Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

3.000 νέες θέσεις – στις φυλακές

Εάν έχεις όραμα για τη χώρα, τότε προχωράς στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο ακροκεντρώος Γιώργος Φλωρίδης, υπόσχονται λοιπόν τη δημιουργία τάχιστα 3.000 νέων θέσεων. Νέες θέσεις; Ναι! Σε νέες φυλακές, που θα κατασκευαστούν μέσα σε ένα χρόνο! Η ταχύτητα κατασκευής τους θα διαμορφώσει τις κατάλληλες τρύπες για να γίνουν συμβόλαια με ευνοούμενους της κυβέρνησης. Η αύξηση θέσεων για κρατούμενους είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα τα «σωφρονιστικά καταστήματα» έχουν περίπου 9.000 θέσεις και είναι ήδη υπορφορτωμένα με 10.200 κρατούμενους. Πάμε για αύξηση άνω του 30% στους φυλακισμένους. Κυβέρνηση με όραμα, είπαμε…

Οι επιπλέον κρατούμενοι θα προέλθουν από την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα που εισηγούνται Φλωρίδης και κυβέρνηση και προβλέπει οπωσδήποτε φυλάκιση για ποινές άνω των τριών ετών, ενώ διευρύνει το φάσμα των αδικημάτων που τιμωρούνται με φυλάκιση, ακόμα και πλημμελήματα. Ταυτόχρονα, αυξάνει συνολικά τους χρόνους κράτησης. Στην ίδια «μεταρρύθμιση» προβλέπεται η ενίσχυση της εκτέλεσης κοινωφελούς εργασίας από καταδικασθέντες σε μικρές ποινές, καθώς και η στελέχωση ακόμα ενός αστυνομικού σώματος, της Δικαστικής Αστυνομίας, που έχει ήδη νομοθετηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνει τα μάτια στην απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες φυλακές της χώρας, σε μεγάλο βαθμό και λόγω υπερπληθυσμού, ενώ αντιμετωπίζει κατασταλτικά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων και εκδικητικά όσους πρωτοστατούν.

Παλιά λέγαμε πως «όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Η κυβέρνηση που έχει βαλθεί να κλείσει πολλά σχολεία, ανοίγει πολλές νέες φυλακές. Η αντιδραστικότητα του συστήματος, που θυμίζει τη μανία του Ιαβέρη, έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (9.12.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου