νότια • Το αβέβαιο μέλλον περίπου 2 εκατομμυρίων εγκλωβισμένων και η επαναφορά σεναρίων καθολικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση Νετανιάχου κλείνοντας τα αυτιά στις πιέσεις και εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και βάζοντας, πλέον, στο στόχαστρο και τις νότιες περιοχές της Γάζας.
Τα σημεία εκείνα, δηλαδή, στα οποία οδήγησε με τη βία και υπό συνεχείς βομβαρδισμούς εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους από τη βόρεια Γάζα, την ώρα που επανέρχονται στο προσκήνιο δηλώσεις για υποχρεωτικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους.
Πέταξαν φυλλάδια, ζητούν απομάκρυνση
Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και απίστευτης βαρβαρότητας στα νοσοκομεία, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη νότια Γάζα καλώντας τους Παλαιστίνιους να αποχωρήσουν από τέσσερις πόλεις, δημιουργώντας ανησυχία για επέκταση των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Στα μηνύματα που έπεσαν στις περιοχές Bani Shuhaila, Khuza’a, Abassan και al-Qarara υπάρχει η προειδοποίησε πως εάν οι κάτοικοι παραμείνουν «κοντά σε θέσεις μαχητών» τότε «βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο».
Σε σημερινό ρεπορτάζ του ο Guardian αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ρεπόρτερ που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των φυλλαδίων, ενώ άλλοι ανέβασαν σχετικές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Για την ασφάλειά σας πρέπει να εκκενώσετε τις κατοικίες σας άμεσα και να κατευθυνθείτε προς καταφύγια. Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή τις εγκαταστάσεις τους βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο και όποιο σπίτι χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα τίθεται στο στόχαστρο».
«Θα βρεθούμε παντού»
Προοίμιο των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων ήταν οι χθεσινές προειδοποιήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα που δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα, κανένα κρησφύγετο. Θα φτάσουμε και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους. Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γοάβ Γκαλάντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις θα φτάσουν και στον νότο και «θα χτυπήσουμε τη Χαμάς όπου βρίσκεται».
Έκρηξη οργής από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις
Οι ισραηλινές ενέργειες έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο, με τα Ηνωμένα Έθνη να βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Τελ Αβίβ για τις εφιαλτικές συνθήκες που έχει επιβάλει σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οργανώσεις και εργαζόμενους σε υγειονομικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.
Αντιδρώντας, σήμερα, στις ισραηλινές μεθοδεύσεις οι επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ δηλώνουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια ζώνη με μονομερείς αποφάσεις.
«Καμία ‘ασφαλής ζώνη’ δεν είναι πραγματικά ασφαλής όταν ανακοινώνεται μονομερώς ή επιβάλλεται από την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση που υπογράφεται από έντεκα υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς, η Σίντι Μακέιν του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η ανακοίνωση υπογράφεται επίσης από ορισμένες μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως είναι οι CARE International και Save the Children.
«Ως υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, η θέση μας είναι σαφής: δεν θα συμμετάσχουμε στη δημιουργία καμίας ασφαλούς ζώνης στη Γάζα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, αν δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια και (την κάλυψη) βασικών αναγκών και αν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που θα επιβλέπει την εφαρμογή της», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι προτάσεις για τη μονομερή δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Γάζα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιά στους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και απωλειών ζωής σε μεγάλη κλίμακα. Για αυτό πρέπει να απορριφθούν», πρόσθεσαν. Οι αξιωματούχοι και οι ΜΚΟ εξηγούν επίσης ότι, κατά την άποψή τους, η συγκέντρωση αμάχων σε τέτοιες ζώνες μπορεί να «αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων» και επομένως τον αριθμό των θυμάτων.
Πού θα πάνε 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι;
Την ώρα που ο IDF ετοιμάζεται να στρέψει τις κάννες του και προς τη νότια Γάζα, τα νούμερα καταγράφουν την εφιαλτική κατάσταση. Περίπου 800.000 άνθρωποι από τη βόρεια Γάζα έχουν μετακινηθεί προς τα νότια εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, ενώ υπολογίζεται ότι στην περιοχή παραμένουν στοιβαγμένοι και υπό άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι περισσότεροι παραμένουν σε καταυλισμούς και κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αξιωματούχους των υπηρεσιών να καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές, ήδη έχουν αρχίσει να ξεσπάνε ασθένειες, ενώ η απειλή της επισιτιστικής κρίσης μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Σε αυτή τη φρικτή πραγματικότητα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι, πρώτον, επανέρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα σενάρια περί μόνιμου, βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την γη τους, ενώ ακροδεξιές φωνές εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν από τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως ακριβώς τη Χαμάς.
Να κάνει, δηλαδή, στη Δυτική Όχθη ό,τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου