Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Δεκάδες αγνοούμενοι από ναυάγιο βάρκας με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης


AP Photo / Jeremias Gonzalez
Δεκάδες αγνοούμενοι από ναυάγιο βάρκας με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης
efsyn.gr
Η FRONTEX διέσωσε 25 ανθρώπους, όμως στο σκάφος επέβαιναν 86 άτομα.

Ένα σκάφος με πάνω από 80 πρόσφυγες και μετανάστες που αναχώρησε από τη Λιβύη, βυθίστηκε τελικά σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της αφρικανικής χώρας. Τη βάρκα εντόπισαν δύο σκάφη της FRONTEX, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να επιβεβαιώνει στη συνέχεια το ναυάγιο.

Η FRONTEX διέσωσε 25 επιζώντες, τους οποίους μετέφερε πίσω στη Λιβύη (στο λιμάνι της Τρίπολης). Στη βάρκα φέρεται να επέβαιναν 86 άτομα, οπότε αγνοούνται 61 άνθρωποι. Ο ΔΟΜ υπενθύμισε ότι πάνω από 2250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο φέτος, κάνοντας λόγο για έναν δραματικό αριθμό «που δυστυχώς καταδεικνύει ότι δεν γίνονται αρκετά για να σωθούν ζωές στη θάλασσα».

Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, εύλογο είναι το ερώτημα εάν θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω ώστε να σωθούν όλοι οι άνθρωποι που επέβαιναν στη βάρκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρισκόταν το πλοίο Ocean Viking (της Οργάνωσης SOS Mediterranee), το οποίο ωστόσο έλαβε εντολή να απομακρυνθεί και να μη συμμετάσχει στις έρευνες, αλλά να στρίψει την πλώρη του προς την Ιταλία με προορισμό το λιμάνι του Λιβόρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου