Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

«Βράζουν» τα βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή


Από τις κινητοποιήσεις στο Λονδίνο με αίτημα την κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή | Peter Morrison/PA via AP
«Βράζουν» τα βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
efsyn.gr
Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκονται τα πανεπιστήμια στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, που έχει οδηγήσει σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του νέου αιώνα και στη σφαγή χιλιάδων αμάχων, έχει προκαλέσει μεγάλες συγκρούσεις.

Οι χώροι των πανεπιστημίων πάντοτε ευνοούν τον έντονο διάλογο, ακόμη και τον συγκρουσιακό, ωστόσο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει τεράστια κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αντιμέτωποι με τον χαρακτηρισμό του «αντισημίτη» βρίσκονται όσοι φοιτητές και καθηγητές έχουν πάρει θέση υπέρ της κατάπαυσης πυρός και της προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεν έχουν λείψει και οι βιαιοπραγίες.

Αποχή στα βρετανικά πανεπιστήμια

Φοιτητές σε 15 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων της Οξφόρδης και της London School of Economics (LSE), πραγματοποίησαν συντονισμένη κινητοποίηση την Πέμπτη, απέχοντας από τα μαθήματα και καλώντας σε κατάπαυση πυρός. Επίσης, διαμαρτυρόμενοι για τις «αυξανόμενες επιθέσεις και την κατάσταση διαρκούς παρακολούθησης Παλαιστινίων και φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών».

Την κινητοποίηση οργάνωσε μια συλλογικότητα 30 συλλόγων Παλαιστίνιων φοιτητών από πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι αυτό «το εχθρικό περιβάλλον, που ενθαρρύνεται από τους διευθυντές των πανεπιστημίων, έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στους Παλαιστινίους το δικαίωμά τους να θρηνούν δημόσια για την καταστροφή που πλήττει τον λαό τους στη Γάζα».

Και σημειώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι «αναγκάζονται να κρύβουν την ταυτότητά τους στις πανεπιστημιουπόλεις, με τους διαχειριστές να απαγορεύουν την εθνική τους σημαία και να εμποδίζουν τις εκδηλώσεις για να θρηνήσουν ακόμη και τους νεκρούς τους».

Όπως επισημαίνουν, «στα υποτιθέμενα προπύργια της ελευθερίας του λόγου και της ανταλλαγής ιδεών, οι Παλαιστίνιοι και οι φιλοπαλαιστινιακές φωνές βρίσκονται αντιμέτωποι με ανατριχιαστικούς περιορισμούς στο δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους».

Πολλοί ήταν οι φοιτητές που αποχώρησαν από τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τις διαλέξεις, καλώντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός. Μόνο στην LSE, περισσότεροι από 100 φοιτητές έκαναν πορεία, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, ενώ την Παρασκευή θα υλοποιηθούν ανάλογες δράσεις σε 13 πανεπιστήμια.
«Πόλεμος» και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Η κατάσταση είναι πολεμική και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ, όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες, τόσο από φοιτητές όσο και από προσωπικό της Σχολής Ivy League για παρενόχληση και σωματική βία εξαιτίας των θέσεων που έχουν εκφράσει σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, οι βομβαρδισμοί των αμάχων και η στάση των ΗΠΑ έχουν γίνει η αφορμή για έντονες συζητήσεις στο πανεπιστήμιο, οι οποίες κάποιες φορές εξελίσσονται σε λεκτικές και όχι μόνο συγκρούσεις. Σε κάποιες από αυτές, έχουν εμπλακεί και καθηγητές.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο του διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην πανεπιστημιούπολη, μια δεξιά, φιλοϊσραηλινή ομάδα έχει φέρει ένα φορτηγό που φέρει μια τεράστια διαφημιστική ηλεκτρονική πινακίδα, στην οποία αποκαλύπτει τις ταυτότητες των φοιτητών που η ομάδα χαρακτηρίζει «Κορυφαίους Αντισημίτες του Κολούμπια». Και τα περιστατικά διαρκώς αυξάνονται. Ένας 19χρονος φοιτητής βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για έγκλημα μίσους, καθώς φέρεται να ξυλοκόπησε με ραβδί άλλο φοιτητή που σήκωσε ψηλά αφίσα με το πρόσωπο Ισραηλινού όμηρου της Χαμάς. Σε ένα μπάνιο βρέθηκε ζωγραφισμένη μια σβάστικα, ενώ φοιτητές με καφίγια ή φοιτήτριες με χιτζάμπ έχουν καταγγείλει παρενοχλήσεις. Επίσης, διοικητικός υπάλληλος της Κολούμπια, που μίλησε ανώνυμα σε δημοσιογράφο του ραδιοφώνου της πανεπιστημιούπολης, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης, ότι ήλπιζε ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές θα «πεθάνουν».

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στελέχη του και μέλη του συνδεδεμένου γυναικείου κολεγίου Barnard, έστειλαν με email σε φοιτητές μηνύματα στα οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι φοιτητές που πιστεύουν ότι αγνοούνται τα δεινά των Παλαιστινίων, αλλά και καθηγητές κάνουν και αναρτούν επιθετικές δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ.

Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου δεν λαμβάνει στα σοβαρά την άποψή τους, ούτε τις ανησυχίες για τη σωματική τους ασφάλεια.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές αποχώρησαν από την τάξη που δίδασκε η Χίλαρι Κλίντον για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν ως προκατάληψη του πανεπιστημίου υπέρ του Ισραήλ. Αντίθετα, ορισμένοι Εβραίοι απόφοιτοι, οι οποίοι κατηγόρησαν το πανεπιστήμιο ότι δεν είναι επαρκώς ευαίσθητο στον αντισημιτισμό, άρχισαν να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες των διπλωμάτων τους ανάποδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου